– Det er ikke lenger nødvendigvis et spørsmål om når man skal gå av med pensjon, men et spørsmål om når man skal ta ut sin pensjon, sier jurist og jobbekspert Alexandra Plathe.

Hun forklarer:

– Tidligere var det enkelt. Pensjon var ensbetydende med fratreden. Lønnsslippen ble byttet med pensjonsslippen når man nådde pensjonsalder. Slik er det ikke lengre.

Alexandra Plahte er leder for pensjon i Gabler AS. Foto: Siri Øverland Eriksen

Har bestemt seg

Joar Kavli fra Isfjorden i Romsdal jobber som økonomidirektør hos matspesialisten Fazer Food Services. Han er blitt 62 år gammel og observerer at flere i omgangskretsen har begynt å ta ut pensjon allerede.

– De mener det kan lønne seg. Da vil jeg undersøke om det også stemmer for meg, for jeg har jo muligheten til å gjøre det, sier Kavli, som har søkt rådgivning hos Plathe.

62-åringen har planer om å jobbe til pensjonsalder, men mener pensjon er komplisert. Etter å ha rådført seg, har Kavli kommet til en konklusjon.

– For meg vil det være en økonomisk fordel med tidligpensjon fra nå av, selv om jeg fortsetter å jobbe i flere år.

Han legger til:

– Det trenger selvsagt ikke bety at det er smart for alle.

– Pensjon tenker man ikke så mye på før det blir aktuelt, dessverre, sier Joar Kavli. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mange år med lavere pensjon eller færre år med høyere pensjon

Pensjonsreformen medførte store og grunnleggende endringer av alderspensjonen i folketrygden, forklarer Birger Myhr, daglig leder i Pensjonseksperten.

– En av de viktigste endringene var overgangen fra en fast pensjonsalder, som for de fleste var 67 år, til en fleksibel uttaksalder fra 62 år: Desto tidligere man starter uttaket, desto lavere blir den årlige pensjonen, sier Myhr.

Ikke alle kan starte tidliguttak

Så godt som alle som fyller 62 år stilles altså overfor et valg: Ønsker du å starte uttak av alderspensjonen nå, eller ønsker du vente?

– Det er viktig at alle, uavhengig av hva man måtte velge, faktisk foretar et bevisst valg. Da må en nødvendigvis få synliggjort alle konsekvensene de ulike alternativene måtte ha for den enkelte, sier Plahte.

Et vilkår for å kunne starte tidliguttak av alderspensjonen fra folketrygden er at pensjonen man vil få ved fylte 67 år tilsvarer minste pensjonsnivå som enslig, informerer Plahte.

Det er med andre ord slett ikke alle som kan velge å starte pensjonsuttaket allerede ved fylte 62 år.

– Typisk gjelder dette de som har jobbet deltid i «alle år». Det samme gjelder den yngre generasjonen som grunnet levealdersjusteringen neppe vil ha tilstrekkelig høy årlig pensjon til å kunne starte tidliguttak allerede fra 62 år, sier hun.

Mange tror at den samlede alderspensjonen nødvendigvis blir lavere dersom man begynner å ta den ut tidlig. Det trenger slett ikke være riktig, sier Plahte.

– Tidliguttak medfører lavere årlig pensjon fordi man fordeler pensjonspotten over flere år enn om man utsetter uttaket.

Myhr og Plahte har kommet frem til hvilke faktorer som veier for og imot tidlig uttak av pensjon:

Fem argumenter for tidlig uttak av pensjon

1: – Mitt inntrykk er at mange som vurderer tidliguttak, slett ikke har tenkt å slutte å jobbe. De ønsker bare å sikre seg mest mulig, tidligst mulig. Kombinasjonen full lønn og full pensjon gjør at de fleste har en likviditet og økonomisk frihet de aldri før har hatt, sier Plahte.

2: – Flere som velger tidliguttak av pensjon i kombinasjon med jobb, er tydelige på at pensjonen ikke skal brukes opp «i morgen», men tas ut for å sikre egne etterlatte, gitt at man skulle falle fra tidlig. Særlig hvis ektefellen har lav pensjon, kan det føles trygt å ha sikret gjenlevende en ekstra «buffer», sier Plahte.

3: – Personer som blir plassert på institusjon, betaler opptil 85 prosent skatt på pensjoner under utbetaling. Dersom man starter uttaket tidlig, vil denne beskatningen nødvendigvis bli mindre, sier Myhr.

4: – En person som har en kortere levealdersforventning enn gjennomsnittet, vil ikke rekke å få utbetalt like mye pensjon som han har opptjent, men han kan redusere tapet ved å starte uttaket så tidlig som mulig, sier Myhr.

5: – Samtidig med pensjonsreformen ble også systemet for beskatning av alderspensjon lagt om. Fullt uttak av alderspensjon i folketrygden utløser en skattereduksjon på inntil 30.000 kroner pr. år. Tidlig uttak gir mange år med stor skattereduksjon, mens sent uttak gir få år med lavere skattereduksjon, sier Myhr.

Joar Kavli (62) fra Romsdalen er økonomidirektør i Fazer. Foto: Siri Øverland Eriksen

Seks argumenter for utsatt uttak av pensjon

1: – Pensjonsbeholdningen reguleres i takt med grunnbeløpet frem til uttaket starter, altså i takt med samfunnets gjennomsnittlige lønnsvekst. Dette er svært langt over den avkastningen som noen annen risikofri forvaltning kan tilby. Da lønner det seg å la pengene stå i stedet for å ha dem selv, sier Myhr.

2: – En person med høyere levealdersforventning enn gjennomsnittet, kan forvente å få utbetalt mer pensjon enn hva som er opptjent. Merverdien vil bli høyere desto senere uttaket starter, sier Myhr.

3: – Kombinasjonen av lønn og pensjon medfører høyere skatt i form av økt trinnskatt (tidligere kalt toppskatt). Dette fordi pensjon og lønn legges sammen når trinnskatten beregnes, sier Plahte.

4: – Tidliguttak av alderspensjon kan påvirke andre ytelser man måtte ha fra Nav, for eksempel ytelser som gjenlevendepensjon. Dersom man starter tidliguttak av alderspensjon, sier man nemlig fra seg gjenlevendepensjonen fra folketrygden. Riktignok kan man få alderspensjonen beregnet med såkalt etterlattefordel, men for så godt som alle med gjenlevendepensjon, vil tidliguttak være et lite gunstig økonomisk alternativ, sier Plahte.

5: – Tidlig uttak av pensjon i mange tilfeller vil resultere i en høyere formuesbeskatning enn balansert uttak. Dette gjelder selvsagt uavhengig av om pengene blir plassert på sparekontoer eller blir brukt til nedbetaling av lån. Dette slipper du med sent uttak, sier Myhr.

6: – Mange benytter Nav sin pensjonskalkulator til å beregne den varige reduksjonen som følger av et tidlig uttak. Nav-kalkulatoren ignorerer imidlertid at pensjon under utbetaling reguleres 0,75 prosent lavere enn pensjon under opptjening. Den varige reduksjonen i pensjon er følgelig veldig mye større enn det kalkulatoren gir inntrykk av. Mange hadde nok latt være å ta ut pensjon tidlig dersom kalkulatoren hadde vist det reelle tapet, sier Myhr.

Joar Kavli synes pensjon er et komplisert fagområde. Foto: Siri Øverland Eriksen