– Det er en blanding av flere faktorer som har gitt meg så gode karakterer, sier Janeni Jeevanathan.

Denne våren gikk hun ut av Mailand videregående skole i Lørenskog med en poengsum på 64. Snart starter 18-åringen på et av landets vanskeligste studier å komme inn på – medisin ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Jeg fikk 21 seksere av 21 mulige, altså ble min totale poengsum 64. Dette er den høyeste poengsummen som er mulig å oppnå i førstegangskvoten.

– Karakterene mine er et resultat av arbeidet jeg har lagt ned. Jeg har alltid blitt påminnet av dem rundt meg at kunnskap er essensielt for å lykkes, sier Janeni Jeevanathan. Foto: Siri Øverland Eriksen

Hun har alltid hatt i bakhodet at mange timer med jobbing og gode karakterer var nødvendig dersom hun skulle oppnå målet om å komme inn på drømmestudiet.

– Dedikasjonen min for det jeg ønsker å gjøre etter videregående, har vært avgjørende for karakterene jeg har oppnådd. Det var drivkraften min.

Her er Jeevanathans seks tips for å få gode karakterer i skoleåret som kommer:

1. Sett deg egne, realistiske mål, og jobb for dem

– Målet om hva jeg skulle gjøre etter videregående, brukte jeg som en motivasjon til å kjempe meg gjennom disse tre årene. Målet mitt var særlig viktig i perioder med mye arbeid da jeg måtte tilbringe mange timer ved pulten til lesing. Ettersom det var et mål hjertet mitt brant så sterkt for, gjorde det meg ingenting å sette av så mye tid og energi til skolearbeid. Målet mitt fungerte som en slags drivkraft gjennom videregående. Finn derfor egne mål som du kan jobbe for, og som det er mulig å nå.

2. Prioriter riktig: Sett av tid til å planlegge dagen

– Du har bare 24 timer i døgnet, så bruk dem smart. Hva velger du å prioritere, og hva skal du avlyse eller eventuelt flytte? Er det egentlig så viktig å dra på den festen, eller burde du heller lese til høringen som du har noen dager etter? Jeg har måttet avlyse enkelte venninnekvelder gjennom årene på videregående, og det har føltes kjipt der og da. Likevel har jeg aldri angret et sekund, prioriteringene mine gjorde at jeg kom inn på drømmestudiet. Tenk over om det er festen eller høringen som kommer til å avgjøre om du kommer inn på studiet du ønsker.

Janeni Jeevanathan (18). Foto: Siri Øverland Eriksen

3. Ta pauser

– Å prioritere riktig handler ikke bare om å sette av tid til lesing. Det er minst like viktig å legge inn pauser jevnlig for å få hjernen til å koble av. En utslitt hjerne jobber ikke effektivt. De ukene det var tettpakket på skolen, passet jeg på å sette av en time eller to til å dra på treningssenteret. Dette fungerte som en slags avkobling for meg. Gjør det som funker for deg, om det er å høre på musikk, bake eller rydde.

– Søvnløse netter var heller aldri et alternativ. Hjernen trenger søvn for å fungere. Jeg satt aldri oppe hele natten før en vurdering for å pugge, jeg tenkte at det var bedre å spare energien til selve vurderingen. Uansett – hvor mye av det du pugger kvelden før, er det du egentlig husker dagen etter?

4. Forbered deg til vurderinger god tid i forveien

– Skippertak var heller aldri et alternativ for meg, og jeg tviler på at det er det for deg hvis du satser på å oppnå toppkarakterer. Jeg jobbet jevnt med skolearbeid gjennom hele året, ikke bare uken før en vurdering. Dette var særlig viktig i realfagene jeg hadde, som krevde jevnt arbeid.

