I håp om å bli klokere på egen fremtid tyr mange til ulike tester og karrièreveiledere som du kan ta gratis på nett.

Men hva er det som egentlig tilbys? Og bør man belage seg på at yrket man ender opp med, stemmer?

For å teste disse tok vi utgangspunkt i artikkelforfatterens egne interesser og svar. Hva kunne jeg endt opp som, dersom jeg skulle valgt på nytt?

VURDERER TESTENE: Ingen av veilederne er tilstrekkelige for å gi konkrete råd knyttet til videre studier, mener Helene Tronstad Moe. Hun er testekspert og til daglig førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Etter interesser og karrièrevei å dømme burde vel strengt tatt journalist dukket opp som svar på samtlige. Men resultatet var varierende.

Se resultatet fra testene lenger ned i saken.

– Folk fortjener bedre

Med oss har vi testekspert Helene Tronstad Moe. Hun er ikke særlig imponert over testene som finnes der ute.

– Mange unge er i en vanskelig situasjon, og flere tyr til disse testene i håp om å bli klokere på utdanningsvalg. Da hadde de fortjent bedre, mener Moe.

Studentum

Foto: Elise Rønnevig Andersen

Studentum.no er en nettportal viet høyere utdanning, og har 35 spørsmål på sin test. Prøv den selv her.

Resultatet viser at jeg er utadvendt, strategisk og engasjert: Du burde jobbe innen kommunikasjon, informasjon eller media!

Brenner du for kommunikasjon av alle slag? Liker du markedsføring og ønsker du å arbeide strategisk og forstå hvordan ulike faktorer påvirker hverandre? Kanskje er du flink til å skrive informative tekster? Da kan et yrke innen kommunikasjon passe deg!

Pluss: Gøye og enkle spørsmål som går fort unna for de utålmodige. På tross av en relativt kjapp test, passer resultatet godt overens med yrket jeg har endt opp med.

Minus: Øverst i resultatet kommer en tabell med oversikt over hvilke personligheter du passer best som. «Kommunikative Kenneth» og «Humanistiske Henrik» ender på topp, men jeg kjenner meg ikke akkurat igjen i dem.

Ekspertens kommentar: – 35 spørsmål utelukkende knyttet til interesser – lett for ungdom å besvare, men måler motivasjon for aktiviteter og temaer som raskt vil kunne endres, for eksempel «liker du å invitere til fest» og «er mote viktig for deg». Er du på attføring og i begynnelsen av 50-årene, vil nok testen oppleves som lett og useriøs. Utviklerne syntes kanskje ideen om å gi deg navn som «Kommunikative Kenneth» og «Estetiske Elin» var veldig smart, men resultatet fremstår heller klønete.

RESULTAT: Testen viser dødt løp mellom «Kommunikative Kenneth» og «Humanistiske Henrik». Foto: Skjermdump

NAVs yrkesveileder

Foto: Skjermdump

72 spørsmål der du får opp en rekke yrker og arbeidsoppgaver som du kan huke av for hvorvidt du interesserer deg eller ikke. Prøv testen selv her.

Resultatet viser at jeg passer innenfor noe Nav kaller tiltaksområdet: Dette er arbeid med prosjekter og tiltak, arbeid som ikke kan gjøres til rutine, arbeid som krever initiativ og handling, at beslutninger tas under usikkerhet og press, f.eks. bedriftsledelse, salg, entreprenørvirksomhet, reportasjearbeid og politisk arbeid. Interesse for dette området betyr at du ønsker utfordrende og spennende oppgaver. Du liker å gjøre deg bemerket, du vil være med der ting skjer, og du vil være med og bestemme hva som skal skje. Du liker å påvirke andre mennesker. Du liker å diskutere, konkurrere og hevde deg.

Pluss: Jeg kjenner meg igjen i deler av resultatteksten.

Minus: Etter konklusjonen blir jeg vist videre til en gruppe yrker som går innenfor det såkalte tiltaksområdet. Jo da, journalist kommer opp som et alternativ. Problemet er bare at resultatet også gir meg yrker som gartner, sminkør, bilselger, vaktmester og slankevert (??) – for å nevne noe. Hadde jeg vært usikker på yrkesvei, hadde jeg ikke blitt mindre forvirret etter denne testen.

Ekspertens kommentar: – Positivt at spørsmålene er mange, men de handler stort sett om interesse for spesifikke yrker. Det forutsetter at man kjenner innholdet i alle yrkene man skal vurdere, og det er ikke tilfelle for de fleste. Jeg ser du får det intetsigende ordet «tiltaksområdet» som resultat, hva i huleste betyr det? Når hverken en journalist eller forsker forstår ordet, kan de ikke forvente at en ungdom heller gjør det. Resultatet gir dessuten altfor mange yrker. Det virker som om noen 50 år gamle byråkrater har laget testen.

Foto: Elise Rønnevig Andersen

Side2

Foto: Elise Rønnevig Andersen

25 varierte spørsmål hos Nettavisen Side2s valgomat. Prøv testen selv her.

