– Folk har gitt meg sjanser jeg kanskje ikke helt har fortjent, og så har det ikke gått helt galt heller, sier Lars Sivertsen. Foto: Elise Rønnevig Andersen

LONDON: – Jeg må se så mange fotballkamper som mulig, lese bøker om sporten og samtidig holde kontakt med venner og kontakter slik at jeg har litt oversikt over hva som foregår i fotballverden.

Lars Sivertsen fra Bryne sitter på en kafé rett ved Wembley i London og beskriver arbeidsuken sin, en hverdag langt unna den vanlige 8–16-jobben de fleste av oss er vant til hjemme i Norge.

Et par ganger i uken pleier han sette seg ned og tenke: «Hva er det mest interessante som foregår i Fotball-England nå?»

– Og så skriver jeg noe om det, i håp om å produsere en tekst som andre også får glede av på et eller annet nivå.

Lars Sivertsen mener han har drømmejobben. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Skriver om fotball på heltid

Og slik går dagene. Sivertsen tar en slurk av kaffen.

For utenforstående kan det være vanskelig å sette fingeren på hva Sivertsens jobb egentlig handler om. For han har en jobb mange fotballinteresserte drømmer om.

32-åringen skriver to fotballartikler for spilleselskapet Betsson hver uke, pluss tippetips. I tillegg lager han en kort video om disse.

Det han skriver ender opp på Betssons blogg og kan ta form som kronikker dersom det er et aktuelt fotball-tema Sivertsen har spesielt sterke tanker om, eller mer som tradisjonelle artikler som spillere, lag og hendelser.

– Dette kan være ting som «Hvorfor lykkes ikke Manchester Uniteds chilenske bomkjøp Alexis Sánchez?» eller mer alvorlige tema som engelsk fotballs pågående rasismeproblem.

Mange av «arbeidsøktene» til Sivertsen foregår på diverse fotballpuber. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Brukt av The Guardian og The Independent

Rogalendingen blir også hyret inn til kjente radioprogrammer og fotballpodkaster, blant annet «Football Weekly» fra The Guardian, som er en av verdens mest populære fotballpodkaster.

– Det er en podkast jeg selv har vært lytter til og «fan» av i alle år, så å være med selv som nokså hyppig gjest, har vært litt surrealistisk, sier Sivertsen, som nå bor i London på åttende året.

I tillegg medvirker han til en del radioprogrammer på den riksdekkende kanalen Talksport og søsterkanalen Talksport2.

Innså at han ikke kom til å bli fotballproff

Sivertsen skjønte tidlig at han var over gjennomsnittet interessert i fotball. Om han hadde noen talenter, så var det i hvert fall ikke fysisk.

– Jeg skjønte vel tidlig at jeg aldri kom til å bli noen A-lagsspiller på Bryne.

I stedet gikk han inn for å lese og bli klok på fotball.

Etter videregående begynte Sivertsen på medievitenskap ved Universitetet i Bergen, men han innså ganske kjapt at han var «ubrukelig til det meste».

– Jeg har en ufullført bachelor i medievitenskap. Tynnere utdanningsbakgrunn er det egentlig vanskelig å drive opp. Jeg kom frem til at om det skulle bli noe som helst av meg, så måtte det være at jeg fikk betalt for å skrive et eller annet.

Ble omsider oppdaget

32-åringen startet derfor en blogg på engelsk om norsk fotball. Den dekket ikke akkurat et gapende hull i markedet.

– Den ble lest av kanskje tre personer, hvorav en av dem var moren min.

Han skrev mye uten betaling, og uten noe spesielt publikum.

Karrieren ellers gikk det også trått med. Da han som 22-åring ikke fikk sommerjobb i lokalavisen, dro han til Finland for å jobbe med oversetting.

Samtidig ble Sivertsen stadig mer aktiv på Twitter. Og det var her fotballengasjementet hans skulle bli oppdaget, først av fotballbladet Josimar, deretter av TV 2.

– En guttedrøm av en jobb

Drømmen var alltid å jobbe med Premier League. I 2012 ble han TV 2s Premier League-reporter i London.

– Det var en guttedrøm av en jobb. Jeg fikk reise rundt og intervjue kule folk, det var kjempestas.

Etter hvert ble det mindre TV 2-jobbing. I stedet tok Sivertsen andre oppdrag, blant annet for The Independent, Josimar, fotballpodkaster- og programmer. Det gjør han fortsatt, i tillegg til den faste Betsson-jobbingen.

– Denne sesongen har jeg også fått være med på fem liveshow foran et betalende publikum med faste lyttere av fotballpodkasten til The Guardian, som jo igjen oppleves som litt surrealistisk.

– På skolen fikk jeg gode karakterer i de fagene som involverte skriving. Men ellers var jeg ubrukelig, mener Lars Sivertsen. Her foran Wembley stadion i London. Foto: Elise Rønnevig Andersen

En usikker karrierevei

Sivertsen tjener «mindre enn gjennomsnittet i Norge, men mer enn gjennomsnittet i England». Han påpeker at han ikke har valgt den sikreste karrieren, og at livet kan se helt annerledes ut om noen år.

– Det er mye som tilsier at det ikke går bra om fem år. Det må du være mentalt forberedt på. Hvis jeg blir oppringt en søndag for å bli med i et radioprogram, så kan jeg ikke si nei. For hvis jeg gjør det, spør de meg ikke neste gang.

Dessuten må man ha en tålmodig samboer, legger han til.

– Hun må forstå at du må se et ukristelig antall fotballkamper i uken. Jeg er avhengig av å holde meg oppdatert.

I tillegg til å følge Premier League, prøver han å få med seg så mye som mulig fra de andre ligaene også. For fotballfansen er kunnskapsrik, noe som legger et ekstra press på ham.

– Skriver jeg om Arsenal, må jeg ha en nivå av innsikt som er på samme linje som dem som bruker hele fritiden sin på å følge Arsenal. Det er en utfordring, men en utrolig kjekk en.