Ukevis med hjemmekontor og hjemmeskole kan tære på motivasjonen for både voksen og barn. Finnes det noen gode triks for å holde på humøret og lagfølelsen?

Skjerm, lekser, måltider og soverutiner er vanlige årsaker til konflikter i en familie. Har man som foreldre ulike tanker om hvilke regler som skal gjelde, kan det være vanskelig å finne velfungerende løsninger. Med en pågående koronakrise på toppen av det hele, der mange familier er hjemme største delen av dagen, kan fort småting bli til store konflikter.

Vær rause med hverandre

Hvordan kan man som foreldre lære seg å jobbe på lag når det virkelig gjelder?

– Velg dine kamper. Irettesettelser og mas fører bare til at man havner i en ond sirkel og resulterer i flere konflikter. Forsøk å rette oppmerksomheten mot det som fungerer i stedet, sier psykolog og psykoterapeut Kajsa Lönn Rhodin.

– Senk kravene. I en så vanskelig situasjon som vi befinner og i nå, må vi forsøke å være rausere med hverandre. Tenk over hva du selv kan forandre og hva du bør akseptere, sier psykolog og forsker Maria Lalouni.

Bruk en trivelig tone

Sammen har de to svenske psykologene skrevet boken Vad alla föräldrar borde få veta der de har samlet forskningsbaserte råd som virker positivt inn på barn. De har også utviklet foreldreprogrammet ABC (Alla barn i centrum) som tilbys i de fleste kommuner i Sverige.

Både boken og foreldrekursene går i korte trekk ut på å øke tiden man er sammen med barna, gi dem masse positiv oppmerksomhet og samtidig minske mas og kjefting.

I tillegg til at disse grepene forbedrer samarbeidet mellom foreldre og barn, styrker det barnets kognitive og språklige utvikling og til og med minsker stress hos foreldrene, viser forskning. De foreslår at også foreldre som ofte havner i konflikt bør satse på å gjøre hyggelige ting sammen.

– For å håndtere tilbakevendende konflikter mellom foreldre og barn, anbefaler vi at foreldrene først jobber med å forbedre forholdet til barnet og heller holder tilbake på grensesetting og irettesettelser. Ingen konfliktstrategier fungerer om relasjonen er ute av balanse, sier Rhodin.

Velg dine kamper, råder psykologene og forfatterne Kajsa Lönn Rhodin og Maria Lalouni. Foto: Henrietta Asplund/Svenska Dagbladet

Ta vare på dere selv

Hun og Lalouni råder foreldre til å forsøke å få tilstrekkelig med søvn, mosjon, egentid og sosial samvær, så langt det er mulig under omstendighetene.

– Når det er krise, har man en høyere spenning i kroppen. Det gjør at vi reagerer sterke på triggere og blir lettere irritert og handler i affekt, sier Rhodin.

Tonefallet er en vanlig trigger. Forskning viser at om man begynner en diskusjon i et høyt toneleie, slutter den oftest i et høyt toneleie.

– Det er sjelden vi kan krangle oss til en løsning. Løs det når det er roligere i stedet.

– Anstreng deg for å bruke en trivelig tone, da er mye vunnet, sier Lalouni.

De råder også foreldre til sammen å finne rammer og rutiner for dagene.

– Å slippe å ha en diskusjon for hver eneste sak minsker friksjonen. Er hele familien hjemme, kan foreldrene for eksempel jobbe halve dager hver og ha ansvaret for barna den andre halvdelen. Da kan man komme til enighet om at man ikke skal blande seg inn i hva den andre gjør med sin tid med barna, sier Lalouni.

Ha humor, selv i krangler

I boken forteller de om det amerikanske psykologen John Gottman som forsket på hva som får parrelasjoner til å fungere. Han studerte et hundretall par som bodde i leiligheter med kameraer og mikrofoner for å se på hvordan de snakket med hverandre og hvilket kroppsspråk de brukte.

Det viste seg at i de relasjonene som varte lengst, brukte paret fem ganger mer positiv kommunikasjon enn i negativ i konfliktsituasjoner.

– Eksempel på positiv kommunikasjon er å bruke humor, lytte til den andre, vise empati og ømhet, selv i konflikter. Negativ kommunikasjon handler om å være kritisk, vise forakt eller klandre seg selv, sier Rhodin.

– Å gjøre ting sammen og å være nysgjerrige og stille spørsmål til hverandre er bra for å styrke relasjonen, viser Gottmans forskning, sier Lalouni.

Det er også viktig å forsøke å se ting fra den andres perspektiv og bekrefte hverandres oppfatning, selv om man ikke er enig.

– Når du bekrefter den andres følelser, viser du at du har lyttet og forstått, og det bidrar til at dere kan komme videre i samtalen, sier Rhodin.

– Om noe er ekstra viktig for deg, fortell det til din partner og forklar hvorfor. Men som i alle konflikter må du også kunne inngå kompromiss, sier Lalouni.

Vi samarbeider med andre ledene aviser i verden. Denne artikkelen er hentet og oversatt fra Svenska Dagbladet.

Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.