– Du kan kalle det mønstre, noe du gjør om og om igjen uten nødvendigvis et godt resultat. Vi lager vaner uten at vi tenker over om de er gode eller dårlige, de bare oppstår.

Det sier Siri Spillum. Hun er coach, foredragsholder og forfatter av flere bøker om arbeidsliv, blant annet «Bryt mønstre» og «Elefanten i rommet».

For det er ikke all oppførsel som egner seg på en arbeidsplass. Man bør ha en viss selvinnsikt hvis man vil ha respekt fra kolleger, påpeker hun.

– Når ting ikke fungerer, og når du ser at andre rynker på nesen, da er det en varsellampe som blinker. Det trenger ikke bety at du har en fæl personlighet. Du er bare ikke bevisst egen væremåte og den påvirkningskraften du har på andre, sier Spillum.

Coach, foredragsholder og forfatter, Siri Spillum. Foto: Kathrine Humberset

Sammen med psykolog og forfatter av boken «Hvem er du?», Rolf Marvin Bøe Lindgren, viser hun syv vaner du ikke bør tillegge deg.

– Kan du ofte krysse av på ett eller flere av punktene, bør du gå i deg selv. Personer med slike uvaner når ikke frem, men skaper heller bare misnøye og bråk, sier Spillum:

1. Hvis du har egne meninger, men ikke tør vise det

I møterommet er du alltid den som ikke sier noe, men som har en stygg vane til å mene mye når du kommer ut av møterommet, sier Spillum.

– Slik oppførsel viser at du har dårlig selvtillit, er redd for din egen posisjon, og det er ikke positivt i andre øyne. Det er en feig måte å være på, understreker hun.

2. Du er for flink

Det som virkelig får folk til å rotte seg mot hverandre på arbeidsplassen, er folk som er for flinke, sier Lindgren. Det har han sett mye av i sin karriere.

– Det er et problem på arbeidsplassen at de som faktisk er mye flinkere enn de andre, blir fryst ut. Derfor er behovet for sosial teft veldig viktig. Er du ekstremt intelligent sammenlignet med kollegene dine, er det bedre å skjule det.

– Er det ikke kollegene det da er noe feil med – og ikke den som er flink?

– Jeg tror ikke det er misunnelse, men heller frykten for å miste egen posisjon. Du vet ikke hvor du har en intelligent person. Han/hun kan være en konkurrent, eller de kan kle av deg.

Hvordan skjuler Stordalen og Røkke at de er ekstremt intelligente? fortsetter Lindgren.

– Jo, de bygger andre opp og skylder på at de lytter mye til folk som er bedre enn dem. Det virker folkelig og på nivå med resten, og da oppnår de respekt fra de rundt seg. Du kan bruke intelligensen din til at kollegene dine får følelsen av å bli inkludert og bygd opp.

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren har skrevet boken «Hvem er du?» om hvordan man kan forstå sin egen personlighet. Foto: Privat

3. Den høylytte som plager alle andre

En annen dårlig vane er at du alltid må snakke høyest, uansett om du har noe fornuftig å komme med eller ikke.

Du skal heller ikke snakke etter andre i et møte, for deretter å ta æren for ideen de nettopp la frem ved å oppsummere den med egne ord, sier Spillum.

– Det er fryktelig irriterende med slike som tar en «oppsummering» som om det var dem som kom med den gode ideen. Slik oppførsel suger bare luften ut av de andre.

4. «Ja, men»-personene

Det som skal til for at du mister respekten på norske arbeidsplasser, er at du er en unnasluntrer og ikke tar din del av jobben, sier Lindgren.

Spillum er enig:

– Du har disse som alltid sier «Jada, jeg tar det jeg», og får positiv oppmerksomhet der og da. Men når det kommer til stykket, så ender det opp med at de ikke gidder å gjøre det de sa de skulle. Så kommer de tilbake dagen etterpå og er enten overarbeidet, sykmeldt, eller «har ikke hatt tid».

De rundt deg mister respekten når du holder på slik, fortsetter hun.

– Det er en adferd og vane som ikke gagner noen. Man skal vise at man tar ansvar og er den som alltid stiller opp, men så skjer det motsatte. Det er et irritasjonsmoment.

5. Å ri prinsipper

«Vi har alltid gjort det sånn hos oss» eller «Her har vi en kultur på det». Hørt setningene før? Eller sier du dem selv?

– Det er jo alltid noen som bare holde på gamle tradisjoner og regler. Det er fint med regler og retningslinjer, men når regelen er for regelens skyld, så blir det en uting, sier Spillum.

De som liker tradisjoner synes det er fint, men resten synes det er en «pain in the ass», poengterer hun.

6. Hvis du gir folk oppgaver de ikke har bedt om

– Ja-folket ser på seg selv som veldig ålreite folk. De ser ikke at de påfører andre ekstraoppgaver de ikke har bedt om. Ikke vær den som skyver ting over på andre, sier Spillum.

Hun understreker at dette gjelder uavhengig av om du er mellomleder, medarbeider eller sjef.

– Kolleger blir sittende igjen som spørsmålstegn og skjønner ikke hvor dette kom fra. De blir overrumplet og vet ikke hva de skal si, så de bare tar oppgaven. Resultatet er at du blir sett på som uforutsigbar og lite hyggelig.

7. Du slakter andres ideer – alltid

– Hos de fleste arbeidsplasser finnes de eller den som kapper alles ideer til støtt og stadig, sier Spillum og viser eksempler:

  • «Men dette får vi ikke til hos oss»

  • «Det var en ok idé, men langt unna hva vi kan få til»

  • «Det har vi prøvd for flere år siden, og det funket ikke»

– Tipset må være å bli mer åpen og positiv til andres innspill hvis du vil ha respekt, sier Spillum.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.