Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei. Jeg er redd arbeidsgiveren min vil pålegge meg å ta koronavaksinen. Vet ikke om det har relevans, men jeg jobber stort sett på kontor. Jeg har ikke tatt stilling til om jeg vil ta vaksinen eller ikke ennå, men kollegene mine snakker mye om hvorvidt det vil bli «obligatorisk» eller ikke å måtte ta vaksinen når den kommer. Kan sjef/arbeidsgiver «tvinge» meg til å ta vaksinen?

Jobbeksperten:

Stadig nye problemstillinger oppstår i arbeidsforhold som følge av koronapandemien. E-posten din tar opp et spørsmål som mange stiller seg nå, nemlig hvor grensene går mellom den ansattes personlige integritet og arbeidsgiverens rett til å iverksette tiltak for å forhindre spredning av koronaviruset.

Jobbekspert og advokat Runar Homble. Foto: Aftenposten

Lovgivningen inneholder ingen generell regel som gir arbeidsgiver rett til å pålegge deg å delta i et vaksinasjonsprogram. Arbeidsgivere vil riktig nok i enkelte sammenhenger kunne kreve at arbeidstagere gjennomgår medisinske undersøkelser, men vilkårene for dette er svært strenge.

Styringsrett

Et grunnleggende utgangspunkt i arbeidsforhold er at arbeidsgiveren har såkalt styringsrett over arbeidstageren. I dette ligger at arbeidsgiveren ensidig kan treffe viktige beslutninger av betydning for arbeidsforholdet. Styringsretten er imidlertid begrenset av arbeidskontrakten, tariffavtale, lovfestede og ulovfestede regler, og alminnelige saklighetsnormer.

Styringsretten gir ikke arbeidsgivere en alminnelig rett til å gjøre vaksinasjon obligatorisk for hele eller deler av virksomhetens ansatte. Vaksinasjon er et inngrep i kroppen. Slik styring vil i utgangspunktet ligge utenfor en arbeidsgivers instruksjonsadgang.

Helsepersonell er en yrkesgruppe som står i en særstilling

De skal bidra til å sikre befolkningen helsehjelp av god standard og forebygge at pasienter blir påført alvorlig skade. Smittevernlovgivningen åpner for at helsemyndighetene gjennom forskrift kan fastsette vaksinasjonsplikt for arbeidstagere i denne yrkesgruppen.

Helsemyndighetene har imidlertid ikke benyttet seg av denne «beredskapshjemmelen» så langt under koronapandemien. Det har heller ikke kommet signaler om at det vil skje. Det faktum at myndighetene viser tilbakeholdenhet med dette, illustrerer for så vidt godt hvor høyt terskelen for obligatorisk vaksinasjon ligger i Norge.

Arbeidsgivers plikter

Arbeidsgivere har en plikt til å sørge for at ansatte kan utføre arbeidet i forsvarlige omgivelser, slik at de er vernet mot skader på liv eller helse. I forlengelsen av dette skal arbeidsgiverne påse at arbeidstagerne får tilbud om sikker og effektiv vaksinasjon, dersom omgivelsene er egnet til å medføre eksponering for biologiske faktorer. Denne forskriftsregulerte plikten gir imidlertid ikke hjemmel for å pålegge arbeidstagerne å gjennomføre vaksinasjon.

En annen problemstilling er imidlertid om arbeidsgiverne, med utgangspunkt i pliktene, og som et ledd i arbeidet med å begrense smittefare i virksomheten, vil kunne ha adgang til å frata eller endre arbeidsoppgavene til arbeidstagerne som ikke vil gjennomføre vaksinasjon.

En forutsetning for dette må være at utførelsen av de relevante arbeidsoppgavene er forbundet med reell smitterisiko for virksomhetens ansatte eller tredjepersoner. Omfanget av endringene, og hvor lenge de er ment å vare, vil også måtte inngå i vurderingen. Eventuelle endringer må være nødvendige og saklig begrunnet.

Ditt valg

Et hovedprinsipp i Norge gjennom mange år har vært at vaksinasjon skal være et frivillig tilbud, som alle skal ha rett og adgang til. Denne tradisjonen ser ut til å bli videreført gjennom koronapandemien.

Per i dag er det vanskelig å se for seg at noen yrkesgrupper vil bli pålagt koronavaksinasjon uten samtykke. Vaksinenekt vil dermed heller ikke gi saklig grunnlag for oppsigelse. Eventuelle andre sanksjoner vil også kreve svært tungtveiende grunner. Etter mitt syn har du foreløpig ingen grunn til å være bekymret for at arbeidsgiveren din kan pålegge deg å ta koronavaksine.

Runar

Foto: AFTENPOSTEN

Henning M. Heitmann

Heitmann er advokat og partner i advokatfirmaet Sands. Han leder firmaets faggruppe for arbeidsrett. Heitmann er også mye brukt som foredragsholder innen fagområdet og gir faglige uttalelser til saker som omtales i mediene.

Foto: AFTENPOSTEN

Alexandra Plahte

Alexandra Plahte er jurist og Leder for pensjonsrådgivning i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS. Hun jobber som uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon og ulike avgangsordninger.

Foto: Aftenposten

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe er ansatt som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og er ekspert på tester og intervju.

Foto: Aftenposten

Gisle Hellsten

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret ved UiO, ekspert på CV, søknad og jobbintervju, spesielt mot studenter og nyutdannede. Lang erfaring med å veilede personer som skal ta små og store valg i forbindelse med studier og karriere.

Fagsjef for rekruttering hos DNB, Guri Larsen. Foto: Jan T. Espedal

Guri Larsen

Guri Larsen er rekrutteringsekspert og har ledet et av Norges største rekrutteringsselskaper gjennom 16 år. Hun er nå fagsjef for rekruttering i DNB. Svarer på spørsmål om CV, søknad, intervju, tester og andre utvelgelsesmetoder du kan møte på når du søker jobb.

Foto: Aftenposten

Runar Homble

Runar Homble er arbeidsrettsadvokat og partner i Homble Olsby. Daglig bistår han arbeidsgivere og arbeidstagere i forskjellige arbeidsrettssaker, blant annet omstillingsprosesser, oppsigelser og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Foto: Aftenposten

Mette Manus

Mette Manus er karriereveileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

Foto: Aftenposten

Morten Røvik

Morten Røvik er lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet og Getting Things Done-metodikken (GTD). Han er foredragsholder, rådgiver og underviser. I tillegg er Røvik daglig leder i Produktivnorge AS. Han kan hjelpe deg med å få gjøremål og forpliktelser under kontroll, både privat og i arbeidslivet.