Resultatet viser at jeg ender opp som «Flørter», og at karrièrevalg kan være salg, meglervirksomhet, butikkeier, ledelse eller skuespilleryrket.

Pluss: Går relativt kjapt å gjøre testen.

Minus: Litt for lettvint? Spørsmålene spenner fra hvorvidt du liker å lage handleliste til om du er romantisk. Dette er også testen som gir skjevest resultat.

Ekspertens kommentar: – Testen har 25 spørsmål som påstår å måle «personlighet». Den påstår for eksempel at man vil «elske» ulike yrker basert på svært få spørsmål knyttet til om man liker å poste ting på Facebook og lignende. Designet er innbydende og rettet mot unge som gjerne er lettpåvirkelige. Denne har større underholdningsverdi enn nytteverdi. Konklusjonene kunne med fordel vært mindre bastante også.

RESULTATET: Spørsmålene spenner fra hvorvidt du liker å lage handleliste til om du er romantisk. På tross av at jeg huket nei på det siste, ender jeg opp som «Flørter». Foto: Faksimile

Karrièreplanleggeren

Et samarbeid mellom utdanning.no og karrièresenteret ved Universitetet i Oslo. Testen består av 25 spørsmål fordelt på fem kategorier. Prøv testen selv her.

Resultatet gir meg svar på hvor langt jeg er kommet med å utvikle min karrière: Basert på dine svar ser du ut til å være godt i gang med dine forberedelser for å håndtere overgang fra studier til jobb. Du har startet jobben med å utvikle dine karrièreferdigheter og begynt å orientere deg mot arbeidslivet. (Utdrag)

Pluss: Ved hver kategori følger en video med forklaringer rundt en jobbsøkerprosess. Fint supplement til spørsmålene, som også gjør deg tryggere på svarene du gir.

Minus: Jeg hadde for store forventninger til denne testen, men det den gir meg som svar er kun at jeg er godt forberedt – og påfølgende får jeg noe som ser ut som generelle jobbsøkertips. Oppsummeringen er lite personlig og uoversiktlig.

Ekspertens kommentar: – Testen forsøker å veilede ut fra generelle tips og råd. De går ikke i samme felle som de andre ved at de ikke kommer med bastante påstander om kandidaten som tar testen. Likevel vet jeg ikke om du sitter igjen med følelsen at du har fått så mye. Dette ser ut som noe som er brukt mye penger på å utvikle, men du kan like godt google jobbsøking på Youtube og få vel så gode tips.

UOVERSIKTLIG: Testen sier meg at jeg har flest A. Men hva betyr egentlig det? Foto: Skjermdump
Foto: Faksimile

Karrièretest hos Manus Motivasjon

Et samarbeid mellom karrièreveileder Mette Manus og Aftenposten. Prøv testen selv her.

Resultatet viser at jeg passer til å jobbe med «Kommunikasjon & Formidling / språk»: Du er sosial og utadvendt, liker å snakke med mennesker og får lett kontakt med dem. Du er ikke redd for å ta ordet i forsamlinger og er god til å formulere. Men det kan være at du foretrekker skriftlig kommunikasjon fremfor muntlig. Å dele dine kunnskaper med andre, forklare og informere, liker du. Du er glad i språk og ønsker kanskje å lære flere fremmedspråk. Relevante yrkesområder: Undervisning, journalistikk, informasjon, media- og kommunikasjon, forlag, bibliotek, rådgivning.

Pluss: På tross av tolv kjappe spørsmål gir testen et resultat som passer meg godt.

Minus: Litt overfladisk og bærer preg av at testen er noen år gammel.

Ekspertens kommentar: – Veldig få spørsmål. Testen gir litt bombastiske og fyldige konklusjoner på meget tynt grunnlag. Dessuten inneholder svaralternativene så mye informasjon at man flere ganger kan oppleve å passe inn under alt. På spørsmål om hvordan andre vil beskrive deg er «nysgjerrig», «strukturert» og «omsorgsfull» satt opp som ulike alternativer, men for mange er det jo aktuelt å huke av på alle tre.

Konklusjonen: Ingen strekker til

Moe er overrasket over at det ikke finnes karrièretester av høyere kvalitet tilgjengelig.

– Ingen av disse testene er tilstrekkelige som grunnlag for å velge utdanning. Spørsmålene er for få og svirrer i stor grad rundt interesser og personlighet, men det er mye mer som spiller inn når man skal velge yrke – for eksempel karakterer, i hvilken grad du er villig til å flytte på deg, samt økonomi til å gjennomføre utdanningen. Dessuten har de fleste for bastante konklusjoner basert på for lite informasjon.

Det er synd, for tester er i utgangspunktet et godt hjelpemiddel for dem som er usikker på utdanning.

– Man mangler åpenbart gode karrièretester. For en 17 år gammel gutt føles det intimt å skulle sette seg ned med en karrièreveileder. Terskelen er mye lavere dersom gode yrkestester hadde vært tilgjengelig på nett, men det er ikke tilfelle. Snakk i stedet med folk som har gått ulike veier eller ta ekstrajobb i bransjen du kunne tenke deg å jobbe i. Ofte er det vel så smart.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Karrière.