Psykologspesialist og forfatter Line Marie Warholm gir råd om familielivet. Har du forslag til temaer hun kan skrive om? Tips oss gjerne foreldreliv@aftenposten.no

Mange ungdommer strever nå. Selv om nye koronatiltak gjør at skolene går fra rødt til gult nivå og fritidsaktiviteter for barn og ungdom åpnes, er fremtiden usikker. Restriksjonene er fortsatt sterke. Treningen kommer i gang, men konkurransene må vente. Ungdommene er fratatt mange av arenaene de kan føle mestring på. Enten det er idrett, andre fritidsinteresser eller organisasjonsliv.

Mangel på respons

Det er to faktorer som påvirker selvtilliten nå: Den ene er at vi gjør mindre, og opplever oss selv som mindre produktive og «flinke». Den andre er mangelen på respons på oss selv fra andre. Det er annerledes å sitte i et videomøte enn det er å møtes i virkeligheten.

Derfor blir våre nærmeste, og særlig de vi bor sammen med, ekstra viktige.

  • Hvordan blir du sett og speilet? Som en snill, flink og god person? Eller som en som er lat, uempatisk og udugelig?

  • Eller blir du ikke sett i det hele tatt?

Psykologspesialist Line Marie Warholm. Foto: Astrid Waller

Ekstra tøft for de unge

For ungdommene våre er påbudet om å holde fysisk avstand til andre ekstra belastende. Ungdomstiden innebærer å bli kjent med sin nye kropp og seksualitet. Å føle tilstedeværelsen av andres kropper er viktige erfaringer. Enten det er klemmer, dulting eller lekeslåssing. Å utforske nærhet og avstand, flørte og tolke andres signaler. Befeste vennskap ved å drikke av samme flaske og bytte hettegenser. Dette er redusert til streaks, snaps og tomler. Det blir ikke det samme.

Veldig mye av ungdommenes kontakt med andre er på sosiale medier. Det er der de blir sett, uglesett og oversett. Og vi vet at ungdommer som bruker mye tid på sosiale medier opplever mer press enn andre. Derfor må vi foreldre være ekstra bevisste på hvordan vi møter ungdommene våre, fordi vi spiller en mye større rolle nå enn vi egentlig bør. Jeg har tidligere tatt til orde for at vi skal lene oss mer tilbake og ikke være så involvert i tenåringene våre. De skal ut i verden og gjøre sine egne erfaringer. Men akkurat nå er verden stengt for dem, og da må vi faktisk være tettere på dem enn ellers.

Syv tips til tenåringsforeldre

Mens vi venter på bedre tider, kan vi benytte oss av de fordelene vi har: Nettopp det at vi er tett på barna og ofte har et slags venneforhold til dem, gjør det lettere å kompensere for noe av det de går glipp av når så mye av samfunnet er stengt.

Her er noen tips:

  1. Gjør aktiviteter sammen. Det blir ikke like bra som å henge med venner eller gå på trening, men det er bedre enn å sitte alene. Kanskje vil tenåringen sette større pris på det enn du tror.

  2. Sjekk om det er rom for klemmer og kroppskontakt. Det er en fin måte å trøste og støtte hverandre på.

  3. Normalisér følelsene: Fortell om din egen mangel på energi og motivasjon. Snakk åpent i familien om at det er mange som strever med ensomhet, uro, tomhet og tristhet.

  4. Invitér ungdommen til å se nyheter sammen med deg. Det skaper mening i situasjonen når man forstår hvorfor tiltakene kommer.

  5. Vær ekstra oppmerksom: Legg merke til en ny frisyre eller genser, kommenter det når tenåringen er hyggelig mot lillesøster.

  6. Still krav. Å gjennomføre oppgaver på en tilfredsstillende måte skaper mestring og godfølelse som tenåringen vanligvis kan finne andre steder. Det kan være husarbeid, snømåking eller å passe småsøsken.

  7. Gi tenåringen ansvar. For eksempel for å finne den billigste strømleverandøren eller det beste mobilabonnementet. Slik kommuniserer du tillit til barnets evner.