Det handler om langrenn, snowboard, slalåm eller aking. Enten familien ferierer hjemme, på hytta eller tilbringer ferien på et høyfjellshotell er mat noe som sjeldent blir godt planlagt.

Spise gjøres det gjerne først når barna er sultne. Da går det ofte i ferdigkjøpt mat eller frossen mat som lar seg tilberede i ovnen uten særlig tilsyn.

Ta heller med barna og lag mat sammen. Her presenterer vi retter som enkelt lar seg tilberede og som barna kan være med på å forme.

Dette gir familien fin kvalitetstid sammen og ikke minst, lærer barna ekte matglede.

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff er en populær gryterett som kan lages på ca. 1 time sammen med barna.

Oppskrift (4 porsjoner)

500 g biffstrimler 1 stor løk, finhakket 1 hvitløksfedd, finhakket 350 g champignon 1 rød paprika i strimler 1 ss smør 2 ss hvetemel ½ ts. salt ¼ ts. pepper 1 ss tomatpuré 2 ts. dijonsennep 2 dl crème fraîche eller seterrømme

TA BARNA MED: La barna til og med har en eller flere spennende forslag på ingredienser som kan prøves ut, eller muligens tas vekk? Foto: Monica Friedrich Johannessen
  1. Bland mel, salt og pepper i en plastpose.

  2. Ha i kjøttet og rist det godt rundt i posen, ta biffstrimlene ut og fjern overflødig mel.

  3. Varm olje og smør, stek kjøttet i porsjoner og ha det over på et fat.

  4. Stek så strimlet løk, paprika og ha i hvitløk.

  5. legg det over på fatet sammen med kjøttet.

  6. Skjær sopp i skiver og stek den i ca. 4 minutter.

  7. Legg kjøtt, løk og paprika tilbake i pannen.

  8. Bland i tomatpuré, dijonsennep og crème fraîche og la det trekke i ca. 5 minutter til kjøttet er gjennomvarmt.

Server med ris, brokkoli, sylteagurk og rødbeter.

Sjekk også disse oppskriftene:

Pulled pork

Pulled pork (langtidsstekt svinenakke) er ikke vanskelig å lage. Det er heller ikke mye arbeid da det meste gjør seg selv, men det krever at du setter av tid. Denne oppskriften må du beregne 24 timer på.

Oppskrift

1 svinenakke på ca. 1 ½- 2 kg

Saltlake:

2 liter vann 120 ml salt 100 ml sukker 3 laurbærblader

Dry rub (krydderblanding)

1 ss salt 4 ss paprikapulver 4 ss brun farin ½ ss støtt koriander 1 ss hvitløkspulver 1 ss kajennepepper ½ ss chilipulver

  1. Rør salt og sukker ut i vannet til det er oppløst. Tilsett laurbærbladene og legg kjøttet i laken. Sett det i kjøleskapet i 12 timer.

  2. Bland alle ingrediensene til ruben.

  3. Gni den inn i kjøttet, og stek kjøttet i en 100 grader varm ovn til steketermometeret viser 85 grader. Dette tar mellom 10 og 12 timer.

La kjøttet avkjøles litt før du river det fra hverandre med to gafler. Server pulled pork med barbecuesaus, salsa og hvetetortillas eller med søtpotetchips og coleslaw.

SAFTIG STYKKE KJØTT: Svinenakken er i utgangspunktet et saftig stykke kjøtt på grunn av de rikelige mengdene med fett, som smelter bort under tilberedningen, så det skal godt la seg gjøre at det blir tørt. Foto: Kulinarisk.no

Først 12 timer i saltlaken, og deretter ca. 12 timer i ovnen. Pulled pork er langtidsstekt svinekjøtt, som er så mørt, at det kan trekkes fra hverandre i biter med to gafler derav navnet.

Du finner alltid svinenakke hos slakteren, men be din nærmeste kjøpmann om å bestille til deg hvis de ikke vanligvis har det i utvalget sitt.

Det er mange måter å marinere pulled pork på og utallige mange smaker du kan tilsette, og det egner seg godt til å tilberedes både i ovn eller på grillen.

