Fristen for å søke på høyere utdanning nærmer seg. Vi ba Samordna opptak svare på det flest lurer på i forbindelse med opptaket.

Her er spørsmål og svar, i tilfeldig rekkefølge:

1. Hvordan vet jeg om jeg har generell studiekompetanse?

– Du finner en oversikt over hvilke utdanninger som gir generell studiekompetanse på nettsidene til Samordna opptak. Hvis du er usikker på om du har generell studiekompetanse, kan du ta kontakt med en rådgiver på en videregående skole, sier informasjonsrådgiver i Samordna opptak, Kristian Folkman.

2. Hvordan kan jeg finne ut hvor mange poeng jeg har?

En endelig poengberegning får du når du får svar på søknaden din. Du finner informasjon om hvordan søkere blir poengberegnet i opptaket her.

3. Hvordan vet jeg at jeg har et elektronisk vitnemål?

Du kan også se om du har elektronisk vitnemål under «Vitnemål og dokumenter» i søknaden din.

Hvis du ikke har elektronisk vitnemål i NVB (Nasjonal Vitnemålsdatabase), må du laste opp kopi av vitnemålet. Opplastede vitnemål blir ikke lagret i NVB.

4. Vitnemålet mitt ligger ikke tilgjengelig i nettsøknaden. Hva gjør jeg?

Om vitnemålet ikke ditt ikke ligger i NVB, er du selv ansvarlig for å laste opp vitnemålet i nettsøknaden innen fristen for innsending.

5. Trenger jeg å laste opp dokumentasjon for høyere utdanning/militærtjeneste eller folkehøyskole?

Du er selv ansvarlig for å laste opp riktig dokumentasjon i nettsøknaden din. På Samordna opptak sine nettsider finner du informasjon om hva du må laste opp, eksempler på godkjent dokumentasjon samt hvordan du laster opp.

SVARER: Informasjonsrådgiver i Samordna opptak, Kristian Folkman, svarer på de vanligste spørsmålene i forbindelse med studieopptaket. Foto: Kjersti Binh Hegna

6. Når er fristen for å laste opp dokumentasjon?

Du har fått en opplastingsfrist i søknaden din basert på hvilken søknadsfrist som gjelder for deg. Søkere som har ordinær søknadsfrist 15. april, har opplastingsfrist 10. mai.

Du kan laste opp dokumentasjon på utdanning/praksis som avsluttes våren 2017 helt frem til ettersendingsfristen 1. juli.

De som ikke kan laste opp dokumentasjon frem til 1. juli, er de som søker tidlig opptak (Politihøgskolen og/eller Luftfartsfag på UiT). Disse søkerne må dokumentere alt som skal ligge til grunn for søknaden innen 20. mars. Til Politihøgskolen kan man ettersende dokumentasjon på forbedringer av eksisterende kompetanse frem til 1. juli.

USIKKERHET: Samordna opptak får mange spørsmål knyttet til søke- og opptaksperioden. Vi har samlet svarene på de fleste av dem. Foto: VGstockstudio / Shutterstock

7. Hvordan vet jeg at dokumentasjonen jeg har lastet opp er godkjent?

Listen du får på «Se hva du må laste opp» i søknaden, er basert på utdanningsbakgrunnen du har valgt i søknaden din, studiene du har søkt på og eventuelle andre tilleggssøknader du har lagt inn, som for eksempel søknad om tidlig opptak. Denne listen er ment å gi informasjon om hva du trenger å dokumentere for å dekke krav til søknaden. Listen vil ikke oppdatere seg hvis du laster opp dokumentasjon.

Dokumentasjonen du laster opp, blir behandlet av en saksbehandler som kontrollerer om den er godkjent for å dekke kravene. Du vil få svar på søknaden din i hovedopptaket. Etter søknadsfristen vil du få et lærested som skal behandle søknaden din. Spørsmål om dokumentasjon må du rette til lærestedet som er din saksbehandler.

Mer informasjon om hva som er godkjent dokumentasjon finner du her.

8. Jeg finner ikke studiet jeg skal søke på. Hvor kan jeg lete?

Dersom du ikke finner studiet du leter etter i studieoversikten, kan det hende at studiet har lokalt opptak. Henvend deg til det aktuelle lærestedet. De kan gi deg informasjon om hvordan du kan søke på dette studiet.

9. Kan jeg forandre på studieønskene mine?

Det er fullt mulig å bytte rekkefølge helt frem til 1. juli. Du kan dermed omprioritere de ti studiene du har satt opp i søknaden din. Du kan imidlertid ikke legge til et nytt studium etter 15. april.

10. Jeg studerer allerede ved en høyskole/universitet. Mister jeg plassen min dersom jeg søker på andre studier?

Bare det å søke på andre studier gjennom Samordna opptak vil ikke påvirke den studieplassen du allerede har. Hvis du får et nytt tilbud som du vil takke ja til, bør du avklare studiesituasjonen din med lærestedet.

Mer informasjon finnes på Samordna opptak sine nettsider.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.