Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei. Jeg er snart ferdig med å studere og håper å finne en god jobb etter eksamen i mai. Dessverre har pandemien gjort at jeg har fått noen huller i min cv. For det første har jeg mistet deltidsjobben jeg har hatt som en følge av covid-19, og jeg har ikke lykkes med å få en ny. I januar 2020 fikk jeg også et tilbud sommerjobb i utlandet, men den ble kansellert da det ikke var mulig å reise. Har du noen tips til hvordan jeg kan omtale dette til arbeidsgiver i min CV?

Jobbeksperten: Hei, og gratulerer med snart oppnådd grad.

Det du beskriver vil jeg ikke kalle for hull i en CV. Dessverre har pandemien rammet hardt, og mange studenter har opplevd det samme som deg. Det å ikke ha en deltidsjobb er selvsagt utfordrende med tanke på økonomi, men man mister også muligheten til å holde ferdigheter ved like og ikke minst få nye.

Leder av karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten. Foto: Aftenposten

Når arbeidsgivere leser en CV, er de først og fremst opptatt av å kunne danne seg et bilde av hva du har gjort så langt i livet. Utdanning, erfaring, ferdigheter og resultater er sentrale elementer som arbeidsgiver vurderer. Men de er også opptatt av å se om det er tidsrom som det ikke gjøres rede for. Usikkerhet kan oppstå hos arbeidsgiver dersom et lengre tidsintervall ikke gjøres rede for, og det er ofte det som omtales som et hull i CV-en.

Skulle man eksempelvis være et semester eller to forsinket i studieløpet, er ikke det å regne for et hull så lenge det oppgis. Skulle så være tilfellet, kan det godt tenkes at arbeidsgiver spør om hvorfor du har brukt ekstra tid.

En CV har to hovedfunksjoner:

Først og fremst skal du kunne gjøre rede for hva du har gjort, men også eliminere usikkerhet hos den som leser.

Det at du har mistet din deltidsjobb som følge av pandemien, er noe som kan forklares ved å si det som det er. Hvis du er permittert, kan du gjøre rede for når du begynte i jobben og at du har et forhold til arbeidsgiver pr. dags dato. Oppgi pandemien som årsak til permitteringen. Er arbeidsforholdet avsluttet, kan du gjøre det på samme måte og si at muligheten for å fortsette i stillingen opphørte da pandemien traff samfunnet.

Når det gjelder sommerjobben 2020 som det ikke ble noe av, er det noe du også bør ta med i CV-en.

Legg til en linje i CV-en som viser når du skulle ha vært der. Oppgi arbeidsgiver og nevn gjerne noen av arbeidsoppgavene som skulle utføres. Skriv også eksplisitt at engasjementet ikke ble noe av grunnet pandemien. Det er hensiktsmessig å nevne dette for å vise at du har vært gjennom ansettelsesprosesser tidligere og blitt valgt.

Ofte er det hard konkurranse om jobber i utlandet. Det er derfor viktig å formidle at andre arbeidsgivere har vurdert deg som en godt kvalifisert kandidat. Du ville selvsagt fått større utbytte hvis du kunne ha begynt i jobben, men når verden er blitt som den er blitt, er det viktig å få frem at du har lykkes i andre ansettelsesprosesser du har vært med i.

Lykke til med både eksamen og ikke minst jobbsøking når den tid kommer.

Gisle Hellsten

Foto: Aftenposten

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Foto: Aftenposten

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Foto: Aftenposten

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Foto: Aftenposten

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Foto: Aftenposten

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Foto: Aftenposten

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Foto: Aftenposten

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Foto: Aftenposten

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.