– Jeg innså vel gradvis at jeg ikke var motivert nok.

Bjarte Møllerup Boge (25) fra Kristiansand var på sitt tredje år på medisinstudiet i Trondheim da han fant ut at lektorstudier fristet mer.

– Jeg tenkte at dersom jeg bare kom meg gjennom legestudiet, ville det gi meg en spennende jobb til slutt. Men underveis innså jeg at det var undervisning jeg ville drive med, sier Boge.

I fjor valgte han derfor å avbryte studiene for å søke seg inn på lektorstudiet i realfag ved NTNU.

Magefølelsen avgjorde

Det skjedde etter et års pause på bibelskole, hvor han brukte tid til å tenke gjennom hva han ville videre.

Det var magefølelsen som gjorde at han søkte seg inn på medisin i utgangspunktet, etter en nøye vurdering mellom flere studier.

25-åringen vil likevel råde andre til å følge magefølelsen – for skulle den vise seg ikke å stemme, er det ingen skam å snu.

– Noen har kanskje begynt på et studium og opplever at dette ikke er riktig. På grunn av press fra samfunnet og kanskje venner, familie og lærere tør de ikke å bytte. Til disse vil jeg formidle at det ikke er for sent å angre seg.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER: Dersom du studerer for lenge, mister du retten til studiestøtten. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Konsekvensene

Samtidig vil han ikke anbefale alle som er litt usikre, å bytte. For i enkelte tilfeller kan det få økonomiske konsekvenser.

Et par friår brukt på folkehøyskole og fagskole, tre års medisinstudier og fem års lektorstudier gjør at Boge overstiger grensen for antall år han kan få støtte fra lånekassen.

– Jeg mister muligheten for studielån i to av årene, men det løser jeg med deltids- og sommerjobb. Det har jo en kostnad for samfunnet, så det er ikke en fordel at alle bytter studier. Likevel er det kanskje heller ikke bra for samfunnet at folk får en jobb de mistrives i?

To råd til deg som er usikker

– Vi lever i et samfunn der man kan oppleve at idealet er å fremstille seg best mulig, og hvor det nesten ikke er rom for å gjøre feil eller angre seg, fortsetter han.

Er du usikker, har Boge to råd – avhengig av hvilken situasjon du står i:

  1. Usikker på hvilket studium du skal ta? – Gå for det faglige, for det er det du skal jobbe med til syvende og sist. Du må være interessert i fagene for å mestre jobben.

  2. Midt i et studium og usikker på om du har valgt riktig? – Ta permisjon fra studiet i stedet for å slutte helt. Skulle du få kalde føtter, er det trygt å vite at man har mulighet til å gå tilbake. Jeg tok selv permisjon fra medisinstudiene for å ha den «forsikringen», men har nå funnet ut at jeg gjorde riktig i å bytte.

OM Å ANGRE SEG: Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Torberg Falch, har utdanningsøkonomi som et av sine spesialområder. Foto: Elin Iversen

– Jo kjappere du bytter, desto bedre

Instituttleder ved institutt for lærerutdanning på NTNU, og professor i samfunnsøkonomi, Torberg Falch, sier overgangen fra videregående skole til høyere utdanning, er krevende.

– På det stadiet er man er ikke veldig godt egnet til å vurdere hva de ulike studiene innebærer, så vi må regne med at det blir en del omvalg.

Men det bør skje fort, understreker han:

– Tre års studier oppleves jo som litt uvanlig lenge før man bytter. Det vanligste er å ombestemme seg når det har gått ett år. Jo kjappere du finner ut at dette ikke er noe for deg, desto bedre.

For som Boge påpeker: Hvis man overstiger antall år med støtte fra Lånekassen, må man finansiere studiene på egen hånd.

– Denne grensen er på åtte år, og mange er ikke klar over at for eksempel folkehøyskole teller med i et slikt regnestykke. En får støtte fra lånekassen selv om en ombestemmer seg, men det er en grense for hvor lenge man kan få skattebetalernes støtte til å ta utdanning, sier Falch.

Vurderer du å bytte? Her er noen råd

I enkelte tilfeller kan du dra fordel av tidligere studier dersom du bytter, ved at studiepoeng kan overføres.

– Hadde Bjarte for eksempel gått fra medisin til statsvitenskap, kunne han tatt sistnevnte grad på fire år – fordi medisinstudiet kan inngå som breddekunnskap i statsvitenskapsstudiet. Sjekk om noe lignende er mulig dersom du vurderer å bytte fra ett studium til et annet.

Ellers råder professoren til å gjøre som Boge – ta permisjon fra studiet i stedet fra å kaste det helt fra deg.

– Som oftest er ikke gresset på andre siden av gjerdet så grønt som vi tror. Når du har startet på noe: legg en innsats i det og gjør det skikkelig selv om du finner at du skal over på noe annet. Fortsett så å jobbe skikkelig når du har byttet.

– For det verste du gjør er slutte å legge inn en innsats. Det legges merke til hos fremtidig arbeidsgiver at du sluttet å gjøre noe når det ikke lenger var noe gøy.