Samlivsterapeut Frode Thuen er del av et ekspertpanel bestående av psykologer, lærere, samlivsterapeuter og medisinske eksperter. De står klare til å svare på det du måtte lure på om ditt familieliv under korona. Send inn ditt spørsmål her.

Spørsmål:

Kjæresten min bor i Sverige. På grunn av reiserådene vet vi ikke når vi ses igjen. Tanken på det gjør meg helt maktesløs. Vi snakker på chat, telefon og videosamtale, men det dekker ikke savnet etter hans fysiske nærhet. Jeg er redd for at romantikken vil dø ut. Hvordan takle avstandsforhold på tvers av landegrenser i koronatid?

Frode Thuens svar:

Jeg skjønner godt at det er frustrerende å ikke kunne treffes og heller ikke vite når dere kan treffes. Mange av dem som har et avstandsforhold på tvers av landegrenser, er nok i samme situasjon som dere nå. Og jeg vil tro at de fleste opplever det omtrent på samme måte som det du beskriver.

Kanskje er det også en liten trøst i å tenke på at det er mange som har det som dere? Noe som i alle fall kan trøste – vil jeg tro, er at avstandsforhold jevnt over ikke er mer ustabile enn mer tradisjonelle parforhold hvor man treffes jevnlig. Det vet vi fra forskning. Så med mindre reiserestriksjonene mellom Norge og Sverige blir veldig langvarige, og det ikke blir mulig for dere å treffes på et år eller enda lengre, er det kanskje ikke særlig stor fare for at de romantiske følelsene vil dø ut.

Den kan hende at savnet av fysisk kontakt tvert imot vil gjøre at dere blir mer knyttet til hverandre ettersom tiden går. Det er ikke usannsynlig, i og med at dere virker å ha sterke følelser for hverandre.

Frode Thuen, samlivsterapeut. Foto: Stig B. Hansen

Men selv om det kanskje ikke er så stor grunn til bekymring for de romantiske følelsene, er det naturlig nok krevende å takle savnet og lengselen, og ikke minst usikkerheten om når dere vil kunne treffes igjen. Her finnes det ingen enkle løsninger.

Kanskje kan det likevel være til hjelp å fokusere på mulighetene dere tross alt har til å holde kontakt, via chat og telefon, etc.. - og fokusere mindre på at dere ikke får treffes fysisk. Eller på det som er forutsigbart til tross for koronaepidemien, for eksempel at dere vet at denne situasjonen før eller siden vil gå over. Kanskje kan dere også forestille dere alt dere vil gjøre når dere en dag treffes igjen, og hva dere gleder dere mest til.

Hent frem optimismen

Det kan dessuten være lurt å utforske hva dere trenger av hverandre for å holde motet oppe. I noen parforhold har partene en tendens til å dra hverandre ned i møte med utfordringer. Andre par er flinkere til å oppmuntre og inspirere hverandre. Hvordan er dette for dere? Kanskje varierer det litt, og kanskje bytter dere litt på rollene? I alle fall kan det være lurt å finne ut av hva som skal til for å hente frem optimismen, og hvordan dere beste kan støtte hverandre.

De faktiske forholdene, selve koronaepidemien og restriksjonene, kan ingen av dere gjøre noe med. Men dere kan begge påvirke hvordan dere forholder dere til situasjonen. Det er altså på det mentale og relasjonelle planet mulighetene ligger – gjennom å mobilisere og styrke hverandres ressurser. Og nettopp det at dere står sammen i denne situasjonen, er kanskje den aller største ressursen dere har nå. Derfor trenger dere stadig å minne hverandre på dette skjebnefellesskapet. Og bruk det for alt det er verdt!

  • Les andre saker fra ekspertpanelet: