– Det er litt utfordrende å være eneste jenta i klassen, men jeg har alltid vært glad i å bygge ting. Dessuten ville jeg heller ut å gjøre noe i stedet for å sitte på skolebenken hele dagen.

Andrea Asperud Moren (16) fra Oslo går førsteåret på det fireårige løpet YSK Byggfag (BYSK), der hun både får studiekompetanse og fagbrev som tømrer.

Begge foreldrene mente yrkesfag var et smart valg for 16-åringen. Men det er ikke alle foreldre som har samme holdningen.

OM TALLENE: Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset. Foto: Veidekke Entreprenør

«Yrkesfag er kjempeflott det, så lenge mitt barn ikke velger det»

En ny undersøkelse fra Opinion, på oppdrag fra Veidekke, viser at 37 prosent anbefaler yrkesfaglig utdanning til barnet sitt. I Oslo er tallet nede i 23 prosent.

Langt flere gutter (44 prosent) blir anbefalt en yrkesfaglig utdanning. 31 prosent av jentene får samme anbefaling.

Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset, påpeker at Norge vil trenge mange fagarbeidere i årene som kommer. Han synes det er synd at såpass få anbefaler barna sine en yrkesfaglig utdanning.

– Vi tror interessen er der hos mange, men at foreldre snakker det ned. Folk er opptatt av å fremsnakke yrkesfag offentlig, men holdningen privat er litt slik at «yrkesfag er kjempeflott det, så lenge mitt barn ikke velger det».

STORTRIVES: Andrea Asperud Moren er utplassert hos JM Norge, en av Nordens største boligleverandører innen nybygg. Foto: Bjørge, Stein

Sikret jobb

Andreas mor, Ann Lill Asperud, kunne ikke vært mer enig.

– Det er nøyaktig samme følelse vi sitter med. Politikerne går ut og snakker varmt om yrkesfag og folk med akademisk utdannelse applauderer dem som tar fagbrev, men så må det jo være en slags holdning der ute likevel.

Selv ble hun overlykkelig da datteren, som i fremtiden ønsker å jobbe med interiørarkitektur, fortalte at hun ville søke BYSK.

– Mest sannsynlig blir hun ikke tømrer, men hun er svært interessert i bygging og utforming av hus og leiligheter. Uavhengig av om hun ender opp som prosjektarbeider på en byggeplass eller som interiørarkitekt, kommer fagbrevet som tømrer godt med. Da har hun det byggtekniske i bunn.

Selv forstår hun ikke hvorfor foreldre i hovedstaden er mest skeptiske til yrkesfag for barna sine, men tror sammenhengen er at mange selv er i høytlønnede akademiske stillinger.

– Men med dette løpet kommer Andrea ut fra videregående med alle muligheter åpne og gode jobbmuligheter. Klart vi som foreldre er stolte av det.

Vil trenge 90.000 flere fagarbeidere

Personer med videregående fagutdanning rettet mot industri, håndverk og bygg- og anleggsvirksomhet vil bli blant de mest etterspurte i fremtidens arbeidsmarked, ifølge eksperter vi har spurt.

Dieset hos Veidekke håper flere etter hvert vil innse mulighetene yrkesfag byr på.

– I 2030 vil Norge ifølge NHO trenge 90.000 flere fagarbeidere. Da må flere ungdom søke seg til yrkesfag, også i byene, sier kommunikasjonssjefen.