Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg har jobbet mange år i staten, men er nå ansatt i privat sektor. Jeg har lest mye om endringene partene fremforhandlet om offentlig tjenestepensjon. Hva betyr det for meg? Gjelder det kun de som jobber i offentlig sektor når nye regler kommer, eller gjelder det også meg? Jeg er født i 1965.

Jobbekspert og jurist Alexandra Plahte. Foto: Torbjørn Katborg Grønning

Jobbeksperten: Hei. Du omfattes ikke av den nye offentlige tjenestepensjonsordningen (påslagsmodellen), som trer i kraft i 2020.

Riktignok gjelder påslagsmodellen dem som er født etter 1962, men den gjelder kun de som har opptjening i den offentlige ordningen etter 31. desember 2019. Din opptjening i den offentlige ordningen stoppet da du sluttet i staten og begynte å jobbe i privat sektor.

Pensjonen du allerede hadde opparbeidet deg i den offentlige ordningen, ligger imidlertid fortsatt i Statens pensjonskasse.

Frem til nylig har man faktisk ikke hatt på plass regler for hvordan man skal beregne verdien av tjenestepensjonen din for alle årene dine i staten. Dette er på ingen måte Pensjonskassens skyld, men fravær av regelverk. Nytt regelverk for dette (samordningsreglene) er også noe av det partene ble enige om i forhandlingene du refererer til.

Påvirkes

Så til spørsmålet ditt vedrørende om du omfattes av det partene fremforhandlet, er vel svaret egentlig: Ja, du omfattes delvis.

Du omfattes ikke av ny offentlig tjenestepensjon (påslagsmodellen), men du omfattes av de nye samordningsreglene som regulerer hvordan verdien av din allerede opparbeide offentlige tjenestepensjon skal beregnes.

Alexandra Plahte