Sommerferien er over og barna er igjen samlet i barnehager og på skoler. Like sikkert som at høsten er på vei, er det at hodelusen for alvor gjør sitt inntog.

Denne uken avholdes årets andre kampanjeuke mot hodelus – en felles dugnad for å sjekke om barna har hodelus og på den måten unngå spredning.

Folkehelseinstituttet oppfordrer landets barnehager og skoler til å delta i aksjonen og skriver på sine nettsider at dersom sjekk og behandling for hodelus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Her viser helsesøster Silje Taranger Skjoldal hvordan du oppdager hodelus:

EKSPERT: Listen med råd kommer fra Preben Ottesen, direktør ved avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet

Slik blir du kvitt hodelus

Vi har tidligere bedt direktør ved avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, gi råd til hvordan bekjempe hodelus på beste måte.

Her er hans beste tips:

  • Ved sjekk i tørt hår kan personen du grer med lusekam lene seg med hodet bøyd fremover, over en vask, badekar eller et annet hvitt underlag. Men lusa smetter fort unna kammen i tørt hår.

  • I vått hår er det tyngre å gre, men lusa vil bli ubevegelig og lettere å få med ut på lusekammen. Tørk av kammen på et stykke hvitt tørkepapir mellom hver kamføring og sjekk om lusene etter noen minutter begynner å bevege seg igjen på papiret.

  • Steriliser kammer og børster ved koking/frysing for ikke å spre smitte til andre i familien.

  • Finner du lus, velg legemidler med virkestoffene malation eller ikke-legemiddelet dimetikon. Mot permetrin (Nix-sjampo) er det mye resistente lus.

  • Kun familiemedlemmer som har påvist levende hodelus skal behandles. Dette er fordi det alltid er en liten fare for bivirkninger ved bruk av medikamentene.

  • Omgangskrets bør sjekkes for lus jevnlig i de neste to til tre ukene.

  • Lus smitter ikke fra miljøet. Det er en myte at de smitter fra puter, kosedyr, etc. Det er direkte hode-til-hodekontakt som er smittemåten.

  • Følg bruksanvisningen nøye.

  • Man blir ikke smittet på grunn av manglende hygiene. Lus trives faktisk best i rent hår.

STØRRELSE: Kroppen til hodelusen er gråhvit eller brun, langstrakt oval og er to–tre mm lang. Arten suger blod i hodebunnen på mennesket. Foto: Lusfri Norge

Finner du levende lus etter behandling, kan følgende ha skjedd:

  • Behandlingen er ikke utført korrekt. Les bruksanvisning nøye en gang til.

  • Det kan være ny smitte. Finner du voksne lus på to-tre mm er dette tegn på gjensmitte.

  • Lusene er ofte resistente mot permetrin, hør med apoteket og velg et annet virkestoff.

KRYP: Slik kan det se ut når lus kravler i hår. Foto: Lusfri Norge

Alle kan få lus

Apoteker ved Boots apotek, Inger Johanne Kjelsen, sier hodelus kan forekomme overalt; i alle familier, i alle typer hår og i alle aldre.

– Den gamle myten om at huset må rundvaskes, og sengetøy fryses når man oppdager lus, stemmer heller ikke. Så snart hodelusen er borte fra hodet, svekkes og dør den raskt, sier hun.

Dersom man finner hodelus, anbefaler Kjelsen at man gjennomfører behandlingen så snart som mulig, samt informerer skole, barnehage og øvrig omgangskrets.

Les også disse sakene om lus:

Deler av artikkelen er publisert tidligere, men er tatt frem igjen til nye lesere.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.