Spørsmål: Jeg jobber med supporttjenester i et datterselskap i et større konsern, og min leder ønsker nå at jeg flytter over til et annet selskap i konsernet. Dette kom brått på, og det er ikke bare jeg som har fått beskjeden. Arbeidsgiver ønsker å flytte hele denne supportavdelingen over med alle ansatte som jobber med det samme. Er dette noe arbeidsgiver bare kan bestemme på egen hånd? Jeg har jo en arbeidskontrakt med det selskapet jeg jobber i nå, og jeg ønsker ikke å gå over til det andre selskapet. Det andre selskapet har dårligere lønnsnivå, svakere lønnsutvikling, og i tillegg blir det lengre reisevei og mangel på kantinetilbud.

Jobbeksperten: Det du beskriver, er antagelig en såkalt virksomhetsoverdragelse. Det er regulert i et eget kapittel i arbeidsmiljøloven for å beskytte arbeidstagers interesser ved slike endringer. Reguleringen er dels basert på EU-direktiver, så det er nokså like regler i hele EØS-området. I tillegg er det enkelte særordninger i Norge som betyr at ansatte her har litt bedre rettigheter enn EU-direktivene krever.

Advokat Henning M. Heitmann. Foto: Aftenposten

Arbeidsgiver har i utgangspunktet full styringsrett når det gjelder organisering av bedriften og hvordan ansatte skal plasseres og ledes. Det gjeldes også omorganisering mellom selskaper i samme konsern. Konsernledelsen kan beslutte at en avdeling i et selskap skal flyttes til et annet selskap, hvis det er mer hensiktsmessig for drift og resultater. Det samme prinsippet gjelder i offentlige virksomheter. Når en avdeling flyttes, følger normalt de ansatte med.

I loven er det regulert en del krav til fremgangsmåte for en overføring. De ansatte som er omfattet av en virksomhetsoverdragelse kan ikke sies opp av den grunn. Likevel overføres rettighetene i arbeidsforholdet til ny arbeidsgiver. Arbeidskontrakten til ansatte opprettholdes, bortsett fra at du får en ny arbeidsgiver som overtar styringen av arbeidet. Den nye arbeidsgiveren blir også ansvarlig for å betale lønn, feriepenger og andre ytelser.

Det er bare lovfestede og kontraktfestede rettigheter som kan kreves videreført til ny arbeidsgiver. Lønnsnivået kan derfor ikke endres som følge av overføringen. Den fremtidige lønnsutviklingen og kantineordningen er normalt ikke sikret som en rettighet, og ny arbeidsgiver har ikke plikt til å sørge for at det opprettholdes. Ansatte som overføres kan også få endret pensjonsordningen.

Når det gjelder endring av arbeidssted, må det vurderes hvor betydelig endringen er og om arbeidskontrakten sier noe om dette. Arbeidstagere må finne seg i rimelige endringer, selv om det betyr noe økt reisetid til og fra jobb.

Du har en lovbestemt rett til å reservere deg mot overføringen. Arbeidsgiver skal sende et informasjonsskriv om vesentlige forhold ved prosessen og retten du har til å reservere deg. Hvis du reserverer deg, vil arbeidsforholdet opphøre ved overføringstidspunktet. Du vil ikke få de samme rettighetene som når arbeidsgiver sier opp, så du bør tenke deg godt om.

Jeg anbefaler at du blir med i virksomhetsoverdragelsen for å sikre inntekten din. Samtidig kan du starte prosessen med å skaffe jobb et annet sted. Da kan du si opp og få en normal overgang til nytt arbeidsforhold, uten opphold i CV og inntekt. Tryggheten du har i eksisterende jobb er som regel verdt ulempene.

Beste hilsen Henning M. Heitmann

Foto: Aftenposten

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Foto: Aftenposten

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Foto: Aftenposten

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Foto: Aftenposten

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Foto: Aftenposten

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Foto: Aftenposten

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Foto: Aftenposten

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Foto: Aftenposten

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.