Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål:

Jeg har inngått en arbeidsavtale, men har ennå ikke tiltrådt stillingen. Har arbeidsgiver lov til å gå fra avtalen på grunn av korona, og hvilke rettigheter har jeg da?

Arbeidsrettsadvokat Runar Homble svarer. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Når en arbeidstager har begynt i stillingen sin, kan han eller hun bare sies opp etter reglene i arbeidsmiljøloven. Det betyr at arbeidsgiveren må ha en saklig grunn og må følge de saksbehandlingsreglene som fremgår av loven. Blant annet må arbeidsgiveren sørge for å drøfte oppsigelsesspørsmålet med arbeidstageren i forkant. Oppsigelsesfristene i loven og/eller arbeidsavtalen må også overholdes.

I tillegg gir arbeidsmiljøloven oppsagte arbeidstagere såkalte prosessuelle rettigheter. Oppsagte arbeidstagere har blant annet som hovedregel rett til å fortsette i stillingen sin mens domstolene behandler saken, med mindre retten etter begjæring fra arbeidsgiveren bestemmer noe annet. Utgangspunktet er imidlertid motsatt når arbeidstagere er i prøvetid (eller blir avskjediget). Da har arbeidstageren som hovedregel ikke rett til å fortsette i stillingen sin mens domstolene behandler saken.

Det er uavklart hvilke av disse rettighetene arbeidstageren har i behold når arbeidsgiveren vil avslutte arbeidsforholdet før arbeidstageren har tiltrådt, men jeg skal skrive litt om de forskjellige typetilfellene.

Ugyldighet

Spørsmålet om hvilke regler som gjelder når arbeidsgiveren ønsker å avslutte arbeidsforholdet allerede før arbeidstageren har tiltrådt, er ikke lovregulert.

De eksemplene som finnes fra rettspraksis, gjelder hovedsakelig situasjoner hvor arbeidsgiveren ønsker å gå fra avtalen på grunn av opplysninger om arbeidstageren som kommer frem etter avtaleinngåelsen. Dette kan for eksempel være at arbeidstageren likevel ikke oppfyller kvalifikasjonskravene for stillingen eller har vært involvert i straffbare forhold.

I disse situasjonene er det lagt til grunn at arbeidsavtalen kan bli kjent ugyldig etter avtalerettslige regler, forutsatt at de nye opplysningene er tilstrekkelig alvorlige og har en direkte relevans for arbeidsforholdet. Arbeidsgiveren kan da gå fra avtalen ved å heve avtalen som ugyldig og slipper da å følge reglene i arbeidsmiljøloven om oppsigelsestid. Trolig bør arbeidsgiveren i disse tilfellene heve arbeidsavtalen før arbeidstageren har tiltrådt for at arbeidsgiveren skal være sikker på at reglene om stillingsvern ikke skal gjelde.

Når arbeidsgiveren ønsker å gå fra arbeidsavtalen på grunn av koronasituasjonen, er det mindre nærliggende at avtalen kan anses å være ugyldig. Det må i så fall begrenses til spesielle tilfeller hvor arbeidsgiveren rammes svært hardt dersom avtalen skal stå ved lag, slik at det er urimelig å gjøre den gjeldende. I så fall kan avtaleloven § 36 påberopes av arbeidsgiver.

Et eksempel kan være hvis virksomheten står i fare for å gå konkurs og overhodet ikke har bruk for arbeidstageren på grunn av korona, og at tiltredelsen ligger et stykke frem i tid slik at arbeidstageren kan skaffe seg en annen jobb i mellomtiden.

Tilbaketrekking

I noen helt spesielle tilfeller kan det også tenkes at arbeidsgiveren kan trekke seg fra en gyldig arbeidsavtale som er inngått for kort tid siden.

Forutsetningen er da at arbeidstageren ikke har innrettet seg etter avtalen (for eksempel ved å skaffe bosted), og at arbeidsgiveren har særlige grunner til å trekke seg fra avtalen, for eksempel at virksomheten rammes ekstra hardt av koronasituasjonen.

Det er med andre ord ikke noen generell adgang til å trekke seg fra en gyldig arbeidsavtale selv om avtalen nettopp er inngått.

Oppsigelse

I de mer «vanlige» situasjonene, hvor arbeidsavtalen er gyldig og virksomheten ikke rammes hardere enn andre, kan en antatt varig arbeidsnedgang på grunn av korona være en gyldig grunn for arbeidsgiver til å si opp avtalen. Da er det imidlertid grunn til å tro at partene må forholde seg til det alminnelige vilkåret om at oppsigelsen må ha en saklig grunn og oppsigelsesfristen i loven/arbeidsavtalen.

I praksis betyr det blant annet at arbeidstageren i hvert fall kan ha krav på kompensasjon tilsvarende lønn i oppsigelsestiden. Det er imidlertid uavklart om oppsigelsestiden løper fra det tidspunktet oppsigelsen gis, eller først fra tiltredelsestidspunktet, noe som har betydning i de tilfellene tiltredelsen ligger et stykke frem i tid. Det er også uavklart i hvilken grad den ansatte i en slik situasjon kan kreve å stå i stillingen ved en videre rettslig tvist.

Dialog

Dersom du opplever at en arbeidsgiver ønsker å trekke seg fra arbeidsavtalen på grunn av koronasituasjonen, vil det ofte være fornuftig å gå i dialog og forsøke å finne en løsning som kan fungere for begge parter.

Ved sommerjobber eller andre kortvarige stillinger kan det kanskje være at arbeidsgiveren dekker eventuelle utgifter du har hatt, eller betaler en mindre kompensasjon. Er det snakk om en fast stilling hos en attraktiv arbeidsgiver, kan det være vel så viktig å opprettholde en god relasjon slik at man eventuelt kan starte i jobben på et senere tidspunkt.

Etter alt å dømme er koronasituasjonen midlertidig, og arbeidslivet vil trolig etter hvert normaliseres. Da vil gjerne både arbeidsgivere og arbeidstagere være tjent med å ha vist litt klokskap og fleksibilitet i en krevende tid for alle.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.