Meld deg på vårt foreldrenyhetsbrev – kun for abonnenter. Vi opplyser, utfordrer og gir svar på spørsmålene du har om livet med barn.

Denne saken er fra mars 2021.

Vi går mot en ny ferie og høytid begrenset av smittesituasjonen. Du kan til nød reise på hytta, om du er så heldig å ha tilgang på en, men du kan kanskje ikke ta med deg noen andre enn dem du bor sammen med. De du har vært så mye sammen med hele dette året. Det er de samme samtalene om igjen. Barna klager over kjipe restriksjoner. Kjedelige dager. Tapt ungdomstid. Du kjenner på avmakt og utmattelse.

Og hva skal du egentlig prate med dem rundt deg om? Ingen av dere får impulser utenfra. Ingen opplever noe nytt og spennende. Samtalene dreier rundt dårlig møtekultur på Teams og hvem som ikke eier smitteskam. Det er du lei av å høre om.

Psykolog Line Marie Warholm. Foto: Stein J. Bjørge

I terapirommet hører jeg ofte par som fortviler over at hverdagen spises opp av den praktiske driften av familien. Det er vanskelig å finne tid til tosomhet og lange tankerekker.

Det får meg til å tenke: Er ikke denne situasjonen, der vi er nødt til å være sammen, en god anledning til å finne tilbake til hverandre? Og en mulighet til å snakke om dypere temaer enn de vanlige, hverdagslige?

Bak de korte, avmålte setningene mellom et par som har vært sammen i årevis, kan det ligge tusen lag av skuffelser og avvisninger. Det er en grunn til at den gode samtalen har forsvunnet. Det ligger en barrikade imellom og beskytter mot ytterligere angrep. Ingen risikerer å strekke hånden ut og si noe åpent, viktig, sårbart. Risikoen for avvisning er stor. Det krever mot å blottlegge seg.

For andre par har nærheten i samtalene bare dabbet av over tid. Det kan bli en vane å snakke om det praktiske, for i en hektisk hverdag har det kanskje ikke vært plass til de store temaene og dype samtalene. Vanen virker sterkt på oss, og for å endre den må du ta et bevisst grep:

  • Du må legge merke til hvordan du snakker.

  • Hvordan kunne du snakket? Tenk tilbake på den første tiden dere var sammen, hvordan snakket du til partneren din da?

  • Bestem deg for å gjøre det annerledes.

  • Gjør det på den nye måten til det blir en vane.

  • Vær tålmodig – endring tar tid og er krevende.

Når familiens driftsmaskineri nå stilner og dagene blir lange, kan du stoppe opp og se partneren din på nytt. Kanskje er du redd for hva du finner. Kanskje er du trøtt av år med avvisninger og kjedelige hverdagssamtaler.

Men hva skjer med partneren din hvis du virkelig forsøker å se ham eller henne? Inviterer den glade, spontane jenta du ble sammen med tilbake. Snakker du til ham som om han fortsatt er kreativ, frigjort og har glimt i øyet? Kan noe våkne til liv hvis du prøver å vekke det?

Du vet selv best hva som binder akkurat dere to. Men her skal du få noen generelle råd som kan gi deg noen idéer:

  1. Invitér til tosomhet. Gå en tur sammen, sitt sammen foran peisen eller dekk fint på til en ekstra god middag – bare dere to.

  2. Hvis det skal bli en interessant samtale må du bidra med noe interessant inn. Trekk frem gode minner og morsomme historier som tar dere tilbake til forelskelsens tid: «Husker du den gangen vi ...»

  3. Legg planer for fremtiden. Foreslå en reise når pandemien er over, eller noe annet som peker mot en lys fremtid for dere to.

  4. Prøv å hente impulser fra andre kilder. En bok, film, nyhetene. Ta med deg morsomme betraktninger, problemstillinger eller temaer derfra inn i samtalen med partneren din. Hvis dét føles fåfengt, kan du ta en snarvei og gå til innkjøp av et spill eller snakkekort som kan få diskusjonen i gang.

  5. Bestreb deg på å løfte samtalen vekk fra barn og familie, og ut i verden. Still spørsmål: «Hvordan har dagen din vært?», «hvordan har du det?», «hva tenker du om ...», «hvordan tror du det kommer til å gå med ...», «har du noen forslag til ...»

  6. Still utdypende spørsmål når partneren din forteller deg noe. Vis nysgjerrighet og engasjér deg i det du hører. Får du partneren din til å føle seg interessant, vil han eller hun blomstre og skinne og sannsynligvis bli mer interessant.

  7. Latter er magisk. Prøv å bruke humor, og ikke minst: Le av partnerens vitser.