5. Jobb deg gjennom oppturer og nedturer

– Ikke gi opp fordi du har fått en dårlig karakter. Gjør karakteren og tilbakemeldingen til motivasjon for å gjøre det enda bedre neste gang. Husk også at læreren er der for å hjelpe og veilede deg, ikke for å dømme deg. Spør om hjelp når du sitter fast. Det er din egen drivkraft som skal føre deg gjennom mange timer med arbeid for å oppnå ditt eget mål. Alle har dårlige dager, men husk at i morgen er det en ny dag med nye muligheter.

6. Finn støtte rundt deg fra familie, venner eller lærere

– Støtten jeg fikk hjemmefra, var viktig, særlig i perioder da det ikke bare var solskinn. Familien min, særlig mamma og pappa, motiverte meg til å holde hodet kaldt og fortsette å jobbe for å oppnå de resultatene jeg selv ønsket. Det var enkelt å snakke med dem dersom jeg hadde hatt en tung dag.

Olav Schewe har skrevet boken «Superstudent» og er utdannet økonom fra University of Oxford. Foto: Privat

Studieekspert: Derfor har hun lyktes

Olav Schewe, forfatter av boken Superstudent, sier Jeevanathans historie viser hvor mye kraft det ligger i motivasjon.

– Janeni har satt seg et mål som betyr mye for henne, og så jobbet målrettet for å nå det. Og hun har ikke bare lagt inn mange timer, hun har også tenkt over hvordan hun skal nå målet sitt. Slik har hun utarbeidet vaner og prinsipper for å lykkes.

Han liker spesielt rådet om å ha et konkret mål som betyr noe for deg.

– Det kan være lurt å finne en fysisk gjenstand eller et bilde som representerer målet, for eksempel en bakgrunn på PC-en. Det vil minne deg om målet, noe som er spesielt nyttig i tunge tider. Janeni ser på motgang som en mulighet til å forbedre seg, fortsetter han.

– I stedet for å ta et dårlig resultat som et tegn på at man ikke er «god nok», bør man heller tenke: Hva kan jeg gjøre bedre? Det er det tydelig at hun gjør.

Flere studietips fra Olav Schewe

Ha noen å studere sammen med: Det kan gjøre studiene litt hyggeligere, og man kan hjelpe hverandre når man står fast eller sliter med lav motivasjon. Det beste er selvfølgelig om man finner noen som er minst like motivert som en selv.

Test deg selv: I stedet for kun å lese er det lurt å høre seg selv i det du nettopp har lest. Det gjør at kunnskapen fester seg bedre. I tillegg får du gode tilbakemeldinger på hva du har kontroll på, og hva du bør bruke mer tid på. Si det med egne ord: Forklare det du har lært, til deg selv eller andre. Ikke bare gjengi det, men forsøk å forklare det med dine ord. Kom gjerne opp med egne eksempler. Slik prosesserer du kunnskapen på en dypere måte slik at den fester seg bedre.

Øv med tidligere prøver: Den beste måten å forberede seg til en prøve på, er å løse oppgaver som ligner så mye som mulig på dem du vil få på prøven. Derfor er det lurt å øve med tidligere prøver. Hvis det ikke er mulig, kan du forsøke å lage en liste over spørsmål du tror du vil få. Unngå distraksjoner: Konsentrasjon er viktig for å bli en effektiv student. Fjern distraksjoner fra arbeidsplassen din, eller gå et annet sted. Sett mobilen på lydløs, og slå av varsler på PC-en. Om du hører på musikk, gå for instrumental musikk. Det er mindre distraherende. Forbered øktene: Synes du det ofte er tungt å sette seg ned for å studere? Da kan det være lurt å gjøre klart skrivebordet i forveien. Ha bøkene, notatblokk og alt du trenger, ferdig slått opp. Det gjør det enklere å komme i gang. Belønn deg selv: Å ha noe å se frem til i hverdagen bidrar til å holde motivasjonen oppe. Legg derfor inn små belønninger etter studieøktene dine. Det trenger ikke å være noe stort, men kan være å se en episode av favorittprogrammet eller kanskje spise en is på terrassen i kveldssolen.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.