DE ER FÆRRE, MEN BEDRE: Mangeårig jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl inspiserer jordbærene på åkrene mellom Ås og Drøbak. Foto: Paal Audestad

– Smaken er ekstra god i år, og det ser vi jo på den enorme pågangen vi har fra morgen til kveld.

En ti minutters kjøretur fra Drøbak ligger jordbærbua til Per Fredrik Saxebøl. Der er det jevn tilstrømming av folk som vil betale 50 kroner for en kurv.

I år har avlingen derimot vært noe mindre på grunn av en kald forsommer.

– Men takket være lange perioder med kalde netter og lite nedbør har det heldigvis ikke vært noe å si på smaken. Lav avling og ekstra god smak gjør at prisene holder seg godt, sier Saxebøl.

GODE FORHOLD: Kalde netter og solrike dager gir gode jordbær landet over. Simen Myhrene dyrker jordbær i Grimstad og Lier. Foto: Sara Johannessen, NTB/SCANPIX

Sørlandet: – Aldri smakt bedre jordbær enn i år

Simen Myhrene produserer jordbær på Sørlandet og i Buskerud. Her har en kald og våt blomstringsperiode gitt få befruktede blomster.

– Det gjør at vi har fått færre bær enn forventet i år, sier Myhre, som er en av landets største jordbærprodusenter.

Men kvaliteten er det ikke noe å si på:

– Jeg har aldri smakt bedre jordbær enn i år. Smaken er veldig intens, og det er tilbakemeldingene fra kundene våre også. Årsaken er mye lys og luft kombinert med lav temperatur. Det gir jordbærene tid til å utvikle seg – og det gir utslag på smaken.

25 prosent færre bær i Rogaland

Også i Rogaland er avlingene under normalen i år, forteller jordbærbonde Geir Joa. I år dyrker han for første gang alt under tak.

– En kald mai og juni har gjort at vi får produsert 25 prosent færre jordbær i år, men smaken har vært veldig god, rapporterer bonden og legger til:

– Det er mer utfordrende å dyrke jordbær her vest enn på Østlandet. Men kjølige netter og mye lys gir utsøkt smak.

MYE SMAK: Geir Joa er mer fornøyd med smaken på bærene enn han er med sesongen. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

God avling på Vestlandet

I motsetning til flere andre steder i landet er avlingen god i vest. I hvert fall hvis vi skal tro jordbærbonde Henrik Tellevik på Askøy utenfor Bergen.

– I fjor var gråskimmelsykdom et stort problem, men i år er forholdene helt annerledes. Her har vi friske og gode åkre og god avling.

– Og hvordan er smaken?

– Over gjennomsnittet god. Mener nå i hvert fall jeg, sier Tellevik.

Smaken er «som den skal» på Sunnmøre

– Vi har hatt en kjølig og våt juni, så det har vært relativt gunstig for jordbærene. Nå har vi også fått litt temperaturstigninger og sol innimellom. Da blir smaken som den skal, og den er jo ekstra god, sier daglig leder for jordbærmottaket i Valldal, Harald Valle.

Ekstra søtt i Trøndelag

Morten Gustad produserer jordbær til store deler av Trøndelag, men i år er produksjonen 10–14 dager forsinket på grunn av en kald juni.

– Vi har nettopp begynt å plukke, og kundene skryter av at bærene er ekstra søte i år. Den lange modningsprosessen er nok årsaken.

Den våte junimåneden har også gitt mindre avling.

– Mengden bær er mindre enn normalt, men smaken er desto bedre på dem vi får.

«BÆRE» LEKKERT: Trønderbonde Morten Gustad melder om sene, men gode jordbær. Foto: Lena Gustad

Troms: – Bærene blir alltid best i nord

Jordbærene er generelt bedre i nord, ifølge Ottar Mathisen. Han er én av de få jordbærbøndene som er igjen i Troms.

– Jordbær som produseres i Nord-Norge, er generelt bedre enn de som produseres sørpå, og det har med lysforhold å gjøre. Smaken er litt søtere og mer aromatisk hos oss her oppe. Vi har jo lys hele døgnet, sier Mathisen.

På torget i Harstad kan han melde at jordkurvene til 50 kroner stykket går unna i en fei, og at årets bær blir bedre og bedre utover sommeren.