La du ut et bilde av barnet ditt da det var nyfødt, og er ellers forsiktig med hva du deler? Eller legger du ut jevnlige Facebook-oppdateringer om noe morsomt minstemann har gjort? Spurte du barnet ditt om lov først? Og hvor stor er egentlig faren for at bilder kan bli misbrukt?

Først noen fakta:

  • Innen et barn er tolv år, har det i snitt 1165 bilder av seg på sosiale medier – lagt ut av foreldrene.

  • En spørreundersøkelse blant dem mellom 13 og 17 år viser at 42 prosent har et problem med det foreldrene legger ut om dem på sosiale medier.

  • Barns rett til privatliv er nedfelt i FNs konvensjon om barns rettigheter (artikkel 16).

Mia Landsem Foto: Guri Pfeifer

Derfor er barns rett til privatliv viktigere enn før

Hver dag brytes barns rettigheter i Norge. Det skjer ved at foreldre deler bilder av dem ubetenksomt. Fenomenet kalles sharenting. Ordet er satt sammen av share («dele») og parenting («oppdragelse»). Det er et ord som er laget for å beskrive voksne som ubetenksomt deler bilder og informasjon av barn på nett.

Barns rett til privatliv er viktigere enn før. Spesielt fordi barna stadig blir yngre når de først tar steget ut i den digitale hverdagen.

De fleste legger ut helt uskyldige bilder av barna sine på sosiale medier. Når barna blir født, er man er stolt forelder. Kanskje blir det en video av første ord eller steg, videoer og bilder av at de faller eller gjør noe morsomt. Klart det er gøy!

Sikkerhet. Privatliv. Samtykke.

Men bilder og videoer kan misbrukes. Enten av voksne med vonde hensikter, via mobbing på skolen og i arbeidslivet, eller ved at innholdet blir gjenstand for identitetstyveri.

Som IT- sikkerhetsekspert er jeg imidlertid opptatt av noe annet: Sikkerhet. Privatliv. Og betydningen av samtykke.

Det handler om selv å få bestemme hvilken informasjon vi deler. Og hva vi ønsker skal bli gjort med denne informasjonen.

Trenger jeg å dele alt med alle?

Vi voksne glemmer kanskje at barn stadig blir yngre når de tar steget ut i sosiale medier. Mange har ingen forutsetning for å forstå hvor stort internett er. En måte å forklare omfanget på, er å beskrive internett og sosiale medier som like stort som verdensrommet. Vi kjenner med andre ord ikke helt omfanget.

Sosiale medier har ofte en aldersgrense på 13 år. Det handler om personvern. Skriver foreldrene under, er det imidlertid «ok».

Men femåringen kan ikke forstå eller samtykke til at mamma deler en status på Facebook. Noen ganger handler det om barnets sykdom. Eller det deles bilder av barn og unge i bikini. Bilder som senere kan misbrukes. Det finnes nettsteder som samler opp slike bilder og seksualiserer dem.

Å dele for mye informasjon om barnet kan gå ut over senere skolegang, venner, jobb. Ingen kjenner helt konsekvensene. Et godt råd er derfor å respektere barns rett til privatliv, og tenke seg en ekstra gang: Trenger jeg å dele alt med alle?

Huskeregler før du deler:

  • Spør barnet ditt om lov før du tar eller legger ut bilder av dem.

  • Husk at særlig yngre barn ikke egentlig forstår hva det innebærer å legge ut et bilde. Eller hvordan sosiale medier fungerer.

  • Før du legger ut noe om barnet ditt må du vurdere: Kan dette være ubehagelig for barnet mitt i fremtiden?

  • Skal du dele bilder, sørg for at du deler bilder som ikke kan misbrukes.

  • Føler du at andre deler litt vel mye? Si ifra til dem!

  • Bruker du barnet ditt for å reklamere for produkter? Vurder: Vil barnet synes dette er ok senere?

  • Selv om et bilde av barn i et morsomt kostyme er gøy der og da, vet ingen hva barnet vil synes om dette senere.

Noen har ikke noe imot å være på sosiale medier. Andre ønsker ikke å ha så mye om mye informasjon om seg selv på nett. Derfor er det viktig å tenke på at det er barnets rett til å bestemme selv hva som skal deles.

I verste fall kan de ende opp med å miste kontrollen på sitt privatliv.