Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller send til elise.ronnevig.andersen@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål:

Jeg er godt i gang med tredje året på videregående skole hvor jeg har valgt realfaglig linje. Har gjort det bra på skolen og har over 5 i snitt. Jeg trives veldig godt med realfag, men har syntes også at samfunnsfag og historie var veldig morsomt. Jeg synes det har vært like gøy å jobbe med fasitsvar i matematikken som mer åpne diskusjonssvar som vi hadde i samfunnsfagene.

Alle rundt meg sier at jeg må begynne å tenke på hva jeg skal studere til høsten. Jeg har virkelig ikke peiling på hva jeg skal velge og har heller ikke landet på om jeg skal ta et friår eller ikke. Har du noen tips?

Mvh Russ 2020

Leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Det at du allerede nå stiller et spørsmål som mange tusen elever går rundt og lurer på, viser at du alt er i gang med tankeprosessen. Det er i seg selv veldig bra, selv om alle alternativene kanskje forvirrer mer enn de gir ro og trygghet på nåværende tidspunkt. Mange begynner denne prosessen kort tid før 15. april som er fristen for å søke opptak til høyere utdanning, og da blir det gjerne knapt med tid til å sette seg inn i alle valgmulighetene.

Ettersom du har et høyt karaktersnitt, har du mange muligheter. Det at du allerede har gjort deg opp en mening rundt hva du likte best på videregående, kan også være med på å gi retning i ditt videre søk.

Søk deg videre

Jeg vil anbefale deg å bruke tid på å utforske utdanning.no og leke med forskjellige søkeord for å snevre inn søket ditt. Eksempelvis går det an å søke på «kjemi» og se hva som dukker opp. Hvis du i tillegg klikker på «høyere utdanning», vil du få 132 treff.

For å snevre det enda mer inn kan du trykke på «nivå» og velge bachelorstudier. Da vil du halvere antall muligheter. Klikker du videre på område, eksempelvis Trøndelag, sitter du igjen med syv ulike valgmuligheter. Lek deg med fritekstsøk og innsnevringsteknikk som beskrevet over. Da vil du relativt raskt få et inntrykk av hva som finnes der ute.

Vær kritisk på utdanningsmesser

Videre er det lurt å oppsøke utdanningsmesser som arrangeres i januar og februar. Hvis du allerede har undersøkt ulike alternativer du finner fristende og gjerne tatt et dypdykk i fagets innhold på forhånd, vil du kunne stille gode og konkrete spørsmål når du er på messen.

Det er alltid lurt å ha i mente at utstillerne på messen også er selgere og ønsker at du skal velge nettopp dem. Det kan derfor være lurt å stille spørsmål om hvorfor akkurat det faget de tilbyr vil være det beste for deg.

Lytt også til hva foreldrene dine har å si, men still også spørsmål om hvorfor de mener det vil være lurt av deg å velge det de mener er riktig.

Det er på ingen måte avgjørende at du allerede nå må vite hva du skal jobbe med, men det er en god idé å sjekke ut av hvilke muligheter utdanningen åpner opp for og hvilke dører som helt sikkert blir stengt når du fatter ditt valg.

Eksempelvis må du velge jus hvis du ønsker å bli advokat, men du behøver ikke jobbe som advokat den dagen du er ferdig med jusstudier.

Foto: Shutterstock

Det kan være en smart strategi å ta seg fri fra skolepress og karakterjag dersom man er usikker på veien videre

Hvis det å utsette oppstart av høyere utdanning er et alternativ som frister, vil jeg anbefale deg om å legge en plan for hva du skal bruke året til.

Samtidig tror jeg at det å ta seg helt fri fra alt og ikke ha noen planer ikke er den beste planen å følge.

Høyere utdanning vil det alltid være mulig å begynne med, og hvorvidt du er 24 eller 25 den dagen du er ferdig med å studere tror jeg ikke spiller særlig stor rolle. Det kan også godt tenkes at det ene året med fri kan gi verdifull motivasjon til å sette seg på skolebenken igjen.

Du har allerede gjort en god jobb på videregående

Og nå skal reisen fortsette. Veldig mange er redde for å velge feil, og det kan godt tenkes at man ikke treffer innertier på første forsøk. Skulle så skje, er det ingen krise. Det er mulig å endre kurs innenfor samme utdanningsinstitusjon, og det er også mulig å studere noe helt annet enn det du valgte først. Veien blir til mens man går, og det kan også tenkes at faget du kanskje ikke helt trives med de første ukene blir mye bedre når du har fått satt deg inn i ting. Uansett er det mulig å stake ut ny kurs.

Det er ikke lett å gi konkrete svar på spørsmålene dine. Det er du som må ta det endelige valget. Men med gode forundersøkelser, informasjonsinnhenting fra nettverk, messer og utdanningsinstitusjonenes nettsider tror jeg du vil kunne finne frem til noe som virker fristende for deg.

Lykke til med valget.

Gisle