Eksamensinnspurten er godt i gang. Dersom du er sent ute, handler det om å gjøre det beste ut av det.

Nå blir prioriteringene dine avgjørende, og vi har hentet inn tips fra tre toppstudenter for hvordan de utnytter den siste perioden før eksamen.

De tre studentene har til felles at de har satt seg klare mål og innarbeidet gode studieteknikker. Her er deres beste tips for god karakter – helt på tampen av semesteret:

FRA D til A: Herman Mull gikk fra skippertaksstudent til å bli toppstudent. Foto: Morten Uglum

BI-studenten: – Tenk bredt, ikke dypt

Da Herman Mull fra Arendal startet på en bachelor i strategisk markedsføring i 2014, var han ikke særlig opptatt av karakterer. Men på fire år gikk han fra skippertaksstudent til å bli toppstudent med A i snitt.

– Først og fremst er det på tide å senke forventningene litt og innse at man ikke kan huske alt, sier Mull om innspurten.

Han har tre steg han følger før eksamen:

1. Se på tidligere eksamener og prøv å forstå strukturen på spørsmålene og hvordan de blir stilt: – Dette kan hjelpe deg å forstå om spørsmål er gruppert etter tema, og om alle temaer fra pensum er representert på eksamen. Når du vet dette, kan du planlegge lesingen litt bedre.

2. Deretter må du velge en strategi for å lære så mye som mulig før eksamen: – Strategien avhenger litt av hvordan eksamen er strukturert, men stort sett bør du tenke bredt, ikke dypt. Med andre ord: Se helt overordnet på hvilke temaer pensum består av, ikke dykk inn i detaljene på hvert tema, og les over læringsmål for kapitlene.

3. Nå vet du hvordan eksamen er satt sammen og hva pensum består av: – Les kapittelsammendrag og se over slides fra forelesninger. Lag deg notater – gjerne for hånd, slik husker jeg best. Jeg liker å lage tankekart for å få en rask oversikt over temaer. Det er også en fin måte å se hvordan teorier og temaer henger sammen.

På eksamensdagen bør du ha kladdearket klart og se over alle spørsmål som blir stilt før du begynner å svare på noen av dem.

Start med det spørsmålet du føler deg mest komfortabel med, råder Mull.

– Får du en idé angående et av de andre spørsmålene du må svare på? Notér på kladdearket. Ikke flytt fokuset bort fra spørsmålet du nå jobber med for lenge, for da står du i fare for å glemme det du skulle skrive eller miste flyten.

FULLFØRTE MED MANGE A-ER: Motivasjon er nøkkelen til gode karakter, mener Linn Therese Jensen. Foto: Privat

Lærerstudenten: – Se informasjonsfilmer

Linn Jensen begynte på juss, men innså at motivasjonen ikke var på topp. Da hun fikk studere det hun brant for, kom A-ene på løpende bånd.

I fjor vår fullførte 30-åringen lærerstudiet, og de siste to årene fikk hun kun A-er.

Har du dårlig tid før eksamen, har hun fire tips:

1. Skriv ut alle Power Pointer fra forelesningene: Fyll på hvert lysbilde med egne notater tatt på forelesning eller fra sikre kilder som Store norske leksikon.

2. Se på små informasjonsfilmer, for eksempel på Youtube, eventuelt lengre dokumentarer på Netflix eller NRK. Husk å være kildekritisk!

3. Del opp pensum mellom andre i klassen eller kollokviegruppen: Her er det viktig å lage en avtale på forhånd om hvordan man ønsker at notatene skal tas (stikkord, tankekart, fullstendige setninger eller lignende).

4. Les sammendrag eller oppsummeringer hvis pensumbøkene eller artiklene har dette.

Farmasistudenten: – Lær bort til andre

HOVEDTIPS: – Gå sammen i grupper, og prøv å lære bort ulike emner til hverandre, sier UiO-student Ole Martin Drevland. Foto: Tom A. Kolstad

Farmasistudent Ole Martin Drevland er blant klassens beste. Det til tross for at han har et stramt tidsskjema med to deltidsjobber ved siden av studiene.

Det er nettopp dårlig tid som sørger for at 20-åringen får ting gjort.

– Det handler bare om å utnytte det til sin fordel i stedet for å la det tappe deg for energi, sier han.

Nå i innspurten kan det er være lurt å gå sammen i grupper med klassekamerater, råder Drevland.

– Gjør gamle eksamensoppgaver og andre typer relevante oppgaver. Når man forsøker å lære bort noe til andre, er min erfaring at man har en mye brattere læringskurve.

Et annet generelt tips han tviholder på foran hver eksamen:

– Ikke la deg stresse altfor mye, sørg for å få nok søvn.

Denne saken ble første gang publisert i forbindelse med eksamen julen 2018.