Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg jobber i en liten bedrift med ti ansatte + daglig leder i Oslo. Til daglig har vi hjemmekontor, etter de siste anbefalinger og pålegg. Nå er imidlertid alle innkalt til et fysisk møte i Oslo, en slags workshop i neste uke. Vi har forsøkt å flytte møtet ut av Oslo. Eller foreslått at det skal tas over Teams. Til tross for de klare rådene fra Erna Solberg og Raymond Johansen om å holde oss hjemme og ha kontakt med få mennesker, er svaret fra styreleder at vi skal holde møtet i Oslo som planlagt, men overholde smittevernreglene.

Flere av oss i bedriften har gamle foreldre å ta oss av. Mange har derfor avlyst alle private treff og arrangementer og reagerer på at vi blir bedt om å møte fysisk neste uke. Samtidig ønsker vi jo å ha et godt forhold til styret, og ikke fremstå som vanskelige. Er det greit å la være å møte opp med den begrunnelsen at vi er engstelige, eller forholder oss til «påbudet» om å holde oss hjemme? Er det noen lover og regler som gjelder her? Eller har dere noen råd til oss? Vi føler oss i klem mellom motstridende krav fra styret og helsemyndighetene.

Jobbeksperten:

Dette er et dilemma som det er vanskelig å stå i. Juridisk sett er det også ganske komplisert å finne svaret. Det er flere regelsett som må avveies mot hverandre. Reglene endres hyppig, og i tillegg er noen av reglene knyttet til vurdering av hvordan begrensningene slår ut i deres konkrete arbeidssituasjon.

Utgangspunktet er lydighetsplikten i arbeidsforholdet. Ansatte er underlagt arbeidsgivers styringsrett også med hensyn til i hvilken form arbeidet skal utføres (oppmøte fysisk eller digitalt). Styringsretten må imidlertid alltid utøves innenfor grensene for de myndighetsvedtak som til enhver tid gjelder for virksomheten.

Smittevernregler kan derfor innsnevre styringsretten slik at arbeidsgiver rett og slett ikke har lov til å pålegge fysisk oppmøte på angitt tid og sted.

Advokat og jobbekspert Henning Heitmann. Foto: Aftenposten

Både smittevernregler i lovverket, nasjonale forskrifter, samt regionale og kommunale forskrifter er relevante å undersøke. Dette fordi alle bestemmelser som gjelder for aktuell tid og sted skal ivaretas.

Vesentlig å skille mellom anbefalinger og påbud/forbud fra myndighetene

Påbud/forbud er rettslig bindende og vil automatisk innsnevre arbeidsgivers styringsrett. Anbefalinger ligger mer i en gråsone. Arbeidsgiver må kunne begrunne sine pålegg godt dersom de kan ansees å komme i konflikt med myndighetenes anbefalinger. Det er også noe slingringsmonn for at arbeidstager kan reservere seg personlig mot å følge instrukser i strid med anbefalingene.

På nasjonalt nivå gjelder nå en forskrift fra Helse- og omsorgsdepartementet. Den er er oppdatert med virkning fra 9. november. Forskriften fastsetter blant annet forbud mot gjennomføring av større arrangementer. Dette gjelder selv om generelle krav til for eksempel avstand, maskebruk og desinfeksjon blir ivaretatt.

Jobbrelatert arrangement i leide lokaler kan lovlig gjennomføres for inntil 50 personer

Det gjelder «seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol». Regelen gjelder ikke for «møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid».

Det gjelder begrensning på maks 20 personer for «sosiale samlinger i tilknytning til arbeid. Her inkluderes tilstelninger etter seremonier, fester og bespisning med servering av alkohol i forbindelse med seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster».

Det er pr. i dag (10. november 2020) ikke forbud på nasjonalt nivå mot å gjennomføre arrangementer i jobbsammenheng med færre deltagere enn dette. Og det er ikke innført nasjonale begrensninger i form av forbud mot andre møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid.

I Oslo kommune er det også gitt en lokal forskrift

Sist endret 29. oktober, som i § 5 har satt krav til arbeidsgivere om implementering av hjemmekontor-pålegg til sine ansatte: «Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.»

Disse lokale kravene i Oslo må oppfylles i tillegg til de nasjonale kravene når det er snakk om å ha et workshop-møte i Oslo. Dette er ikke anbefalinger (det står «skal»). Derfor er dette rettslig forpliktende pålegg til alle arbeidsgivere hva gjelder virksomhet i Oslo kommune.

Formelt sett er reglene instrukser til arbeidsgivers bruk av styringsretten. De gir formelt sett ikke ansatte juridiske plikter som kan medføre sanksjoner for den enkelte.

Må begrunnes hvorfor fysisk oppmøte er nødvendig

Når det gjelder workshopen som styret har instruert om å gjennomføre i Oslo, er det avgjørende om det er praktisk mulig å oppnå det som er driftsmessig relevant for virksomheten uten å samles til et fysisk møte. Jeg vil tro at formålet er mulig å oppnå uten fysisk møte. Men det er eventuelt opp til styret å begrunne hvorfor det er nødvendig å gjennomføre et slikt møte nå.

Det er pr. 6. november kommunisert i pressemelding fra byrådsleder i Oslo at det fra 10. november blir ytterligere innstramninger i Oslo.

Særlig dette:

«Alle innendørs arrangementer forbys. Det vil fremdeles være mulig å gjennomføre begravelser og bisettelser. (…) Den eneste sosiale aktiviteten innendørs som er tillatt i Oslo, er samlinger i private hjem. På slike samlinger kan man være inntil ti personer dersom smittevernreglene overholdes.»

Disse reglene er ikke formelt forskriftsfestet ved skriving av dette svaret, men det forventes å være på plass innen kort tid og vil dermed gjelde.

Konklusjonen er:

Workshopen strider mot lokal forskrift om smitteverntiltak, som er juridisk bindende. Derfor er det utenfor arbeidsgivers styringsretten når styret nå instruerer om fysisk oppmøte. Hver enkelt ansatt vil være medansvarlig ved deltagelse på et innendørs arrangement i henhold til de siste justeringene som er varslet i pressekonferansen 6. november. De har derfor både rett og plikt til å avstå fra å møte fysisk på arrangementet så lenge disse reglene gjelder.

Praktisk sett er det antagelig best om dere sørger for å velge et verneombud som kan ta slike diskusjoner med arbeidsgiver på kollektivt nivå og sørge for å ha oversikt over reglene som gjelder. Da slipper alle å gjøre sine egne vurderinger av de dilemma som oppstår. Dette vil nok bli en stadig tilbakevendende problemstilling for mange fremover.

Håper dette er avklarende!

Advokat Henning M. Heitmann, SANDS Advokatfirma

Dette innlegget ble besvart av jobbeksperten 9. november.

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.