Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karrière, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken.

Spørsmål: Jeg har vært jobbsøker lenge, men jeg fikk meg til slutt et vikariat i en stor offentlig virksomhet. Det er en ok jobb for en som har vært ledig lenge.

Men nå har jeg plutselig blitt kalt inn på intervju til en relevant stilling et annet sted. Jeg føler at jeg er en god match for denne stillingen, og dette er selvsagt en fast jobb jeg mye heller vil ha enn vikariatet.

Men jeg har jobbet tre dager der jeg er nå. Hvordan i all verden skal jeg forklare at jeg må gå på et intervju for en jobb jeg mye heller vil ha? Skal jeg lyve og si at jeg er syk den dagen? Eller skal jeg si det som det er? Jeg liker ikke å lyve, men vet ikke om det er spesielt lurt å si sannheten her. Jeg kan for eksempel si at søknaden ble levert lang tid tilbake, at jeg hadde gitt opp men ble kalt inn, og vikariatet tar slutt og jeg må sikre meg at jeg har noe å gjøre før den tid, og så videre.

Det er forøvrig fire ukers oppsigelse i vikariatet. Hva synes du?

Hilsen ærlig jobbsøker

JOBBEKSPERTEN: Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Tron Trondahl

Jobbeksperten:

Hei og takk for spørsmål.

Først og fremst gratulerer med jobbintervju.

Jeg er helt enig med deg om at det ikke er en god ide å lyve. Allikevel synes jeg det er viktig av flere grunner til at du finner en vei til å gjennomføre intervjuet.

Du skal nå på et førstegangs intervju, og Norge AS har nettopp tatt ferie. Hvis prosessen fortsetter i august, kan det godt tenkes at du kan jobbe ganske lenge der du er nå før du tiltrer i ny stilling. Det kan kanskje også hende at du kan jobbe eksempelvis ut august og starte hos ny arbeidsgiver 1. september.

Videre vil jeg anta at de aller fleste arbeidsgivere har en forståelse for at arbeidstaker tar høyde for hva som skal skje etter at vikariatet du nå har utløper. Gjennom god dialog med både nåværende og ny arbeidsgiver kan det godt tenkes at dere kan finne frem til løsninger alle er fornøyd med. Og så er det jo slik at du kun har fire ukers oppsigelse.

Flere muligheter

Det er ikke alltid nødvendig å fortelle hele sannheten når du skal informere din sjef om at du ønsker fri.

Hvis det er mulig å spørre om fri uten lønn uten å oppgi en konkret grunn kan det hende at det holder. Eksempelvis kan du si at dette er en avtale som du innledet før du begynte hos dem og igjen ikke eksplisitt oppgi grunn utover at det er avtale av privat karakter.

En annen mulighet kan være å ta kontakt med de du skal til intervju til og forklare dem situasjonen. Det kan hende at de kan skyve på intervjuet til før eller etter arbeidstid.

En tredje mulighet er det du skisserer selv, nemlig å være dønn ærlig hvis alternativene jeg viser til over ikke lar seg gjennomføre. Hvis du ber om fri og ikke får det innvilget med mindre du oppgir en grunn, kan du si det som det er og dermed slippe å lyve.

Noen ville kanskje ha valgt å ringe inn syk, men det er slik jeg ser det ikke en god måte å håndtere saken på. Enkelt ja, redelig, nei.

Gjennomfør intervjuet

Jeg synes du skal lytte til deg selv og gjennomføre intervjuet. Det er det du selv vil, og det virker som om det er en god sjanse.

Det at ansatte er på intervjuer hos andre, er noe de er vant til. Det er slik dynamikken i arbeidslivet er. Jo mer man kan tilrettelegge for at det ikke går utover nåværende arbeidsgiver, desto bedre vil det være.

Min erfaring tilsier at de aller fleste arbeidsgivere er vant med at ansatte går på jobbintervju hos andre, og spesielt når man ikke er ansatt i fast stilling. Det kommer neppe som en bombe på arbeidsgiver at ansatte tenker på fremtiden.

Tenk gjennom hva du kan gjøre slik at ditt fravær i minst mulig grad går utover nåværende arbeidsgiver og kollegaer.

Lykke til med valget!

Hilsen Gisle