Norsklærer Merete Henden er del av et ekspertpanel bestående av lærere, samlivsterapeuter, psykologer og medisinske eksperter. De står klare til å svare på det du måtte lure på om ditt familieliv under korona. Send inn ditt spørsmål her.

Spørsmål:

Hei, jeg fikk tips om at det er lurt at barn skriver dagbok i denne spesielle tiden. Som et minne til senere. Har du tips til hvordan jeg kan få dem i gang?

Merete Hendens svar:

Jeg tror at skriving er roten til mye godt. Vi vil huske mye mer fra denne tiden hvis skriver om hverdagslige hendelser; noe som balanserer den konstante nyhetsstrømmen.

Professor James W. Pennebaker er en av flere som har påvist at å skrive jevnlig har en rekke positive effekter på helsen, både fysisk og psykisk.

Norsklærer Merete Henden. Foto: Ragnhild Vaaler Furulund

Rydder i tankene

Det som er vanskelig, kan føles lettere når det kommer ned på papiret. Gleder forstørres. Bekymringer forminskes. Når vi skriver husker vi det vi ellers kanskje ville glemt. Vi får ryddet litt i tankene. Å skrive litt hver dag vil være til god hjelp i denne merkelige tiden.

Selv bare noen få linjer med en oppsummering av dagen kan hjelpe. For noen kan dagboken være en god kanal for å rydde i vanskelige følelser. Det viktigste er ikke hva man skriver, men at man skriver!

Disse tipsene kan være nyttige:

  1. Finn et fast tidspunkt og avtal hvor lenge barnet skal skrive, for eksempel fem minutter

  2. Oppfordre til å skrive hver dag og la det bli en positiv vane

  3. Fortell at barnet bare skal dele det hun eller han har lyst til å dele

Jeg synes kvelden egner seg best til å skrive dagbok. Da må jeg tenke igjennom hvordan dagen har vært. Det blir et enkelt ritual å gjennomføre.

Vær konkret

For at dagbokskriving skal bli en vane, kan det være smart å starte med tre konkrete øyeblikk fra dagen. Opplevelser kan skrives ned i stikkordsform om kvelden. Resten kan eventuelt skrives neste dag. En dagbok er verdifull uansett hvordan den ser ut, men jeg tror det kan være fint å ha den på papir og at barna skriver for hånd. Det viktigste er at det skjer daglig og at dato noteres.

Å bestemme både tidspunkt og hvor lenge man skal skrive, kan være smart. Tre til fem minutter etter tannpussen kan være nok. Poenget er ikke å skrive lenge, mye eller fint, men å gjøre det til en hyggelig vane.

Tegnsetting og rettskrivning er uvesentlig. Det viktigste er at det er lystbetont, og at barna kan gå tilbake og lese i dagboken senere. For noen kan det være fint å få skrivehjelp av en voksen.

«Hyttebok» fra hjemmelivet

Som et alternativ til dagbok, går det an å skrive korte brev og sende dem til besteforeldre eller andre som vil ha glede av å få post. Det går også an å ringe eller Skype med besteforeldre og lese noe fra dagboken.

Du er det viktigste forbildet for barnet ditt. Hvis du skriver og leser, smitter det. Jeg anbefaler på det varmeste at også du skriver dagbok. Et alternativ til hver sin dagbok, kan være en familiedagbok som man skriver i på rundgang.

En slags hyttebok for hjemmet!

PS! Har du tenkt på at «Anne Franks dagbok» handler mest om kjærlighet og forelskelse?

  • Les andre saker fra ekspertpanelet: