Arbeidsledigheten i Norge har nå steget til over 10 prosent. Det er det høyeste tallet på over 75 år.

Bare tanken på å stille seg i NAV-kø fikk det til å gå kaldt nedover ryggen til flyverten Daniel Eide Andersen.

Han hadde jobbet i luften i flere år og stortrivdes. Så kom koronakrisen. Søndag for en uke siden varslet SAS at 10.000 ansatte ville bli permittert.

– Jeg var forberedt på at jeg var én av dem. Det var kun et spørsmål om tid før det kom til å skje, sier 35-åringen fra Trondheim.

Mandag mottok han formelt permitteringsvarselet. Da hadde Andersen allerede, samme morgen, vært innom den lokale Coop Extra-butikken med søknad og CV.

– Jeg visste at dagligvarebutikker er en utsatt bransje i disse tider. Sjefen der fortalte at de allerede er ganske underbemannet, så han valgte å ta en sjanse og lot meg komme på jobb dagen etterpå.

– Siden har jeg vært der.

Har funnet seg til rette

Nå er han ansatt som ekstrahjelp, men i realiteten jobber han opp mot 100 prosent hos Coop-butikken like utenfor Haugesund.

– Det ble fem ganger forrige uke og fem ganger denne uken. Jeg er rastløs, og jeg klarte ikke tanken på å sitte hjemme og synes synd på meg selv når jeg vet at det er mange som trenger en ekstra hånd i disse spesielle tidene vi nå er inne i, sier Andersen.

Han stortrives i sin nye jobb.

– De ansatte har vært fantastisk imøtekommende og møtt meg med åpne armer.

Rekrutteringssjef: – Flere må våge det samme

Partner og rekrutterer Ingunn Søyland hos Avantgarde Search er imponert over Andersens handlekraft. Hun tror han også vil få fordeler av dette på lengre sikt.

– Dette vil han utelukkende vinne på. Han har demonstrert både handlekraft og tilpasningsdyktighet i en krevende situasjon. Begge er veldig attraktive egenskaper som han kan vise til i resten av sin karriere – uansett hvor veien videre tar ham.

Ingunn Søyland er hodejeger i rekrutteringsselskapet Avantgarde Search i Stavanger. Foto: Privat

Hun håper flere blir inspirert av Andersens historie. Er du permittert, er Søylands råd først å puste litt med magen, ta litt nedetid og vurdere din egen situasjon før du agerer.

– Har du kapasitet og kompetanse til midlertidig å bidra, så kjør på. Det er mange selskaper som opererer i samfunnskritiske bransjer, og her er vil det være muligheter for dem som ønsker noe å fylle dagene med.

Andersen tok saken i egne hender og oppsøkte sin nye arbeidsgiver direkte. Det må flere våge å gjøre, mener rekruttereren.

– Identifisér hvem som kan ha behov for hjelp, finn relevante kontaktpersoner, og ta opp telefonen. Man kommer langt med å være proaktiv.

Det samme gjelder også dem som mest sannsynlig ender opp med ikke å kunne vende tilbake til jobben man ble permittert fra.

– Bruk denne litt stille perioden til å lage lister over potensielle arbeidsgivere og kartlegg eget nettverk for å finne dem du tenker kan introdusere deg for nye muligheter. Prøv å unngå panikk og å søke på alt du kommer over. Bruk heller litt tid på å finne ut hva du tenker vil være et riktig steg videre, sier Søyland.

Daniel Eide Andersen har jobbet for SAS i litt over fire år og håper å komme tilbake i luften igjen. Foto: Privat

Slik fikk han jobben

Selv mener Andersen at mye har med innstilling å gjøre.

– Jeg hilste på butikksjefen, fortalte om min situasjon og sa jeg var ute etter å finne en plass som kunne trenge litt hjelp. Min største styrke er at jeg er tilpasningsdyktig, og det håper jeg å få bevist nå.

35-åringen har fagbrev som servitør og har vært innom servicebransjen samt jobbet offshore – og sist i SAS.

Hans beste råd er: Ikke vær redd for å selge deg selv.

– Man må tørre å by på seg selv i situasjoner som dette. Vis at du er en person bedriften bør satse på. Jeg var ærlig og sa til butikksjefen hva jeg tenkte fremover, mine forventninger hvis de ansatte meg, og at jeg kunne stille opp når han trengte det.

Guri Larsen er fagansvarlig for rekruttering i DNB. Foto: Jan T. Espedal

Se etter muligheter, ikke begrensninger

Rekrutteringsansvarlig hos DNB, Guri Larsen, er i likhet med Søyland, imponert over karrierehoppet. Hun mener det er vanskelig å gi et felles råd til alle som er permittert.

– Dersom du kommer fra en svært utsatt bransje, så kan det være en god idé å søke seg inn til bedrifter som er definert som samfunnskritiske. Å holde seg i aktivitet og å tilby seg å bidra der det er behov for deg, er ting som alltid vil være positivt på en CV.

Larsen mener mange har noe å lære av Andersen.

– Og det er å se etter muligheter og ikke begrensninger, selv når det er på det mørkeste. Ta det første steget selv og ha en positiv innstilling. Det finnes kanskje flere muligheter enn du var klar over?

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.