Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken eller sende en mail hit. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er en 49 år gammel mann og mistet jobben som markedssjef for snart tre år siden. I disse årene har jeg aktivt prøvd å komme meg ut i ny jobb, men ender alltid som nummer to. Jeg har mye jobberfaring, men har lite formell utdanning å vise til, noe som tydeligvis også brukes mot meg. Dessuten ansetter de alltid en som er yngre enn meg. Nå lever jeg på Nav og mistrives sterkt i rollen som arbeidssøkende, samtidig som jeg også har mistet mye selvtillit og pågangsmot.

Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Jeg har alltid jobbet mye og selvstendig, liker salg og har lett etablert gode kunderelasjoner. Som yngre drømte jeg om å starte egen bedrift og hadde mange gode ideer, men som småbarnsfar var jeg redd for den økonomiske usikkerheten. Nå vurderer jeg igjen å bli gründer, men er usikker på om jeg vil lykkes. Har du noen betraktninger jeg kan ta med på veien?

Hilsen frustrert arbeidsvillig

Jobbeksperten:

Jeg forstår godt din frustrasjon og tror det kan være lurt av deg å tenke kreativt rundt situasjonen.

Å jobbe for seg selv virker fristende for mange. De ser for seg friheten med å være sin egen herre. De tror kanskje at de kan ta mye fri, jobbe når de selv ønsker og håper å kunne tjene godt.

Du har tydeligvis vært vant til å jobbe mye. Og du ønsker vel nettopp det nå og ikke den friheten lediggang gir, så du burde ha gode forutsetninger for å trives med den delen. Å starte egen bedrift betyr først og fremst hardt arbeid og utholdenhet.

Dersom du skal starte for deg selv, må du tenke gjennom hva slags produkt eller tjeneste du vil jobbe med. Er det et produkt for fremtiden?

Det finnes utallige muligheter, men det ligger som nevnt planlegging og hardt arbeid bak. Man trenger slett ikke ha lang utdanning for å lykkes, her finnes rollemodeller nok. Men man trenger talent, kløkt, pågangsmot, utholdenhet og en genuin lyst til å lykkes. Og i mange tilfeller er det også behov for en grunnkapital.

Her er noen tips:

  1. Lag en plan som inneholder en forretningsidé, markedsmuligheter, konkurrentanalyse og inntekts- og kostnadsprognose.

  2. Test ut ideen mot noen som kan mye om selvetablering. Ta gjerne et etablererkurs hvor du får hjelp til å vurdere om du bør gå videre med ideen din.

  3. Du bør ha spart opp litt kapital. Legg frem forretningsplanen for banken, aktuelle investorer og støtteinstanser. Søk etablererstøtte gjennom Nav eller andre som gir slik støtte. Du må ha penger til å gjøre opp for deg når du skal, ellers risikerer du å bli slått konkurs.

  4. Regn med at det kan gå både to og tre år før du driver lønnsomt. Innstill deg på å jobbe lange dager og hold motivasjonen på ved å snakke med andre som tror på deg.

  5. Ha gode støttespillere og profesjonelle styremedlemmer som har kompetanse til å gi gode råd.

  6. Ta ut ingen eller liten lønn de første årene, for det tar vanligvis lang tid før du kan leve godt av egen bedrift. Sørg for en sunn økonomi.

  7. Ha en plan B dersom plan A mislykkes.

  8. Tro på ideen din. Realiser drømmen din.

Lykke til på veien som gründer, og vær stolt av det du får til!

Hilsen Mette Manus