Julia Lehar ser bort på datteren (4) som leker i vannet på Bygdøy sjøbad. Hun kommer løpende for å vise frem et hvitt skjell hun har funnet på sandbunnen. På seg har hun en blomstrete bikini.

– I utgangspunktet synes jeg det er best å la barn være nakne når de ønsker det. Det er deilig for dem å være helt fri.

Lehar synes likevel det er greit at hun er litt påkledd.

– Samfunnet er blitt slik at vi har med oss telefonen overalt og man har ikke kontroll på hva andre gjør med den. Truse hadde vært nok, men selv synes hun det er stas med bikinioverdel, så da får hun bruke det også, forteller Lehar.

Alexandra forteller at hun har to bikinier som hun bytter på å bruke.

– Hvis det er færre mennesker til stede, kan hun få lov til å være naken. Samtidig er jeg skeptisk til det, og det er jo trist at det er blitt sånn. Selv tilbrakte jeg barndomssomrene mine naken på stranden, sier moren.

Det er mye spennende å se i vannet på Bygdøy. Foto: Morten Uglum
Alexandra (4) viser frem et skjell hun har funnet på sandbunnen på Bygdøy sjøbad. Her med mamma Julia Lehar. Foto: Morten Uglum

Ulike meninger

Nakne eller påkledde barn på stranden. På ulike nettforum og foreldregrupper diskuteres temaet. Meningene er delte. Mens noen mener barn aldri bør være nakne på offentlige steder, mener andre det er greit frem til skolealder eller frem til kroppen begynner å utvikle seg.

Hovedargumentet for å kle på barna badetøy, er risikoen for at ukjente mennesker skal ta bilder av barnet som i verste fall kan bli misbrukt. De som mener barna bør få være nakne, argumenterer med at påkledning bidrar til å seksualisere nakenhet og kan påføre skam for egen kropp. Mange barn synes dessuten det er behageligere å leke uten klær.

Hva synes du? Svar i pollen nederst i artikkelen.

Still deg selv to spørsmål

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning. Hun mener det ikke finnes ett svar på hva som er riktig og galt, men ber foreldre tenke over to ting:

  • Hva ønsker barnet selv?

  • Hvor mange andre er til stede?

Sexolog Margrete Wiede Aasland mener nakne barn på stranden er greit, så lenge man vurderer omgivelsene som trygge. Hun synes et naturlig skille går ved skolealder. – Når barnet begynner på skolen, tenker jeg det er greit å ha på seg klær på offentlige steder. Foto: Tom Kolstad

Selv ville hun aldri latt ungene sine løpe nakne rundt på en fullstappet strand, men på et sted med færre folk og med god plass mellom teppene, synes hun det er helt greit.

– Se an situasjonen, og gjør en vurdering ut ifra forholdene. Så lenge tid og sted er greit, bør barnet selv få regulere dette. Noen barn synes det er deilig å løpe nakne rundt, mens andre foretrekker badetøy allerede fra de er små.

– Vær på vakt

Aasland har i mange år arbeidet som terapeut for pedofile og overgripere. Hun mener det i dag er sjelden at pedofile selv er ute med kamera og knipser bilder når de i stedet kan få tilgang på bilder med noen tastetrykk hjemmefra.

Det bekrefter Kripos, som sier det ikke er en kjent problemstilling at strandbilder dukker opp i overgrepsmateriale.

– Vi mener at foreldre ikke skal være bekymret for å la barna sine være nakne når de er på stranden. Dersom man legger merke til noe mistenkelig, bør man si fra og eventuelt ta kontakt med lokalt politi, sier seniorrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen.

Aasland oppfordrer foreldre til å være på vakt.

– Man kan gjerne være oppmerksom på voksne, uten egne barn, som sitter med mobilen og ser på andres unger. Jeg mener det bør etableres en kultur på stranden der det i utgangspunktet ikke er greit å ta bilder uten å først informere dem som befinner seg i nærheten.

– Barn har rett til personvern

Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, minner om barns rett til personvern. Foto: Rebecca Shirin Jafari

Heller ikke rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, mener det finnes et tydelig svar på om barn bør få leke nakne eller ikke.

– Det er et dilemma, og det er synd at man er nødt til å tenke på dette. Det er likevel en realitet at telefoner og kameraer på stranden medfører en risiko for at andre kan ta bilder av barnet ditt. Disse bildene kan komme på avveie, sier hun.

Hegg advarer likevel foreldre mot å overreagere.

– Det er viktig å se an situasjonen og ikke bli hysterisk. Er det få mennesker på stranden og man holder god avstand til de andre, kan man lettere følge med og fange opp eventuelle mistenkelige personer. Foreldre passer uansett vanligvis godt på småbarn som bader.

Hun minner foreldre om at barn har rett til personvern. Det ikke er uproblematisk å dele bilder av dem nakne på internett.

– Dersom bilder skal deles, bør det gjøres på lukkede grupper som utelukkende består av familie eller folk man kjenner godt.

– Skap et naturlig forhold til kropp – hele året

Også sexolog Margrete Wiede Aasland har en oppfordring til foreldre:

– For å skape et naturlig forhold til kropp, er det viktigere å tenke på hvordan dere forholder dere til nakenhet hjemme året rundt, enn hva dere velger å gjøre de få dagene dere er på stranden.

Hun mener det er viktig at barn ser foreldrene nakne i situasjoner der det er naturlig. Det bidrar til å skape et avslappet forhold til kroppen.

– Er man vant til at man ikke skal være naken hjemme, blir det fort skambelagt. Det som er skadelig er å få negative bemerkninger rundt det å være naken. Unngå kommentarer som «nå må du se å få på deg buksen, du kan ikke gå rundt sånn». Det skaper et uheldig syn på nakenhet. Snakk i stedet åpent og positivt om kroppen, råder hun.

Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.