Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken, eller send en mail til elise.ronnevig.andersen@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hei,

Jeg arbeider i en mindre bedrift som er preget av stor utskiftning og misnøye. Arbeidsoppgavene er veldig kjekke, og jeg hadde absolutt savnet disse i en ny jobb. Dilemmaet med arbeidsplassen er at det ikke er rom for noe sosialt utenom lunsj, og vi blir stadig overvåket. Dersom en er på kontoret til en kollega, blir en med en gang uglesett, og dersom det hender for ofte, blir vi kalt inn på møte hvor vi får poengtert at dette ikke er greit. Det er forståelig for en mindre bedrift at tid = penger, men på grunn av all overvåking fører dette til at store deler av bedriften ikke trives, og at det er få som blir i bedriften i over fem år. Vi har i tillegg ekstremt høyt sykefravær. Vi har veldig få goder, og de få som eksisterer, blir som regel fjernet dersom noen tar dem i bruk. Vi har ikke tariff, og jeg tror heller ikke noen tør å kreve dette selv om de fleste er organisert.

Jeg har hørt fra flere som jobber i mindre bedrifter, at de sliter med tilsvarende problemstillinger, men hva kan en gjøre for å bedre situasjonen? Det burde ikke være en ulempe å arbeide i mindre bedrifter. Jeg føler selv det ikke er mye som skal til for at det kan bli bedre, men jeg som alle andre ønsker ikke å ta opp dette med ledelsen.

Advokat Runar Homble svarer. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Hei.

Du beskriver et arbeidsmiljø med klare svakheter og at disse svakhetene trolig også gir negative resultater for virksomheten. For eksempel vil høy grad av utskiftning av ansatte normalt være ugunstig for bedriftens langsiktige verdiskaping. Hvordan dere bør gå frem for å forsøke å bedre situasjonen, vil kunne variere avhengig av om virksomheten faktisk bryter arbeidsmiljøloven, eller om dere «bare» blir utsatt for lovlig, dårlig ledelse.

Arbeidsgiveren har styringsrett innenfor lovens rammer

Utgangspunktet i arbeidsforhold er at arbeidstagerne stiller arbeidskraften sin til disposisjon for arbeidsgiveren, og at arbeidsgiveren har styringsrett og i stor grad selv kan velge den ledelsesfilosofien som arbeidsgiveren mener gir det beste resultatet for virksomheten.

Arbeidsmiljøloven setter visse minimumskrav til blant annet arbeidsmiljøet, og jeg skal skrive litt mer om de temaene som synes mest aktuelle i tilfellet ditt.

Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet

Arbeidsmiljøloven krever at både det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet skal være «fullt forsvarlig». Loven stiller også krav til at arbeidsgiveren blant annet skal legge til rette for at arbeidstageren gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom arbeidet sitt, og til arbeidstagernes mulighet til selvbestemmelse, innflytelse og faglig ansvar.

På bakgrunn av det du skriver er det litt vanskelig å vurdere om minstekravene til psykososialt arbeidsmiljø er brutt. For eksempel er jeg usikker på om lederen din ved sin opptreden skaper så mye frykt hos dere ansatte at arbeidsmiljøet av den grunn ikke er «fullt forsvarlig». Men din opplevelse av manglende sosiale aktiviteter i arbeidstiden innebærer isolert sett ikke et brudd på kravene til psykososialt arbeidsmiljø.

Krav til pauser

Loven gir arbeidstagere rett til minst én pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Pausene skal tilsammen være minst en halv time hvis den daglige arbeidstiden er minst åtte timer. Så i løpet av en normal arbeidsdag på syv og en halv eller åtte timer, gir arbeidsmiljøloven deg følgelig ikke rett til flere pauser enn lunsjpausen.

Mål om effektivitet – forskjellige former for ledelse

For at virksomheter skal kunne overleve i markedet og med høye lønnskostnader, er de avhengig av å organisere og lede arbeidet på en måte som gir dem mest mulig igjen for lønnen de betaler.

Ledere har forskjellige syn på hva som er den beste måten å få mest mulig ut av de ansattes arbeidstid. Noen, blant andre din leder, synes å ha tro på at stram organisering og rent fokus på å bruke arbeidstiden til arbeid, er veien å gå. Andre har tro på at motiverende ledelse som skaper trivsel, entusiasme og arbeidslyst, gir best resultater, selv om noe arbeidstid brukes til annet enn arbeid.

Slik snakker dere med sjefen

Selv om minimumskravene til psykososialt arbeidsmiljø ikke skulle være brutt i deres tilfelle, synes jeg dere som ansatte bør ta opp utfordringene dere opplever med lederen deres. Det vil trolig være det beste for både arbeidsgiveren og dere i det lange løp. Jeg tror det er større mulighet for at dere oppnår positive resultater hvis dere klarer å argumentere godt for hvorfor de endringene dere foreslår faktisk vil gi bedre økonomiske resultater for virksomheten

Da møter dere nok lederen deres på en mer konstruktiv banehalvdel enn hvis dere bare snakker om isolerte ønsker om mer sosialisering i arbeidstiden.

Med vennlig hilsen Runar Homble