Denne uken åpnet søknadene til høyere utdanning i Norge. Fra høsten av skal nye og gamle studenter flytte til ny studieby. Hvor du ender opp kan være avgjørende for lommeboken din.

Prisene Aftenposten har sammenlignet er de studentsamskipnadene i de enkelte studentbyene og -tettstedene selv oppgir på sine nettsider.

Vi har sammenlignet prisen for én månedsleies for en ettroms leilighet med eget kjøkken og bad i 2018. Vi har valgt ut den billigste leiligheten på hvert sted.

Hovedstaden dyrest

Det er den største studentbyen som har de høyeste prisene på studentboliger. Skal du til Oslo med ønske om egen studenthybel må du ut med minimum 5191 kroner ifølge prisene til studentsamskipnaden i hovedstaden.

Like etter Oslo følger de store byene Trondheim, Bergen, Bodø og Tromsø.

Prisene forklarer boligdirektør i Oslo og Akershus studensamskipnad, Gunn Kirsti Løkka med byggekostnadene i storbyen.

– Leieprisene ligger under ordinær markedsleie i Oslo. Leienivået vårt reflekterer kostnadene ved å bygge studentboliger i Oslo. Det er kun studenter som kan leie hos oss, forteller Løkka.

Rimeligere på «bygda»

Ønsker du å bruke mindre av budsjettet på studentboligen, viser sammenligningen at de mindre tettstedene er steder å velge fremfor de store byene.

Ved normalt heltidsstipend får en student 7975 kroner utbetalt hver måned. Dette gjør at utgiften på bolig blir en tungvekter i budsjettet. Velger du for eksempel Volda, som var det billigste stedet vi fant, kan du ende opp med over tusen kroner mer å rutte med hver måned.

– Problematisk med stor prisforskjell

Nestleder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Helene Bakke sier at prisforskjellen for studentbolig er problematisk.

– Studenter får ikke stipend etter studiested. Det er likt for alle, da blir det urettferdig når noen må betale mer enn andre, mener hun.

Norsk Studentorganisasjon, Anne Helene Bakke er kritisk til prisforskjellene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Lederen tror at prisforskjellene rundt om kan ende med å bli avgjørende for dem som skal velge karrière.

– Det blir et problem når studentene skal velge studier. Plutselig kan studenter som normalt har gode kunnskaper om et felt velge noe helt annet fordi de rett og slett ikke har råd til å bo der det riktige studiet er, sier Bakke.