Julen blir ofte beskrevet som et forstørrelsesglass: Den forsterker det som er godt, mens det som er vondt blir enda vanskeligere.

Årets største familiehøytid kan være utfordrende for foreldre og barn som ikke skal feire sammen. Særlig tungt er det ofte for forelderen som blir sittende igjen uten barna, sier psykologspesialist Eva Tryti.

– Det er gjerne den som har gått ut av forholdet som er alene i julen. Vedkommende sitter ofte igjen med følelsen av kaos, savn og sorg og bor kanskje på en midlertidig hybel. Noen drar langt av gårde og ønsker ikke å se på andres lykke, men de fleste ønsker jo noen å feire sammen med.

EKSPERTER: Psykolog Peder Kjøs og psykologspesialist Eva Tryti. Foto: Lene Skogstrøm/Rolf M. Aagaard

Finn alternative løsninger

Tryti minner om at det finnes flere ting man kan gjøre for å lette på det som er vanskelig.

– Mange lager en egen julekveld før eller etter selve julaften hvor man spiser god middag og åpner gaver med barna. Det har jeg inntrykk av at mange synes er hyggelig. Mange foreldre deler også opp høytiden slik at den ene har barna på julaften og den andre på nyttårsaften, sier hun.

– Må lære seg å leve med det

Psykolog Peder Kjøs mener man må erkjenne at det er sårt å feire jul uten barn.

– Det er ganske naturlig at det er ugreit, og kanskje må man bare lære seg å leve med at det er vondt. Prøv heller å tenke på at barna har det bra der de er og at det er det viktigste, sier han.

Slik kommer du og barnet lettere gjennom julen uten hverandre:

1. Lag klare avtaler

Noe av det viktigste man kan gjøre som forelder er å planlegge julen med ekspartneren og lage klare avtaler, sier psykolog Heidi Agerkvist til Jyllands-Posten.

– Avtalene kan man så formidle videre til barna og si: «Far og jeg er blitt enige om at det blir slik i år», sier hun og utdyper:

– Hvis man gjerne vil hjelpe barna sine, hjelper man dem best ved at man som foreldre samarbeider. Det betyr at vi kanskje selv må svelge noen kameler. Det hører med i foreldrepakken, sier Agerkvist.

2. Lett presset for barna

Snakk gjerne med andre om det du føler, men unngå å involvere barna for mye, er ekspertenes råd:

– Det er viktig at barna har sin jul og ikke føler at de må ta vare på de voksne rundt seg eller tenker på at den andre forelderen har det fælt. Du kan gjerne si at du savner barnet ditt og skulle ønske dere kunne feire sammen, men understrek at det går bra med deg og at også du kommer til å få en fin jul, sier Kjøs.

– Ofte har man skyldfølelse overfor barna, men vi vet at barn også kjenner skyldfølelse for forelderen som sitter alene. Barn har mye rettferdighetsfølelse. Det er viktig å tenke på at man skal lette presset for dem og sørge for at de vet at du har det fint – tross alt, sier Tryti.

BARNAS JUL: Unngå å involvere barna for mye i det som er vanskelig, råder ekspertene. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

3. Gi uttrykk for følelsene til andre voksne

– Det er lov å være lei seg og det er lov å gråte, selv om alle andre virker glade i julen. Gå litt vekk og snakk med en annen voksen om det som er vanskelig, sier Tryti.

– Det er helt naturlig at høytiden blir sentimental, men fokuser på de du er sammen med og hvordan du har det med dem, oppfordrer Kjøs.

4. La barnet ringe på julaften, men ikke ring selv

Lene Stephensen, psykolog og forfatter av boken Skilsmissens ABC, mener barn bør få ringe til den andre forelderen på julaften og ønske god jul.

– Men det skal være barnet selv som har lyst til å ringe til den andre forelderen. Det skal ikke være den forelderen som sitter og savner som ringer, med mindre man virkelig ikke kan la være, sier hun til Jyllands-Posten.

– Unngå tårevåte telefonsamtaler og ikke la savnet stå i fokus når du snakker med barna. Si heller at du gleder deg til å se dem igjen, råder Tryti.