Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei Helene,

Jeg er en kvinne i slutten av 40-årene som alltid har jobbet hardt og vært opptatt av å gjøre karriere i arbeidslivet. Samarbeidet med kollegene har stort sett vært problemfritt, det vil si – så langt. Rett etter mitt siste opprykk, hvor jeg ble en del av toppledergruppen, ble jeg møtt med det jeg vil karakterisere som hersketeknikker av flere av de andre i ledergruppen. Folk jeg har samarbeidet greit med tidligere, begynte både å himle med øynene, overse meg, snakke nedlatende og presentere mine ideer som sine egne. Hva har skjedd? Har de plutselig fått en dårlig personlighet? Jeg føler meg tråkket på helt uten grunn. Hvordan skal jeg gå frem for å takle dette? Ønsker gjerne konkrete råd.

Jobbeksperten:

Hei.

Takk for spørsmålet fra deg! Litt flåsete kan kanskje min første respons være «Gratulerer!». Dette må på ingen måte tolkes i retning av at jeg synes bruk av hersketeknikker er greit eller at jeg ikke forstår at det føles vondt å oppleve bruk av slike teknikker.

Gratulasjonen var ment som en anerkjennelse av at du nå har kommet i en posisjon i organisasjonen hvor de øvrige ser at du har fått betydelig makt. Mange opplever akkurat som du forteller, at det var da de kom på et nytt nivå i organisasjonen at de første gang opplevde hersketeknikker.

Jobbekspert Helene Tronstad Moe. Foto: Aftenposten

Det er lett å tenke at de som utøver hersketeknikker enten har dårlig moral eller manglende empati.

Brukes av dem som føler seg usikre

Ofte er det nok heller dypereliggende og ubevisste fryktmekanismer i oss som trigger oss til å bruke disse teknikkene. Når hersketeknikker brukes, handler det kun om makt.

Hersketeknikker brukes vanligvis om man føler seg truet, usikker eller for å markere egen verdi – gjerne når man har gått tom for saklige argumenter. Brukeren av teknikkene forsøker å bevare sin makt, posisjon og omdømme for enhver pris.

Det kan oppleves som om brukeren av hersketeknikker ønsker å presse viljen sin igjennom, på bekostning av andres rettigheter og meninger.

Du etterspør noe konkrete råd, og det jeg kan tilby en noen mulige handlingsforslag. Det er du som kjenner organisasjonskulturen og de involverte som best forstår hvilke handlingsstrategier som vil være hensiktsmessige i din situasjon.

1. Hold hodet kaldt!

Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. Du unngår å forsterke kollegaens adferd. For å klare dette kan et tips være å ta en liten timeout (gå ut av situasjonen, hent en kopp kaffe og lignende).

2. Analyser

Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk. I hvilke situasjoner er det hersketeknikkene blir benyttet?!

3. Unngå personangrep

Forsøk ikke å gå inn på personangrep, det vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse. Ikke gå i fellen.

4. Snakk med noen

Ta gjerne opp problemet med noen du stoler på. Hvordan man best løser det enkelte tilfellet, kan være lurt å drøfte med noen.

5. La deg ikke psykes ut

Husk at det ikke er deg det er noe galt med. La ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut. Det handler om (redsel for) tap av makt ... Et hjelpespørsmål i denne sammenheng kan være: Hva er det i situasjonen som gjør at vedkommende føler behov for å benytte hersketeknikker?

6. Snu situasjonen

Bruk virkemidler som ros, humor og anerkjennelse, for eksempel ved å snakke positivt om arbeidet personen gjør, og fortell at du liker vedkommende. Kanskje benytter motparten hersketeknikker for å bli sett? Det kan oppleves som frustrerende for motparten som ikke får frem den ønskede reaksjonen i deg. Det kan det hende at han eller hun ikke lenger trenger å herse med deg eller dine kolleger.

7. Konfronter vedkommende

Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Husk at den som utøver disse teknikkene ikke nødvendigvis er bevisst på egen adferd eller hvordan denne oppleves.

Jeg vil ønske deg all lykke til på veien videre!

Vi har også en egen FB-gruppe for karriere og jobb-tips! Hvis du trenger tips, triks eller har spørsmål om jobb, så kan du melde deg inn her.

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.