Pulled pork sandwich

Blir det kjøtt til overs, har du fantastisk turmat i en pulled pork sandwich.

Oppskrift (4 personer)

600 g pulled pork 4 hamburgerbrød, eller rundstykker 1 vårløk, hakket Barbecuesaus Coleslaw

Barbecuesaus

1 dl god ketchup 50–100 g brunt sukker (du bestemmer selv hvor søt du vil ha den) 2 ss eplesidereddik 2 s soyasaus 2 ts. dijonsennep 2 ts. paprikapulver 2 ts. chipotle eller ev. røkt paprika 1 hvitløkspulver

1. Press hvitløken og rør den godt sammen med de andre ingrediensene.

2. La sausen stå og hvile i ca. 10–15 minutter til sukkeret er helt oppløst.

MIDDAG OG NISTEPAKKE I ÉN: Pulled pork sandwich tar matpausen ute i det fri til nye høyder. Foto: Kulinarisk.no

Coleslaw

1/2 hodekål skåret i tynne strimler 1 stor gulrot, revet 1 dl majones 2 ss sukker 3 ss eplesidereddik 1 ts. salt

1. Visp majones, sukker, salt og eddik sammen i en stor bolle.

2. Bland inn kål og gulrøtter, og sett bollen i kjøleskapet en god time før servering.

Sett stekeovnen på 180 grader og sett pulled porkrestene inn. La det stå i ca. 20 minutter til det er gjennomvarmt. Del og varm hamburgerbrødene/rundstykkene. Legg et lag med coleslaw på hvert hamburgerbrød/rundstykke. Fordel deretter kjøttet, og 1–2 spiseskjeer med barbecuesaus over. Topp med hakket vårløk, før du topper med lokkene av hamburgerbrødene/rundstykkene.

Kakao for barn og voksne

Mange sverger til å ikke tukle med denne varmende sjokolade-eliksiren, men vi utfordrer gjerne kosen med disse variantene:

Varm kakao med krem og marshmallows

Oppskrift (4 personer)

5 ss kakao 100 % 5 ss sukker 1 l lettmelk 16 marshmallows 4 kinderegg el. 3 dl kremfløte

1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.

2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.

3. Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.

4. Når det er blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.

5. Fortsett og røre i kjelen frem til det er blitt varm kakao.

VARMENDE ELIKSIR: Hva smaker vel bedre når du kommer inn rødsprengt i ansiktet av kulde og snø, enn en god kopp varm kakao med litt krem på toppen. Foto: Snorre Jøllanger /Studio Isidor

Pisket krem

Lenke: https://www.kulinarisk.no/melk/pisket-krem/

Oppskrift

1 ss sukker 1/2 ts. vaniljesukker 3 dl kremfløte

Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

Fyll opp en passende kopp med varm kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppe. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.

Varm kakao med Fernet Branca Menta

Kakao med Fernet Branca Menta er en fantastisk variant på en voksen, varm kakao som smaker friskt av mint og urter.

VOKSEN-VARIANT: Voksen, varm kakao som smaker friskt av mint og urter. Foto: Snorre Jøllanger /Studio Isidor

Oppskrift (4 personer)

5 ss kakao 100 % 5 ss sukker 1 l lettmelk 3 dl kremfløte 1/2 ts. vaniljesukker 16 cl Fernet Branca Menta

  1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.

  2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.

  3. Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.

  4. Når det er blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.

  5. Fortsett og røre i kjelen frem til det er blitt varm kakao.

Fyll opp en passende kopp med varm kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppe. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.

Hell 4 cl Fernet Branca Menta i et passende krus. Hell over varm kakao mens du rører i kruset. Legg på et godt lag med krem på toppen og pynt gjerne med litt sjokolade.

Arme riddere

Arme riddere er morsomt å lage og smaker utmerket som vinterkosemat til både frokost og lunsj.

Oppskrift

2 1/2 dl melk 3/4 dl fløte 2 egg 1 ts. malt kanel 1/8 ts. nyrevet muskatnøtt 60 g sukker 1/2 loff skåret i 4 cm tykke skiver 125 g usaltet smør

ENKELT OG GODT: Arme riddere er enkelt, godt og kan nytes av hele familien. Foto: Kulinarisk.no
  1. Pisk melk, fløte, egg, kanel, muskat og sukker i en stor bolle.

