Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Samboeren min er i slutten av 20-årene og begynte i ny jobb for et par måneder siden. Egentlig ønsker vi veldig å få barn, men kjæresten min er usikker på om det er dumt med tanke på arbeidsgiver å sette i gang med det nå. Bør vi vente?

Jobbeksperten:

Det er neppe mulig å gi noe fasitsvar på når i karrieren det passer å få barn. Likevel er det noen forhold som kan være greit å tenke gjennom før dere tar den endelige beslutningen om hva som er riktig for dere.

Tidspunktet man velger å få barn på, kan få betydning for hvilke økonomiske ytelser man har rett til under permisjonen

For å få foreldrepenger må man som hovedregel ha vært i jobb og hatt inntekt minst seks av de siste ti månedene før permisjonen. Oppfyller man ikke dette opptjeningskravet, har man normalt bare rett på en engangssum på kr 84.720 per barn. For de fleste vil det derfor lønne seg økonomisk å vente med å få barn til etter at man har oppfylt opptjeningskravet.

Arbeidsrettsadvokat Runar Homble. Foto: Jan T. Espedal

Slik jeg oppfatter spørsmålet ditt, er det imidlertid forholdet til arbeidsgiveren samboeren din er mest bekymret for.

Etter diskrimineringsreglene har arbeidsgiveren ikke lov til å behandle arbeidstagere dårligere enn andre eller stille ham/henne i en dårligere posisjon på grunn av graviditet, permisjon eller omsorgsoppgaver.

Det betyr for eksempel at en arbeidstager i foreldrepermisjon skal ta del i lønnsutviklingen i bedriften og vurderes for opprykk på samme måte som andre ansatte.

Selv om reglene er klare, opplever mange at både graviditet, permisjon og småbarnstid i praksis har stor betydning for arbeidsforholdet

En ting er at det trolig fremdeles er en del utdaterte holdninger der ute som gjør at man føler seg utrygg. Hvor utbredt disse holdningene er, varierer nok betydelig fra bransje til bransje og ikke minst fra person til person. En annen ting er at det å få barn nødvendigvis fører med seg noe fravær fra arbeidet, slik at man ikke får tatt del i arbeidsoppgavene og det sosiale fellesskapet på arbeidsplassen på samme måte som ellers.

Dersom både arbeidsgiveren og arbeidstageren har et langsiktig perspektiv på arbeidsforholdet, vil det ofte ikke spille så stor rolle akkurat når man velger å få barn. De fleste arbeidsgivere forventer at dette vil skje før eller siden uansett, og har ordninger for å kunne dekke inn med vikar eller lignende. Fra et arbeidsgiverperspektiv kan det også være en fordel at arbeidstager får barn og avvikler permisjon tidlig i karrieren, fremfor på et senere tidspunkt når han/hun har mer erfaring og ansvar og dermed ikke like lett kan erstattes av noen andre. I et langsiktig arbeidsforhold kan det også oppleves lettere å skulle gå ut i permisjon kort tid etter at man har startet, fordi man vet at man skal være en del av det faglige og sosiale fellesskapet i lengre tid etter at man kommer tilbake.

Er arbeidsforholdet derimot ment å være kortsiktig, kan timingen ha større betydning

Fravær i forbindelse med at man får barn vil da rent faktisk føre til mindre tid til å høste erfaringer, knytte kontakter osv. Noe av det samme gjelder dersom arbeidsforholdet er langsiktig, hvis man vet at bedriften har planlagt et spennende prosjekt eller går inn i en spesiell utviklingsfase. I en slik situasjon kan det være grunn til å vurdere om dette fører med seg muligheter som ikke vil komme igjen senere, og som gjør at man ønsker å sette familieforøkelsen litt på vent.

Er det spesielle ting man ønsker å få med seg på jobb, eller man ikke ønsker å miste kontakten med arbeidslivet helt, kan det også være en idé å tenke gjennom om permisjonen kan legges opp på en bestemt måte som tillater det. For eksempel kan permisjonen fordeles mellom foreldrene på andre måter enn det som er mest vanlig eller man kan ta ut gradert permisjon. Slike ordninger krever gjerne litt tilpasning og forutsetter at man går i dialog med arbeidsgiveren for å finne en løsning som kan fungere for begge parter. De fleste arbeidsgivere vil nok oppfatte en slik dialog som positiv.

Et annet poeng er at det ikke alltid lar seg gjøre å time nøyaktig når man skal få barn. Selv om man forsøker å planlegge for at det skal passe best mulig med karrieren, bør man derfor være forberedt på at det kan skje på et annet tidspunkt enn man hadde sett for seg. I det lange løpet vil dette for de aller fleste neppe være av avgjørende betydning for karriereutviklingen. Det viktigste vil nok uansett være å levere svært godt i den tiden man faktisk jobber.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.