Det beste og mest naturlige i hele verden, eller en uvane som er farlig eller gjør at barnet blir bortskjemt?

Samsoving – at en eller to av foreldrene sover i sammen seng som barnet – er et tema som engasjerer.

– Det er positive sider ved samsoving, at det stimulerer til amming er en av dem. Men at det er tryggest at babyen sover i egen seng, er alle enige om, sier fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Kartlegger samsoving på nytt

Fagfolk på tvers ønsker nå ny kunnskap om foreldres valg rundt hvor spedbarnet sover, hvordan samsoving praktiseres og bruk av eventuelle innretninger som babynest.

– Tallene vi har er blitt så gamle. En studie fra 2005 viser at 32 prosent samsover med barn ved seksmånedersalderen. Vi tror ikke det er færre nå. Samsoving er et tema vi vet mange er opptatt av. Vi får ukentlig spørsmål knyttet til sovemiljø og forebygging av krybbedød fra foreldre og helsepersonell, sier Kalstad.

Nå går LUB sammen med Nasjonal kompetansetjeneste for amming, Rettsmedisinsk institutt og helsestasjonene om en ny kartlegging.

Hva mener du om samsoving? Stem lenger ned i saken.

«Hysj …. ikke si noe til helsesøster!»

Anne Christophersen er grunnlegger av Babybloggerne, en nettside som driftes av tilsammen 50 bidragsytere og som har samlet erfaringer fra både fagfolk og mødre.

Hun skrev et innlegg der om nettopp samsoving, og blant de mange kommentarene under kan man ane at flere som velger samsoving er usikre på om de gjør det riktige:

«Fantastisk og takk for at du deler! Akkurat slik er det hos oss også. Men hysj …. ikke si noe til helsesøster!»

«Jeg er takknemlig for disse stundene med kos, nærhet og trygghet og kanskje en time ekstra søvn på morgenkvisten i helgene???? det kan ikke være feil!?»

VERDENSMESTER PÅ FORHÅND: Før Leah kom, var Anne Christophersen motstander av samsoving. – Men så kjente jeg helt instinktivt at jeg ikke bare kunne legge henne fra meg, at hun skulle ligge der og skrike. Det ble til at vi begynte med samsoving og vi gjør det ennå. Jeg stresser ikke. Hun blir jo klar for å ligge på eget rom på et eller annet tidspunkt Foto: Privat

Christophersen sier om seg selv at hun brukte å være «mammaverdensmester».

– Jeg hadde fasiten på forhånd. Jeg var typisk verdensmester på barn før jeg hadde fått noen selv. Samsoving var et begrep jeg ikke visste noe om, men hadde en klar formening om at det var resultat av foreldrene som ikke satte grenser for barna.

Men så kom Leah.

– Hun hadde kolikk og fant ikke roen før hun fikk ligge inntil meg. Det ble til at vi begynte med samsoving. Timeprisen er skyhøy, ler hun og sikter til sengen på datterens rom som kun er brukt få timer i løpet av toåringens liv.

– Men jeg var livredd for krybbedød. Det føltes som jeg sov med ett øye åpent hele det første året. Jeg har balet mye med spørsmålet: «Hvis du er så redd, hvorfor sover du sammen med henne da?». Men til tross for frykten, har det føltes riktig for oss med samsoving.

KARTLEGGING: Fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød og andre fagfolk ønsker ny kartlegging blant nybakte foreldre for å få oppdatert kunnskap om spedbarnets sovemiljø i Norge. Foto: Landsforeningen uventet barnedød.

Norge fraråder ikke

Det er rundt 10–12 tilfeller av krybbedød i Norge hvert år. Andre land ser en sterk kobling mellom samsoving og krybbedød og har lagt seg på en frarådingslinje. Den amerikanske barnelegeforeningen American Academy of Pediatrics (AAP) gjør dette, foreningen kom i 2016 med nye retningslinjer og anbefalinger rundt samsoving.

