En god saus forsterker og balanserer smakene i måltidets råvarer. Sausen binder råvarene i retten sammen, og gjør den til en kulinarisk opplevelse for smakspalettene, blant annet gjennom å by på spennende kontraster.

Prøv deg frem

Vi er så heldige å ha uendelig med smaksvariasjoner å velge blant, så lenge vi lager sausen fra bunnen av fremfor å kjøpe den på ferdigpose fra nærbutikken.

Neste gang du skal lage saus, kan du lage to sauser med utgangspunkt i samme basis. På denne måten kan du være trygg på at du lager den klassiske sausen slik du alltid har gjort, samtidig som du utforsker og lærer deg noe nytt med den andre.

Prøv deg frem og lær av prosessen. Du vil garantert oppleve både medgang og motgang, men når kunnskapene sitter vil det være verdt det.

Start med en utfyllende saus

Er du usikker på hvilken type saus du skal starte utforskningen med, er sauser som utfyller og samler smaken på retten å anbefale.

Saus som kontrastskapende del av måltidet, krever ofte litt mer kompetanse. Den kunnskapen opparbeider du deg mens du lager sauser som bringer frem smaken i råvarene.

Det er viktig å smake seg frem når man skal lage en god saus. Du må ikke nødvendigvis følge oppskriftene blindt. Lytt heller til ditt indre smakskompass, og husk at øvelse gjør mester.

Sjekk også disse oppskriftene:

Uendelige muligheter

Det finnes et hav av sauser til ulik bruk. Noen kategorier av er; sjy, salsa, kraft, teriyaki, vinaigrette, majones, marinader og dipp. Vi har også alkoholbaserte-, oljebaserte-, krembaserte-, smørbaserte-, og plantebaserte sauser, og sist men ikke minst; fristende dessertsauser å velge blant.

Saus er i bunn og grunn en samlebetegnelse på flytende smakstilskudd, og kan serveres enten varm eller kald.

Oppskrifter på sauser

Hvit saus (bechamelsaus)

HVIT SAUS: En klassisk hvit saus (bechamelsaus), kan brukes som base til mange avarter av hvit saus, for eksempel persille-, ostesaus eller din helt egen. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (2 personer)

  • 2 ss hvetemel

  • 1 knivsodd pepper

  • 1 knivsodd salt

  • 4 dl kokende melk

  • 1 knivsodd muskat

  • 2 ss smør

  1. Smelt smøret i en gryte, og tilsett melet.

  2. Rør det godt inntil det blir en tykk masse.

  3. Hell melken i litt om gangen under kraftig omrøring til den oppnår en jevn konsistens.

  4. La sausen koke i minst 5 minutter ved svak varme, mens du fremdeles rører.

  5. Smak sausen til med salt, pepper og muskat.

Brun saus (espagnole)

BRUN SAUS: Brun saus (espagnole) er muligens den mest brukte sausen i Norge. Å lage denne sausen fra bunnen av er utrolig enkelt. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift

  • 1 ss smør

  • 2 ss hvetemel

  • 4 dl kraft

  • Nykvernet salt og pepper

  1. Smelt smøret og la det brunes.

  2. Rør hvetemelet ut i det og la blandingen få en jevn brun farge.

  3. Spe ut med kraften under omrøring. Litt om gangen.

  4. Gi sausen et nytt oppkok, og la den småkoke i 5–10 minutter.

  5. Smak til med salt og pepper.

Bearnaisesaus

BEARNAISESAUS: Denne sausen er en mer avansert saus å lage, men er til gjengjeld veldig god og mye bedre enn det som finnes å få kjøpt i pose. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

Bearnaiseessens

  • 1 ss finhakket sjalottløk

  • 5 hvite pepperkorn

  • 1 stilk persille

  • 2 ss vineddik

  • 2 ss vann

  1. Ha alle ingrediensene i en kjele eller stekepanne.

  2. Bland det sammen og kok opp til det er redusert med rundt 50 %.

Bearnaisesaus

  • 150 g smør

  • 3 eggeplommer (romtemperatur)

  • 1 ss finhakket kjørvel

  • 1 ts frisk estragon

  • 1/2 dl hakket persille

  1. Smelt smøret i en egen kjele på svak varme.

  2. Ha eggeplommene i en egen kjele i et vannbad og visp kraftig mens du siler i bearnaiseessensen. Vannbadet må ikke koke og bør holde en temperatur under 70 grader.

  3. Visp til konsistensen er passe tykk.

  4. Ta kjelen ut av vannbadet og tilsett det smeltede smøret forsiktig i kjelen under kraftig visping. Smøret burde holde 60 grader.

  5. Server sausen.

Tips: Hvis sausen skiller seg kan du tilsette en eller to isbiter og vispe dem inn til sausen har fått den rette konsistensen.

Pesto

PESTO: Pesto er en oljebasert saus. Den er veldig enkel å lage selv fra bunnen av. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift

  • 1 potte basilikum

  • ½ dl pinjekjerner

  • 50 g parmesan

  • 3 fedd hvitløk

  • 1½ dl olivenolje

  • ½ ts salt

  • ¼ ts pepper

  1. Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i morter.

  2. Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen og støt/rør mellom hver omgang.

  3. Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.

Sennepssaus til gravlaks

SENNEPSSAUS: Sennepen kan du lage selv eller for eksempel tilføre litt konjakk som del av sukkeret for å gjøre den enda mer spesiell og personlig. Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift

  • 25 g brunt sukker

  • 2 ss eplesidereddik

  • 2 ss dijonsennep

  • 4 ss pølsesennep

  • 2 1/2 dl mild olivenolje

  • 1 ss fersk dill, hakket

  • Nykvernet salt og pepper

  1. Bland sukker, sennep i en bolle.

  2. Tilsett olivenolje i en stråle mens du rører.

  3. Til slutt røres eplesidereddik og dill inn, og sausen smakes til med salt og pepper.

Oppbevar sausen i lufttett beholder i kjøleskapet.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.