Fem spørsmål og svar om å miste jobben.

Eksperten: Runar Homble

Utdanning: Juridisk embetseksamen

Jobber som: Arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby advokatfirma

EKSPERTEN: Runar Homble, arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby advokatfirma. Foto: AFTENPOSTEN

1. Hva er de vanligste årsakene til at man mister jobben?

– For at en arbeidsgiver skal kunne si deg opp, må det foreligge en saklig grunn. Oppsigelsen kan enten være begrunnet i virksomhetens eller arbeidstagers egne forhold, sier arbeidsrettsekspert Runar Homble.

Han understreker at arbeidstagere som ber om det, har rett til å få en skriftlig begrunnelse for oppsigelsen.

– De fleste oppsigelser fra arbeidsgivers side skyldes at virksomheten nedbemanner. Når arbeidstagere sies opp på grunn av sine egne forhold, er det ikke uvanlig at dette skyldes forskjellige former for fravær, forsentkomming, eller dårlige arbeidsprestasjoner.

2. Hva har man krav på dersom man mister jobben?

– En arbeidstager som blir sagt opp har som hovedregel rett til å jobbe og få lønn ut en bestemt oppsigelsestid.

Men dette gjelder ikke dersom man blir avskjediget.

– Dersom en arbeidstager har begått «grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen», kan arbeidsgiver avskjedige vedkommende. Det betyr at man mister jobben på dagen. Da opphører både lønnsplikt og arbeidsplikt umiddelbart. Dette gjelder både for fast og midlertidig ansatte.

3. Hva kan man gjøre hvis man opplever at man er blitt behandlet urettferdig i oppsigelsesprosessen?

– Arbeidstagere som mener at de er sagt opp eller avskjediget uten at lovens vilkår for dette er oppfylt, kan kreve å få et forhandlingsmøte med arbeidsgiveren. Formålet med et slikt møte er å se om partene kan bli enige om en løsning uten å gå rettens vei. Dersom man ikke klarer å løse saken på denne måten, kan arbeidstager bringe saken inn for domstolen. Arbeidstager kan da velge om han eller hun kun vil kreve erstatning, eller om vedkommende også vil kreve at oppsigelsen eller avskjeden skal dømmes ugyldig.

Hvis oppsigelsen eller avskjeden dømmes ugyldig, vil arbeidstageren som hovedregel få igjen jobben sin, understreker Homble.

De fleste oppsigelser fra arbeidsgivers side skyldes at virksomheten nedbemanner. Foto: DODOMO / Shutterstock / NTB scanpix

4. Når har man krav på penger fra NAV?

– Når oppsigelsestiden er over, kan man få rett til dagpenger fra NAV dersom man har stått som arbeidssøker hos dem i minst tre av de siste femten dagene. Men i visse tilfeller kan man få forlenget ventetid. Dette betyr at man ikke har rett til dagpenger før etter tolv uker, eller seks måneder ved gjentagelser. Dette kan for eksempel skje dersom man har sagt opp stillingen sin uten rimelig grunn, eller er avskjediget eller oppsagt på grunn av forhold som kan bebreides vedkommende, forklarer Homble.

5. Lønner det seg å si opp selv eller å bli sagt opp dersom man mister jobben på grunn av nedbemanning?

– Rettslig sett er det ingen fordeler med å si opp selv i en nedbemanning. Men det er svært vanlig at arbeidsgiver og arbeidstager inngår en avtale om at arbeidsforholdet opphører. Vilkårene i slike avtaler varierer, men det bør uansett klargjøres at arbeidstager ville blitt sagt opp i forbindelse med nedbemanningen hvis avtalen ikke ble inngått.

På denne måten vil ikke avtalen hindre at arbeidstager får dagpenger uten forlenget ventetid, understreker Homble.