  2. Legg brødskivene i blandingen til de har trukket til seg fuktighet. De skal ikke bli for bløte.

  3. Stek brødskivene på middels varme i en stekepanne til de er gyllenbrune på hver side.

  4. Tilsett mer smør hvis nødvendig. Brødet skal ese opp litt.

  5. Server med syltetøy, eller på amerikansk vis med lønnesirup.

Dette er en tradisjonell og rimelig dessert, men den kan fint også serveres som helgefrokost.

Rosinboller

Er det noe barn elsker, er det boller. Barna kan prøve seg frem med sine helt egne bollekreasjoner.

Hva med å prøve seg frem med biter av forskjellig typer sjokolade, sukat, gulrot, popcorn eller bacon.

BOLLER: Her er det bare fantasien som kan sette en stopper. Foto: Kulinarisk.no

Oppskrift (35-40 boller)

5 egg 1 kg mel (+ 300–400 g mel til å spe på med) 200 g sukker 200 g smør 1/2 liter melk 50 g gjær (helst fersk) 200 g rosiner

  1. Lunk melken og tilsett smeltet smør.

  2. Pass på at blandingen er fingervarm før du rører ut gjæren i den.

  3. Tilsett egg, sukker og mel (ev.kardemomme) mens deigen elter i kjøkkenmaskinen.

  4. Spe på med mel til deigen virker fast.

  5. Tilsett rosinene helt mot slutten og se til at de er jevnt fordelt i deigen.

  6. Dekk bollen med plast og deretter et kjøkkenhåndkle og sett bollen på et lunt sted for å heve i ca. 45–60 minutter.

  7. Trill ut bollene og legg dem på en bakeplate med bakepapir på.

  8. Dekk brettet med plast og kjøkkenhåndkle igjen og etterhev i ca. 45–60 minutter.

  9. Stek rosinboller på 200 grader til de er gylne (8-15 minutter).

Brownies

Her har du kanskje verdens beste basisoppskrift på brownies.

SMELTER PÅ TUNGEN: Denne oppskriften på brownies egner seg godt til å fryse, men disse er så gode så vi tviler på at det blir noen igjen å fryse … Foto: Kulinarisk.no

Oppskrift i langpanne ca. 30 x 20 cm

200 g kokesjokolade, gjerne mørk 230 g smør 130 g hvetemel 400 g sukker 2 ts. vaniljesukker 4 egg

  1. Smelt smør og sjokolade i en kjele på svak varme til det er helt smeltet, tilsett sukkeret og bland godt.

  2. Rør inn et og et egg om gangen i sjokolade/smørblandingen. Rør ca. ½ minutt etter hvert egg.

  3. Sikt inn hvetemel og vaniljesukker og rør dette godt sammen.

  4. Tøm røren i en liten bakepapirkledd langpanne på ca. 30 x 20 cm, og stek på 160 grader i ca. 30 minutter.

  5. Browniesen skal være litt seige i midten og sprø på toppen.

Lys lapskaus

Her har du oppskriften på en lys lapskaus som det bare er å bytte ut med det som finnes av rester og i kjøleskapet.

Oppskrift (4 personer)

600 g lettsaltet svinekjøtt, i terninger 7 dl kraft 800 g potet, i terninger 200 g kålrot, i terninger 200 g gulrot, i terninger 100 g sellerirot, i terninger ¹⁄2 purre, i skiver 1 ts. salt 1 ts. nykvernet pepper

1. Legg kjøttet i en gryte.

2. Hell kraft eller vann over.

3. Kok opp, og skum av.

4. Senk varmen og la det simre i ca. 45 minutter eller til kjøttet begynner å bli mørt.

5. Tilsett alle grønnsakene og kok videre i ca. 20 minutter til alt er mørt.

Smak til lys lapskaus med salt og pepper og server med flatbrød til.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no–matoppskrifter.

LAPSKAUS: Tradisjonsretten er perfekt for og brukt rester. Foto: Monica Friedrich Johannessen