I starten av karrièren? Uavhengig av hvilke ambisjoner du har, felles for de fleste av oss er at vi ønsker å yte best mulig – også i arbeidslivet.

Vi har spurt en håndfull mennesker som alle har hatt suksess på karrièrefronten. Blant dem en advokat, en Google-sjef og en fotballdirektør.

Hva er det viktigste de har lært på veien? Her deler de sine beste tips for å nå opp og frem.

ALLSIDIG: Tidligere volleyballproff Bjørn Maaseide startet treningssenterkjeden Elixia i sin tid og nylig gikk han inn i bankmarkedet i Rogaland. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Bjørn Maaseide, tidligere volleyballproff, SatsElixia-sjef og nå banksjef

Utdanning: Videregående med økonomi og markedsføring. To år økonomi på University of California Los Angeles.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Prøv å finne en retning som du er oppriktig interessert i. Det er desidert nummer en. Og vær tydelig på hvorfor du vil gå den veien. Mange tenker «hvor tjener jeg best?», men min erfaring er at dersom du jobber med noe du liker og er engasjert i, så kommer pengene likevel.

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– Viktigheten av å jobbe sammen med flinke folk. Da jeg var volleyballspiller og hadde 200 reisedøgn i året samtidig som jeg drev Elixia, var jeg nødt til å ha gode folk hjemme mens jeg var borte. Det er veldig begrenset hva du klarer å gjøre helt alene. Skal du få til noe, er du prisgitt å ha et godt team rundt deg.

GIR SINE TIPS: John Christian Elden er en av landets mest erfarne advokater. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

John Christian Elden, advokat

Utdanning: Juridisk embedseksamen, US State Department og Forsvarets Høgskoles sjefskurs.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Vær trygg på deg selv – men gi deg også grunnlag for at du kan være det. Vit hva du snakker om, og snakk om det du vet.

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– At du aldri skal ta det en autoritet sier for god fisk bare fordi det blir sagt. Gå til kildene, bruk sunn fornuft og tenk selv. Først da forstår du det også, og vil ha bruk for det.

VÆR ÅPEN: Mener Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO. Her på NHOs årskonferanse 2018. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kristin Skogen Lund, NHO-sjef

Utdanning: Bachelor i International Studies and Business Administration fra The University of Oregon, USA og en MBA fra INSEAD i Frankrike.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Mitt beste karrieretips må være å sørge for å få en utdanning. I dagens arbeidsmarked vil du stå mye sterkere til å møte de kompetansekravene som stilles. Det viktigste er ikke hvilken retning. En utdanning gir en generell plattform som du kan bygge videre på i et livslangt «læringsliv».

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– Noe av det viktigste jeg har lært må være å være åpen for å gripe de mulighetene som kommer, både i egen organisasjon og utenfor. Det er ikke alltid like lett og det finnes en risiko ved å gå videre fra en stilling man har opparbeidet seg trygghet og erfaring i. Jeg har likevel opplevd det som positivt å ta på meg nye utfordringer. Det gir ny kunnskap og innsikt i nye miljøer og problemstillinger man kan lære av.

HOLD DIN STI REN: Råder Googles norgessjef, Jan Grønbech. Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Jan Grønbech, Google-sjef i Norge

Utdanning: Toårig etatsutdannelse i Hæren. Deretter økonomi og ledelse i fem år, samt en Bachelor of Science in Business Administration fra Ohio State University.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Mitt beste tips er å utnytte de anledningene som byr seg. I 1995 fikk jeg anledning til å lage Aftenpostens første nettavis sammen med Tone Løyland. Ettersom det ikke fantes noen nettaviser på det tidspunktet var vi like usikre som alle andre, men vi tok sjansen og vi fikk til et godt produkt. Denne muligheten forandret min karriére fullstendig. Ergo, hvis muligheten byr seg, ta den.

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– Min far hadde mange gode råd. Han var veldig opptatt av å utvise god dømmekraft. Det finnes mange smarte mennesker, men det eneste du selv virkelig har kontroll på er dine gjerninger. Derfor vil jeg si at det å holde sin sti ren, og utvise god dømmekraft, er det beste rådet jeg har fått.

HAR FÅTT MYE POSITIV OMTALE: Tove Moe Dyrhaug har vært daglig leder i Rosenborg Ballklub (RBK) i Trondheim siden 2013. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Tove Moe Dyrhaug, daglig leder og arrangementssjef i Rosenborg ballklub

Utdanning: Høyskoleutdanning innenfor kultur, ledelse og økonomi. Tatt ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Bø i Telemark.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Det er viktig at du er engasjert, har trøkk i det du holder på med, og ikke minst krever det jo hardt arbeid for å komme til målet. Jobber du hardt, får du som regel resultater. Det er mitt beste tips.

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– Det viktigste tror jeg nok er at jeg har tatt steg for steg, og aldri vært redd for å ta på meg oppgaver. Jeg har aldri vært opptatt av å regne timer. Skal du få til noe, kan du ikke bare tenke åtte til fire-jobb. Det vil bli mye ekstraarbeid, og det er det som gir gode resultater.

OM KARRIÉREUTVIKLING: Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, mener det beste tipset er å jobbe heltid. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter

Utdanning: Halvstudert røver med studier fra Universitet i Oslo og Handelshøyskolen i Bergen.

1. Hva er ditt beste karrièretips?

– Velg noe arbeidslivet har bruk for, og jobb heltid. Tiden da man kunne gå ut av ungdomsskolen og rett ut i jobb er dessverre forbi. Husk også at din kunnskap og kompetanse er en ferskvare som må videreutvikles og oppdateres gjennom hele yrkeslivet. Det gjør man ikke bare på skolebenken, men også i hverdagen gjennom samarbeid og dialog med kollegaer og andre. Derfor er det avgjørende å jobbe heltid.

2. Hva er det viktigste du har lært på veien?

– At mine foreldre hadde rett i at å være samvittighetsfull alltid lønner seg. At kompetansebehovet endrer seg hele tiden, og at omstillings- og samhandlingskompetanse bare blir viktigere. Det er også blitt stadig tydeligere for meg at de som jobber heltid ikke bare sikrer seg selv mer lønn og bedre pensjon, men også gir seg selv større mulighet for å være attraktive for andre spennende oppgaver, ansvar og jobber. Altså det vi kaller karrièreutvikling.