Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Hvordan fungerer reglene rundt overtid? Er det noe skille mellom pålagt og frivillig overtidsarbeid når det kommer til å ha krav på overtidstillegg? Og har det noen betydning om jeg jobber gjennom bemanningsbyrå eller har bonusordning?

La oss si at sjefen sier: «Nå kan dere jobbe overtid». Jeg jobber derfor utover normal arbeidstid og skal ikke avspasere. Har jeg rett på overtidsbetaling da? Eller har jeg kun rett på overtidstillegg når sjefen sier «du må jobbe overtid»?

Jobbekspert og arbeidsrettsadvokat, Henning M. Heitmann. Foto: Jan T. Espedal

Jeg har jobbet som midlertidig ansatt med timelønn og fått beskjed om at vi kan jobbe overtid. Men fordi bemanningsbyrået mitt ikke har forhandlet på overtidstillegg får jeg ikke overtidstillegg, men bare normal timelønn. De andre konsulentene jeg arbeider med, får overtidstillegg fordi deres firma har forhandlet avtale om overtidstillegg.

Jeg fikk også beskjed om at jeg kan godt jobbe overtid frivillig for å kunne opptjene bonus, men jeg får da ikke betalt overtid.

Hilsen Anette

Jobbeksperten:

Hei Anette,

Arbeidsmiljølovens regler om overtidstillegg er minimumsregler, slik at de gjelder i alle arbeidsforhold med mindre det er avtalt bedre rettigheter for arbeidstaker.

I loven står det at «Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid​ regnes det overskytende som overtidsarbeid». Etter arbeidsmiljøloven regnes derfor alle arbeidstimer som går ut over ni timer daglig og 40 timer i uken som overtid. Det spiller i utgangpunktet ingen rolle om arbeidet er pålagt konkret eller om arbeidet utføres frivillig.

Loven har begrensninger på bruk av overtid. Det skal foreligge «et særlig og tidsavgrenset behov for det», og i praksis betyr dette at arbeidsgiver må kunne vise til slikt behov for å ha rett til å ensidig pålegge overtidsarbeidet. Det er også en rekke begrensninger på antall timer overtid som kan brukes.

Så mye har du krav på

Når det gjelder avlønning er utgangspunktet er at du har krav på full timelønn pluss et overtidstillegg på 40 prosent for overtidstimene. Det spiller fortsatt etter loven ingen rolle om overtiden er pålagt. Tillegget gjelder uavhengig av om det er avtalt.

Loven åpner for å avtale avspasering av overtid. Det er en frivillig sak. Men, selv om det avspaseres er arbeidsgiver alltid pliktig å utbetale tillegget på 40 prosent av timelønnen av hele overtiden. Lovgiver har hittil ikke åpnet for å avspasere 40 prosent mer tid for å dekke retten til tillegg, selv om dette må kan anses helsemessig forsvarlig.

Arbeidsgiver har full rett til å styre arbeidstiden og føre kontroll med at overtidsarbeid ikke benyttes ut over det som er nødvendig. Derfor er det vanlig at arbeidsgivere har instrukser om at overtidsarbeidet skal være pålagt eller klarert for å få lønn og tillegg for dette.

Slike instrukser har bare betydning for rett til overtidsbetaling dersom arbeidstaker illojalt utnytter manglende kontroll og jobber ut over normalarbeidstiden uten at det er nødvendig for virksomheten og uten at arbeidsgiver har godkjent det. Da kan det være på sin plass at arbeidsgiver holder tilbake kompensasjon.

Foto: Shutterstock

Sterkere rettigheter som utleid arbeidstaker

Du skriver at du ikke fikk overtidsbetalt som følge av at ditt bemanningsbyrå ikke fremforhandlet dette. At ditt bemanningsbyrå ikke fremforhandlet avtale om overtidstillegg har ingen betydning for ditt krav på overtidsbetaling. Uavhengig av om du var ansatt hos bemanningsbyrå, leid ut til annen arbeidsgiver eller om du var ansatt direkte, så har du krav på minst 40 prosent overtidskompensasjon.

Kompensasjonen du har krav på kan du som utleid kreve fra bemanningsbyrået du er ansatt i. I tillegg kan det kreves dekket direkte fra den virksomheten som har leid deg inn for lønnskrav som går 3 måneder tilbake i tid. Utleide har med andre ord en bedre rettslig posisjon enn ordinært ansatte, som ikke har to arbeidsgivere å rette slike krav mot.

Som utleid kan du også ha rett til mer kompensasjon enn 40 prosent tillegg dersom innleiebedriften har høyere godtgjørelse til de som er direkte ansatt der. Likebehandling av innleide med direkte ansatte gjelder en rekke typer arbeidsvilkår, og overtid og lønn er uttrykkelig nevnt i loven. Det gjelder selv om utleiebedriften ikke har tilsvarende ordninger for sine egne ansatte. Alle slike krav kan rettes direkte mot innleiebedriften i tillegg til egen arbeidsgiver.

Forholdet til bonus

Du skriver at din arbeidsgiver har sagt at overtid utover det som er pålagt, er frivillig – og at du som arbeidstaker da i stedet for overtidslønn kan opptjene bonus.

Bonusbetaling vil bare være en gyldig begrunnelse for å fravike overtidskompensasjonen dersom bonusen gir bedre utbetaling enn overtidsreglene i loven krever. Dersom bonusen blir mindre eller er knyttet til andre vilkår som i praksis vil hindre utbetaling, er det ikke tilstrekkelig begrunnelse for å fravike lovens overtidsregler.

Vi anbefaler som regel arbeidsgiver å regulere i bonusordningen at eventuell overtidskompensasjon kommer til fradrag i bonusberegningen, slik at det ikke betales dobbelt. Slikt bør være klart regulert i arbeidsforholdet.

Henning M. Heitmann, arbeidsrettsadvokat i SANDS