Hver fredag vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Jeg lurer på om det er forsvarlig av oss å gå tur i vårt nærområde når vi møter joggere uten munnbind som ikke viker unna eller stopper opp selv på trange fortau? Vårt valg er å holde oss inne, noe som er en plage for oss da vi vanligvis går en times tur hver dag.

Yngvar Andersen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Yngvar Andersen er personlig trener. Mest kjent fra treningsprogrammet NRK Puls. Er nå gründer av Naardic.

God på motivasjon, hjemmetrening, trene med egen kropp.

Yngvar Andersen svarer: Tusen takk for spørsmål! Dette gjelder dessverre veldig mange, og at dere er forsiktige og engstelige har jeg full forståelse for. Kanskje er dere også blant dem som har forhøyet risiko for alvorlig sykdom ved covid-19, men som likevel ikke står fremst i vaksinekøen.

Kortvarig passering av andre  utendørs utgjør  liten risiko for smitteoverføring, ifølge Folkehelseinstituttet. Jeg er ingen smittevernekspert. Men jeg er overbevist om at fordelene med en times gåtur hver dag, er så store at dere absolutt bør fortsette å ta turen ut. Helt konkret: Hva med å starte med å gå turer når dere vet at det er lite folk, spesielt løpere, ute? Ta et steg til siden med et smil, og vær trygge på at det er veldig liten risiko forbundet med raske forbipasseringer.

Jeg synes vi skal følge alle påbud og anbefalinger fra våre meget kompetente helsemyndigheter. Men samtidig må vi passe oss for ikke å gå lenger enn vi må. Da utsetter vi den fysiske og mentale helsen vår for flere negative effekter enn vi må for å holde oss friske og bekjempe koronaen.

Jeg vil påstå at det aldri har vært viktigere å være fysisk aktive enn i 2020 og 2021. Det er verdens beste medisin. Bare tenk på hvordan du vil at livet skal være når friheten er tilbake og pandemien er over. Ønsker du å være full av energi? Klar til å nyte teater, reiser, restaurantbesøk og hyppig samvær med venner, familie og barnebarn? Eller ser du for deg at du da er utslitt, slapp, sliten og lettere deprimert etter den lange tiden i relativt mye eller absolutt ensomhet og inaktivitet?

Her kan den daglige turen ut spille en sentral rolle. En australsk studie fra 2017 illustrerer dette. Den viser at de som er helt inaktive, har 44 prosent økt risiko for depresjon, sammenlignet de som beveger seg en time eller mer hver uke, uansett intensitet.

Med deres gåtur på en time hver dag, i en slik periode vi er i nå, kan man anta at sjansene for å unngå tungsinn og depresjon er langt større. I tillegg til alle de andre dokumenterte helsefordelene slik daglig fysisk aktivitet gir. Det bidrar til å forebygge alle de vanligste plagene og sykdommene som vi som mennesker kan bli rammet av.

Og dere, etter et langt avbrudd med rutinen deres: Dere kan jo begynne med litt kortere turer for å bygge opp både form og trygghet.

Lykke til!

Her kan du lese mer om våre eksperter:

Yngvar Andersen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Yngvar Andersen

Personlig trener. Mest kjent fra treningsprogrammet NRK Puls. Er nå gründer av Naardic.

God på motivasjon, hjemmetrening, trene med egen kropp.

Melina Magulas. Foto: Siri Øverland Eriksen

Melina Magulas

Har en master i idrettsfysiologi og biomekanikk fra Norges idrettshøgskole (NIH). Er nå doktorgradsstipendiat i fysisk aktivitet ved NIH. Jobber som foreleser ved Akademiet for Personlig trening og er tilknyttet Magnat Center som performance coach og fysiolog. Driver podkasten Prestasjonsprat med ektemannen Eirik Myhr Nossum, landslagstrener i langrenn for herrer allround.

Erik Arnesen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Erik Arnesen

Har master i samfunnsernæring. Er nå doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap. Driver bloggen Sunn skepsis. Er med i Nasjonalt råd for ernæring.

Mari Eskerud. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mari Eskerud

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Jobber som produktsjef innen medisinsk ernæring for Nestlé Health Science. Har podkasten Matmyter. Er aktiv på Instagram under @mari.eskerud.ernaering

Jøran Hjelmesæth. Foto: Siri Øverland Eriksen

Jøran Hjelmesæth

Overlege og leder på Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst, Sykehuset i Vestfold. Professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Nasjonalt råd for ernæring.

Samira Lekhal. Foto: Siri Øverland Eriksen

Samira Lekhal

Har studert medisin og psykologi, er spesialist i indremedisin med doktorgrad i forebygging av overvekt og livsstilssykdom. Jobber som overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst. Er grunnlegger av GreeNudge, som jobber med å fremme helse og bærekraft. Aktiv på Instagram under @spislevnyt.

NB: Rådene ekspertene gir baseres på informasjonen innsender har oppgitt. Vi kan derfor ikke garantere at de passer hele helsesituasjonen til innsender. Det kan derfor være lurt å også ta kontakt med lege eller annet helsepersonell.