Akkurat som voksne, vil også barna slite med en dårlig følelse gjennom dagen om de har hatt det vanskelig før de dro hjemmefra. Så det er lurt å prøve å unngå stress og mas på morgenen.

Lurt, men kanskje ikke alltid så enkelt.

TV-stund før frokost

Hedda Vormeland med familie i Trondheim prøver å sørge for å ha god tid på morgenen året rundt, men med fire barn på 3, 7, 9 og 11 år går det ikke alltid som en lek.

Det er litt enklere i adventstiden, da starter de dagen på en litt annerledes måte.

I sju dager nå, siden 1. desember, har familien på seks stått opp ekstra tidlig for å rekke en liten tv-stund i sofakroken før skole og jobb. Da ser de julekalenderen på NRK «Snøfall», som har blitt mottatt med jubel fra anmeldere, på lerret i stua.

- Det har gått som en drøm. Det er totalt fravær av mas for å få dem opp av senga, og ingen sure miner. Ungene er kjappe og forventningsfulle. Andreklassingen sier nesten hver kveld at han gleder seg til å stå opp. Det er veldig koselig, sier Vormeland til Adressa.

Hun reklamerer ivrig for adventsrutinene og har fått flere familier til å gjøre det samme.

- Nå er det nesten slik at vi gruer oss til jul, for da er det over, sier hun.

Leseklubb

Det er ikke første gang familien har prøvd nye morgenrutiner. Tidligere har de også arrangert en grytidlig leseklubb i familien.

- Det var for to år siden, i januar. Jeg synes det er den verste måneden i året, så da hadde vi leseklubb for å orke å se januar i øynene. Om barna var klare før syv, så leste jeg for dem i en halv time. Det fungerte litt på samme måte som det vi gjør nå, sier Vormeland.

Be dem om å samarbeide, men ikke gi inntrykk av at det er synd på deg, og at de derfor bør ta ekstra hensyn.

Stress ned og sov nok

Forskjellige rutiner fungerer for forskjellige familier. Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter av flere bøker om barneoppdragelse, mener noe om hvordan en barnefamilie best kan få en god start på dagen.

OVERSKUDD: - Prøv selv å være godt forberedt og samtidig noenlunde uthvilt. Jeg pleier å si at god barneoppdragelse er et overskuddsfenomen, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Foto: PRIVAT

- Er det tyngre morgener i mørketida? For barna også?

- Hjernen blir mer oppkvikket av lys, så lyse morgener hjelper nok på energinivået når man skal stå opp. Samtidig er nok voksne mer påvirket enn barn, siden vi får mer av konsekvensene av mørketiden, som å måtte passe ekstra på påkledningen til både barna og oss selv, måke inngangspartiet, skrape is av bilen, eller stavre oss gjennom slaps eller snøfonner på vei til bussen. Vi stresses med tanken på alt som snart må være handlet inn og ordnet til jul, lurer på hvordan vi skal rekke både luciafrokosten i barnehagen og morgenmøtet på jobben, og blir kanskje ekstra frustrerte i desembermørket.

- Hva gjør man når man kjenner at stresset tar overhånd og man ikke klarer å holde irritasjonen og maset inne?

- Da må man i det minste ta på seg skylden for det. Forklar barna at du er litt ekstra sliten i dag, og at du derfor merker at du ikke klarer å være så blid. Be dem om å samarbeide, men ikke gi inntrykk av at det er synd på deg, og at de derfor bør ta ekstra hensyn. Så bør du tenke over hva som stresser deg, og se om ikke du kan senke standarden på noe av alle kravene du stiller til deg selv. Å få nok søvn selv er veldig viktig for å orke morgenkaoset uten å miste besinnelsen. Prøv også å legge inn små klapp på egen skulder, som at du unner deg en ekstra god kaffekopp, eller legger inn en halvtimes pause der du kan kose deg med noe etter at ungene er lagt. Det gir mer energi til å skylle opp skittent regntøy og tømme sure matbokser etterpå.

- Skal barn kunne skynde seg? Hvilke forventninger kan man ha til barna på morgenen?

- De skal gradvis lære å skru opp tempoet, men du må hjelpe dem med å holde fokus. Å la femåringen sitte på rommet sitt med en masse leker som frister, og tro han klarer å konsentrere seg om å kle på seg raskt er utopi. Bruk mer nøytrale rom som for eksempel badet, eller ha han under oppsyn. Du kan la han konkurrere med seg selv, ved å bruke en «timer» som han skal prøve å kle på seg før ringer.

- Hva skjer med barnet når de voksne ikke klarer å slutte å mase?

- De blir mer og mer frustrerte, og rives mellom forsøk på å tilpasse seg og gjøre deg til lags, og å miste selvbeherskelsen og gå i baklås. Ofte får vi voksne dårlig samvittighet mens vi maser, og prøver å unnskylde det ved å påpeke at barnets oppførsel fikk oss til å blir irriterte: «Du må forstå at når du somler sånn så blir jeg sint, du synes vel selv ikke det er så hyggelig?» osv. Det du da gjør er å gi barnet skylden for det du har dårlig samvittighet for. Tenk deg om kjæresten din var spesielt sur og urimelig, og i tillegg prøvde å unnskylde seg ved å skyve skylden over på deg? «Ja, jeg ble sur, men er det noe rart, når du er sånn? Vil du jeg skal bli så sur kanskje?»

- Får dette innvirkning på resten av dagen til barnet?

- Det preger starten på dagen, og stemningen barnet er i når hun kommer på skole/barnehage. Så er det litt avhengig av hva som tilfeldigvis skjer den dagen, om det går over eller baller på seg. Blir barnet møtt med henrykte kamerater kan hun kanskje roe seg ned raskt, blir hun møtt med en som selv er litt utenfor, eller det skal være en aktivitet hun ikke har overskudd til, kan det bli store konflikter eller en veldig trist dag.

- Hva er ditt beste råd til en småbarnsfamilie for å få en god start på dagen?

- Prøv selv å være godt forberedt og samtidig noenlunde uthvilt. Jeg pleier å si at god barneoppdragelse er et overskuddsfenomen. Våkner du med gryende influensa, eller har nylig kranglet med kjæresten har du null toleranse for søl og somling, og klarer ikke engang å skape en hyggelig stemning selv om barna faktisk samarbeider. Våkner du derimot etter en god natts søvn og et kjærlig avskjedskyss, eller med vissheten om et solid lønnspålegg i bakhodet blir du verdens mest hyggelige forelder.