Natt til 2. nyttårsdag i år våkner Inger Kristine Rudskjær hjemme i Larvik med voldsomme magesmerter. Hun haster inn på badet, men rekker ikke å sitte lenge på toalettet før hun svimer av.

Da hun våkner, ligger hun halvt påkledd på baderomsgulvet og stirrer opp på sin yngste sønn.

«Mamma, går det bra med deg? Du er helt kritthvit i ansiktet», sier han.

Hele kroppen hennes føles paralysert. Tungen er helt nummen, men hun klarer så vidt å få stotret frem at hun tror hun er matforgiftet.

TAKKNEMLIG: Rudskjærs sønner forholdt seg rolig under hendelsen. – Jeg er så imponert over hva de fikk til. De skjønte at de måtte handle raskt, skryter hun. Foto: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Tenkte ikke over risikoen

Noen timer tidligere hadde hun spist rester av en kalkun- og risgryte. At risen da hadde stått i romtemperatur i over ti timer, tenkte hun ikke på som farlig.

– Det var jo bare ris, og jeg varmet den opp igjen.

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.

FLERE TILFELLER I NORGE: – Vi har hatt flere tilfeller med personer i Norge som er blitt alvorlig matforgiftet uten at det er blitt livstruende. Men ingen vet hvor mange tilfeller det er snakk om da sykdommen ikke er rapportpliktig, sier Per Einar Granum. Foto: Kristoffer Myhre

Romtemperert ris kan inneholde giftstoffer

Pasta og ris kan inneholde den toksinproduserende bakterien bacillus cereus. Lar du matrester med disse ingrediensene stå i romtemperatur over tid etter at de er kokt, kan bakterien nemlig produsere giftstoff i maten.

– Hennes tilfelle viser hvor alvorlig matforgiftning kan være. Dersom man får i seg nok toksin, kan det være dødelig, sier Per Einar Granum ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Matforgiftning generelt er dog mye vanligere utenfor hjemmet, påpeker han.

– Hjemme har man som regel mye mer kontroll på hvordan maten oppbevares og behandles, sier Granum.

Kan produsere giftstoffer etter to timer

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver ved seksjonen for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, forteller at bakterien bacillus cereus trives best mellom 14 og 40 grader.

– Bakterien kan begynne å produsere giftstoffer i ris og pasta allerede etter to timer i romtemperatur, men det tar seks timer før den kan gjøre skade på mennesker, forteller Lillebakken.

VARMESTABILE: Giftstoffene som kan produseres i ris og pasta, er varmestabile. De ødelegges ikke ved ny varmebehandling. Foto: Shutterstock

Vil advare andre

Inger Kristine Rudskjær fikk god hjelp av sønnene på 14 og 16 år. Eldstesønnen snakket med legevakten i Larvik. De anbefalte ham å ringe 113. Tre minutter senere var ambulansen på plass.

Yngstemann hadde i mellomtiden hentet et helseprodukt mot matforgiftning, som Rudskjær tidligere hadde blitt tipset om på en kostholdskonferanse.

Senere den kvelden begynte Rudskjær å føle seg i bedre form. Hun fikk fargen tilbake i ansiktet, men i de neste ukene følte hun seg fremdeles utslitt og tappet for energi.

MER BEVISST: Rudskjær er blitt mye mer bevisst på hvordan hun oppbevarer og håndterer mat. Foto: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Tobarnsmoren ønsker ikke å skremme andre til å ikke spise ris, men ønsker å advare mot å spise ris som har stått i romtemperatur over en lengre periode.

– Det var grusomt. Det føltes virkelig ut som om jeg skulle dø. Jeg unner ingen andre det jeg opplevde.

KJØL NED RASKT: Georg Kapperud, Seniorforsker og Professor ved Område for smittevern, miljø og helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, råder folk til å kjøle ned matrester i små porsjoner. Foto: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Disse matvarene bør kjøles ned raskt

Bakterier formerer seg ikke like lett i alle matvarer. Derfor finnes det to ulike former for holdbarhetsmerking.

«Best før»-merket finnes på matvarer som ikke blir dårlige eller bedervet fort. Matvarer som er merket med «siste forbruksdag», er derimot lett bedervelige. Det er her bakteriene trives best.

Georg Kapperud, Seniorforsker og Professor ved Område for smittevern, miljø og helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, gir eksempler på matvarer som ikke bør oppbevares i romtemperatur og som bør kjøles raskt ned:

  • Krepsdyr og skjell som ikke er hermetiske

  • Ferskt kjøtt og fersk fisk

  • Bearbeidede produkter som kjøttkaker, hamburgere, fiskekaker og lignende

  • Kjøttdeig og kjøtt- og fiskefarse

  • Pølser og kjøttpålegg

  • Kaker med krem eller fyll

  • Matvarer laget av egg, som for eksempel omelett og eggekrem

  • Posteier og salater, som for eksempel rekesalat

«SISTE FORBRUKSDAG»: Merket betyr at mikroorganismer i maten kan gjøre deg syk dersom du spiser produktet etter den gitte datoen. Disse matvarene skal alltid ha angitt oppbevaringsmåte. Foto: Arkiv: Jan Tomas Espedal

Mange av matrettene man lager hjemme, er også lett bedervelige, påpeker han. Eksempelvis:

  • Gryteretter

  • Lapskaus

  • Risotto

  • Pastaretter

  • Kokt ris

  • Risrester

  • Grøtrester

Slik unngår du bakterievekst i maten

– Hvis middagsrester ikke skal serveres med det samme, bør de enten holdes rykende varme eller kjøles raskt ned for å unngå bakterievekst. Mat bør helst kjøles ned i små porsjoner slik at temperaturen synker raskt i hele massen, sier Kapperud.

Dersom for eksempel kokt ris og pasta først har stått ute over tid, vil det ikke hjelpe å varme opp maten.

– Bakteriene blir drept når maten varmebehandles, men giftstoffene de har laget, overlever, sier han.