– Vi begynte å fraråde mageleie på 80-tallet og så at det ga resultater i forhold til krybbedød, men vi tror ikke at å fraråde samsoving vil gi samme resultater, sier Kalstad.

Kobler samsoving med søvnvansker

Mari Hysing er psykologspesialist og forsker ved Uni Reseach Helse og har jobbet med familier som har barn med søvnproblemer.

Hun mener søvn hos barn er blitt et veldig verdi- og følelsesladet tema.

– Jeg merker det er betent, og at man skal være veldig varsom når man mener noe om det. Kanskje er det fordi valg man tar rundt søvn tolkes som hvordan man er som forelder, sier hun.

TILRETTELEGGING OG FOREBYGGING: – Hvis foreldre vil tenke forebyggende og tilrettelegge for god søvn, må man av og til gjøre en innsats før problemet har utviklet seg, påpeker forsker Mari Hysing. Foto: Uni Research

– Enten barnet samsover med foreldre eller ei, det har ingen innvirkning på psykisk helse. Det er ingenting i internasjonal litteratur som tilsier det.

Derimot har hun og kolleger funnet sammenheng mellom samsoving og søvnvansker senere.

Forskerne ville se på om tidlig søvnmønster kunne si noe om hvordan barna sov senere. De tok inn faktorer som nattamming og samsoving og fant at amming kun hadde sammenheng med søvnvansker der og da. De barna som ble ammet om natten sov like godt ett år senere som barn som ikke hadde blitt ammet om natten.

– Men der det var samsoving over tid, så vi at barna var mer våkne ett år senere, forteller Hysing.

Forskeren ønsker ikke å mene noe om enkeltforeldres valg.

– Dette er et felt hvor det ikke er absolutter, mange faktorer påvirker løsningene vi går for. Det er imidlertid viktig at helsepersonell og foreldre får god og nøktern informasjon som kan være til hjelp dersom man i en familie har utfordringer knyttet til barns søvn.

Gir nærhet og trygghet

Pedagog Solveig Albrecht Wahl ser kun fordeler ved samsoving, såfremt foreldre ikke røyker, bruker rusmidler eller andre tunge, dyssende medisiner som kan sette barnets liv i fare eller ellers er ambivalente til å ha småen så tett innpå seg om natten.

POSITIV: Pedagog Solveig Albrecht Wahl er engasjert i temaet spedbarn og søvn og er positiv til samsoving. Foto: Privat

– Jeg vil argumentere for at det å sove i foreldrenes seng gir disse små som opplever en travel barnehagedag nærhet og også trygghet på foreldrenes hengivenhet, sier Wahl.

– Er det viktig å slutte med samsoving på noe tidspunkt?

– Viktig? For hvem? For barnets selvstendighet eller foreldrenes behov for å ha soveværelse for seg selv igjen? Jeg kjenner til flere foreldre som lot sine små bestemme selv. På et tidspunkt ønsker de fleste barn selv å være «stor» og vil ha egen seng på eget rom.

Nettopp det er strategien Anne Christophersen har siktet seg inn på også. Hun forsøkte en avvenning med datteren Leah, men i det siste har det sneket seg inn en frykt for brannalarmer.

– Så nå tør hun ikke sove på eget rom lenger. Å være redd, er det verste som finnes. Hun får styre dette, jeg stresser ikke. Dessuten er det fantastisk koselig med samsoving. Jeg vil nyte denne tiden.

Selv om mange sikkert har meninger om valget hennes, bryr hun seg ikke om det.

Wahl tror at for enkelte som selv ikke ønsker å samsove eller har samsovet med egne poder, kan det være en utfordring hvis barn, svigerbarn eller venner gjør andre valg.

– Når noen har sterke meninger om andres samsoving, er det første som faller meg inn at i vår «siviliserte» kultur gjelder budet: «Du skal ikke skjemme bort barnet.» Angsten for at barnet senere vil manipulere og tyrannisere sine omgivelser, er fremdeles utbredt.