I valg av studier må det tas mange hensyn. Skal du følge hodet eller hjertet når du bestemmer deg for utdanning?

Mens en spennende arbeidshverdag kan være et kriterium for enkelte, kan jobbtrygghet være avgjørende for andre.

Er du del av den siste gruppen, bør du gjøre noen undersøkelser før du lander på utdanning. For det er ikke sikkert drømmeyrket er like forlokkende om noen år.

Vi har spurt tre eksperter om fremtidens arbeidsmarked.

SVARER OM FREMTIDENS ARBEIDSMARKED: Victoria Sparrman jobber som forsker hos Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Studio Vest

Victoria Sparrman

Forsker hos Statistisk sentralbyrå (SSB).

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Det er mange som har utdannet seg innen økonomi og administrasjon, samfunns- og juridiske fag de senere årene. Hvis denne utviklingen fortsetter vil det finnes flere med denne utdanningsbakgrunnen enn det blir sysselsatt fremover. Det betyr at det vil være vanskeligere å få seg jobb og at lønnsutviklingen for disse gruppene vil utvikle seg svakt.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Aktiviteten i petroleumsnæringen skal reduseres fremover, noe som minsker behovet for sivilingeniører både på kort og lang sikt. Nå har imidlertid aktiviteten tatt seg noe opp etter vår fremskrivning og arbeidsledigheten for sivilingeniører og ikt-fag har gått noe ned, men i 20-årsperspektivet skal aktiviteten fremdeles ned, noe som vil redusere etterspørselen fra denne næringen.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Vi tror i hovedsak at yrkene vil bestå, men det vil trolig bli store endringer i arbeidsoppgavene innen de yrker som allerede finnes. Dette er noe som har skjedd også i historien. For eksempel utfører ikke en bibliotekar de samme arbeidsoppgavene nå som for 20 år siden, men det er fortsatt en etterspørsel etter en slik utdanningsbakgrunn.

OM FREMTIDSJOBBENE: Ekspert på arbeidsmarkedet i Nav, Johannes Sørbø. Foto: Nav

Johannes Sørbø

Seniorrådgiver og arbeidsmarkedsekspert i Nav.

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Det viktigste rådet er å fullføre en utdanning. Det hjelper lite å begynne på en god utdanning dersom man aldri fullfører. De aller fleste som har fullført en utdanning i Norge, enten fagbrev eller høyere utdanning, kommer i jobb.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Digitalisering har fjernet mange jobber i banker og reisebyråer, og de siste årene har vi hatt en kraftig nedgang i oljebransjen. Vi vet at det vil skje store endringer også i fremtiden, blant annet på grunn av automatisering og digitalisering. Lykkes verden med et grønt skifte må vi også regne med mindre etterspørsel etter norsk olje, slik at etterspørselen etter arbeidskraft vil bli mindre fra denne bransjen.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Det er etter hvert skrevet en del om hvilke yrker som har stor risiko for å forsvinne på grunn av automatisering og digitalisering. Det gjelder for eksempel telefon- og nettselgere, regnskapsførere, butikkmedarbeidere og kontormedarbeidere. Vi må regne med at ny teknologi og nye løsninger gjør at noen jobber forsvinner og at mange jobber endres. Derfor blir omstilling viktig også i fremtidens arbeidsmarked.

EKSPERTEN SVARER: – Mange yrker vil endre innhold og kreve andre kompetanser enn det som har vært tilfelle til nå. Fremover vil derfor stadig bli viktigere å være læringsvillig og tilegne seg nye kompetanser, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath. Foto: Geir Anders Rybakken Oerslien

Maalfrid Brath

Konsernsjef i bemanningsselskapet Manpower.

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Jeg tror det er lurt å bruke både hodet og hjertet når man skal velge utdanning. Uten at man har en sterk interesse for faget man velger, er det vanskelig å lykkes. Men med det sagt, så ville jeg kanskje styrt unna utdanninger til yrker som lett kan bli erstattet av roboter eller annen teknologi. Dette kan være stillinger med mange repetitive oppgaver, og med mindre innslag av kreativ problemløsning.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Vi har gjort en undersøkelse blant våre kunder globalt hvor de er blitt spurt hva slags planer de har for antall ansatte de neste to årene. Der fremkommer det flere interessante ting. Arbeidsgiverne er tydelige på at den kompetansen arbeidsgivere trenger fremover, ikke er den samme som de har hatt behov for til nå. De ser for seg færre ansatte innen kontor og administrasjon og innen finans og regnskapsrelaterte stillinger.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Det er automatiseringstrenden og teknologien som gjør at det er mindre behov for noen yrker fremover, men det er vanskelig å spå om yrker helt og holdent forsvinner eller om de bare kraftig endrer innhold. Noen yrker vil bli sterkt påvirket av automatisering, for eksempel innen kontor, regnskap, meglerjobber og innen logistikk. Dette er yrker der det er mange repetitive oppgaver, som det dermed er mulig å automatisere. En sterk trend i denne bransjen er en stadig høyere grad av automatisering, men foreløpig ser det ikke ut som det skaper mindre behov for mennesker.