Juleøl, vin og akevitt… For mange er drikken vel så viktig som maten når julemiddagene skal nytes. Vinmonopolet melder om doblet salg i desember, sammenlignet med en vanlig måned.

– I fjor solgte Vinmonopolet 81,3 millioner vareliter totalt; 11,1 millioner vareliter ble solgt i desember, forteller kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

For enkelte kan promillen bli høy utover kvelden. En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at syv prosent av alle nordmenn sier de har kranglet med familiemedlemmer om alkoholbruk i julen. Det tilsvarer om lag 280.000 personer.

EKSPERT: Sosialantropolog og familieterapeut, Maren Løvås. Foto: Elisabeth Meinich-Bache

– Mange barn har grunn til å grue seg til høytiden, sier sosialantropolog og familieterapeut ved Kompetansesenter rus i Stavanger, Maren Løvås.

Hun utdyper:

– For barn som aldri har opplevd ubehagelige episoder med alkohol involvert, trenger det ikke gjøre noe å se at foreldrene ta et glass. For dem som har dårlige erfaringer, kan det imidlertid være traumatisk.

Ingen fasit

Løvås synes det er vanskelig å mene noe om hvor mye det er greit at voksne drikker foran barn.

– For de barna som har opplevd foreldrene fulle flere ganger, kan ett glass være for mye, fordi de blir utrygge og redde for hva som kan komme til å skje. De har erfart at de voksne blir uforutsigbare og ubehagelige når de drikker. For andre barn som ikke har slike erfaringer, vil litt alkohol til julematen være greit.

– Det viktigste er at man tenker på at det skal være andre regler når barn er til stede. Det er ikke de samme reglene som gjelder som når bare voksne er sammen.

Hun får støtte av Frid Hansen, psykologspesialist med fokus på rusfeltet:

– Fars lever tåler uendelig mye mer fyll enn et barns psykososiale helsetilstand. Barn er trygge når verden fremstår som forutsigbar og forståelig. Også enkeltepisoder med berusede foreldre kan virke skremmende for barnet.

EKSPERT: Psykologspesialist Frid Hansen. Foto: Privat

Følsom for forandringer

Hansen mener én regel bør være absolutt: Ikke drikk deg beruset i samvær med barn.

– Barn er følsomme for forandringer i stemning og i den måten vi voksne oppfører oss. Det vi voksne kan synes er hyggelig kan faktisk være noe som vekker bekymring og utrygghet for et barn, sier Hansen og fortsetter:

– Det er ikke mengden det er snakk om, men de konsekvenser inntaket har på deg som voksen. Hvordan blir du når du drikker; hvor er oppmerksomheten din og hvordan endrer du deg. Sett barnets behov i sentrum; vær til stede og gled deg sammen med barnet.

Ifølge en fersk nasjonal undersøkelse fra den ruspolitiske organisasjonen IOGT, mener seks av ti nordmenn at voksne drikker for mye når de er sammen med barna i julen.

Usikker på om du drikker for mye? Ta testen til behandlingssenteret Trasoppklinikken her.

NERVER FØR JUL: – Noen barn gruer seg til jul. De blir årvåkne og redde for hvordan tingene blir, og forsøker på ulike måter å håndtere foreldrene – og samtidig passe på seg selv og sine søsken. Mange barn har fortalt meg om julen som fravær av glede, forventning og evig bekymring, forteller psykologspesialist Frid Hansen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Lag regler for deg selv

Løvås mener at barnas trivsel bør ha hovedfokus og ikke antall enheter. Likevel kan det være lurt for foreldre å sette en grense for hvor mange glass man kan ta.

– Bestem deg på forhånd i stedet for å kjenne etter underveis – da er dømmekraften svekket og det er ikke sikkert du gjør en riktig vurdering. Kanskje kan de voksne sammen bli enige om noen retningslinjer.

Hansen anbefaler promillefri jul dersom man av erfaring synes det er vanskelig å sette korken på flasken.

– De voksne må snakke sammen og lage de gode trygge reglene for hva som er akseptabelt og hva som ikke er det. Det er regler som også må gjelde for besteforeldre og alle som har samvær med barn.

Slik tar du alkopraten

Alkovettorganisasjonen Av-og-til har utarbeidet råd om hvordan man snakker om alkoholbruk i julen, og hvordan man bør tilnærme seg samtalen avhengig av personlighetstype.

– Sett av litt tid og si at det er noe dere må snakke om. Du bør helst ta samtalen god tid i forkant av situasjonen du er bekymret for, og ikke rett før. Om du venter til situasjonen oppstår kan det bli mer presset stemning enn nødvendig, råder retorikeren Elaine Eksvärd som har laget guiden.

Trenger du noen å snakke med? Disse kan hjelpe deg:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.