Innetid kombinert med hjemmekontor gir tid til å oppdatere seg på lesefronten. Det er kanskje også en gyllen mulighet for å tilegne seg kunnskap.

Vi har spurt seks norske ledere hva de leser nå, og hva som har vært de beste leseropplevelsene deres.

Kanskje du blir inspirert til å lese noe av det samme?

Jonas Gahr Støre

Leder av Arbeiderpartiet

– Akkurat nå leser jeg ferdig Our Man, biografien om den amerikanske diplomaten Richard Holbrooke av journalisten George Parker. Det er en fascinerende fortelling om et liv i strid, men like interessant er bokens undertittel The End of the American Century. Når biografier klarer å fortelle både om et menneskes levde liv og samtidig gi et portrett av kultur og samtid, da blir det spennende lesning.

– All-time favorittbok, det kan jeg nesten ikke svare på, for det er mange bøker som har fascinert meg sterkt mens jeg leste dem – der og da – og i ettertid ser jeg at det var en annen tid, den og den boken er mindre viktig nå. Men i disse tider vil jeg kanskje trekke frem den som gjorde sterkt inntrykk i studietiden: Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe.

«Bestialitetens historie» gjorde sterkt inntrykk på Ap-leder Jonas Gahr Støre da han var student. Foto: Gyldendal / Olav Olsen

Sigve Brekke

Konsernsjef i Telenor

– For tiden leser jeg Life Lessons from the Monk Who Sold His Ferrari av Robin Sharma. Boken handler om hvordan man kan oppnå balanse i livet – både balanse mellom jobb og privatliv, og opp mot alle de kravene og forventningene som vi mennesker er utsatt for.

– Min favorittbok er Outliers av Malcolm Gladwell. Boken er basert på analyser og forskning om hva det er som gjør at noen lykkes mens andre ikke gjør det. Den handler om hvor viktig omstendigheter er, familie, riktig timing og ikke minst utrettelig jobbing for å bli god. Den forklarer hvorfor asiater generelt sett er gode i matte, hva som gjør ishockeyspillere virkelig gode, hvorfor Bill Gates lyktes og hvorfor Beatles ble så populære, sammen med mange andre gode eksempler. Det er eksempler som gir god forståelse, men også personlige råd.

Telenor-sjef Sigve Brekke har «Outliers» som favorittbok. Foto: Forlaget / Ingar Storfjell

Camilla Hagen Sørli

Eier og styremedlem i investeringsselskapet Canica

– Jeg har akkurat lest ferdig Virginie Despentes Vernon Subtex 1 og kan ikke annet enn å anbefale den på det sterkeste. Av faglitteratur holder jeg på med boken «Prosperity» skrevet av Oxford-professor Colin Mayer. Han skriver om hvordan selskaper innehar et større mål enn kun å skape verdier for eiere, de må også komme hele samfunnet til gode. Jeg har også akkurat tatt frem igjen «Makt og Verdighet: Perspektiver på Ledelse», skrevet av Steinar Bjartveit og Kjetil Eikset. Den drar i et historisk perspektiv frem noen av de viktigste elementene innenfor ledelse. Det er om ikke ekstra aktuelt i dag da ledere innenfor de fleste sektorer står i krevende situasjoner de aldri før har vært i.

– Å skulle svare på hva som er min favorittbok, er som å svare på hvem av barna mine jeg elsker høyest. Det er umulig. Men jeg kommer ikke utenom Herbjørg Wassmos Huset med den blinde glassverandaen og trilogien om Tora. Boken gjorde enormt inntrykk på meg da jeg leste den for første gang som ung. Det er i mine øyne ett av de viktigste norske verk for unge hoder å få med seg.

– Jeg vil også utheve Yuval Hararis Sapiens. Boken har helt klart påvirket mitt syn på verden. Ikke minst er den vanvittig interessant. Klassikeren Winning av Jack Welsh var en øyeåpner for meg da jeg leste den for første gang for rundt ti år siden. Han skriver både pragmatisk og filosofisk om hvordan lede i praksis. Med dyp innsikt og innovativ tenkning bidrar han med konkrete verktøy og løsninger som jeg personlig har hatt stor glede av i arbeidslivet. Han har fokus på «people first», noe som i disse dager kanskje er mer fundamentalt enn noen gang. For oss som eiere er menneskene i selskapene våre det aller viktigste vi har.

«Sapiens» har påvirket Camilla Hagen Sørlis syn på verden. Foto: Forlaget / Mikkel Becker-Aakervik

Anita Krohn Traaseth

Næringslivsleder og forfatter

– Jeg har en stor stabel med gode bøker som venter på meg, både nye og klassikere, men det må vente litt for jeg er inne i en hektisk skrivefase med oppfølgeren til sakprosaen fra 2014, Godt nok for de svina.

– Det er mange bøker og forfattere som har gjort stort inntrykk på meg, i ulike faser i livet. Du har alt fra Herbjørg Wassmo på barneskolen til Jan Kjærstad i mer voksen alder. Men all-time favoritt er nok dramatiker Henrik Ibsen, jeg sluker det meste av og om ham. For dem som er ledere eller opptatt av ledelse, anbefaler jeg å lese Kongsemnene, og den beste introen til Ibsens Kongsemnerene får du av psykolog Steinar Bjartveit i denne videoen. Ibsen er suveren i dette dramaet. Han stiller mange viktige spørsmål til ledere anno 2020, blant annet disse to: 1. Hvorfor vil du være leder? 2. Hvorfor skal andre velge å la seg lede av deg?

Anita Krohn Traaseth anbefaler «Kongsemnene». Foto: Tobias Willumstad Myrland

Olav Sandnes

Konsernsjef og sjefredaktør for TV 2

– Jeg leser den siste boken til Lars Saabye Christensen, Skyggeboken i Byens spor-trilogien. Den anbefales sterkt. Jeg leser også How democracies die av Steven Levitsky og Daniel Ziblatt. Den handler om hvordan demokratier spesielt i krisetider er utsatt. Det er en bok som er aktuell i disse dager.

– Favorittbok gjennom tidende? Da må jeg ty til Saabye Christensen igjen. Beatles er en av de store bøkene for meg.

Akkurat nå leser TV 2-sjef Olav Sandnes «How democracies die». Foto: Tom A. Kolstad / Forlaget

Kristin Skogen-Lund

Konsernsjef i Schibsted, tidligere administrerende direktør i NHO

– En bok jeg har kjøpt, men ikke fått lest ennå er Bart van Es’ Jenta med minneboken. Historien handler om en nederlandsk jente fra en jødisk familie, som ble bortplassert av sine foreldre for å overleve nazistenes vold under andre verdenskrig.

– Vi har fortsatt mye å lære av menneskers prøvelser og mot under krigen. Jeg har, i tillegg til flere andre, skrevet om min fars krigsopplevelser og hvordan de formet både ham og oss som familie, i boken Krigens Arvinger – motstandsheltenes etterkommere forteller om krigens pris. Så den vil jeg gjerne anbefale!

Kristin Skogen-Lund skal lese «Jenta med minneboken» så fort hun får ledig tid. Foto: Dan P. Neegaard / Forlaget
  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.