I 2016 ble det gjennomført 349 adopsjoner. Det er det laveste tallet siden adopsjonsstatistikken ble laget første gang i 1960-årene.

Det er tallet på utenlandsadopterte som først og fremst har gått kraftig ned, ifølge den ferske statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Kun 126 slike adopsjoner ble gjennomført i fjor. Til sammenligning var det nærmere 800 i 2002.

Antall stebarnsadopsjoner har imidlertid holdt seg jevnt på mellom 150 og 180 adopsjoner de siste syv årene, og i 2016 ble det gjennomført 150 av disse i Norge. I tillegg ble 61 fosterbarn adoptert, opplyser SSB.

STATISTIKK: I fjor ble det gjennomført totalt 359 adopsjoner i Norge, 126 av dem var utenlandsadopterte. I 2002 var tallet 785. Foto: SSB

Flere årsaker til nedgang

Daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim, forteller at nedgangen i antall utenlandsadopsjoner er en global trend. Han forklarer det slik:

– Hovedårsaken ligger i Kina. Kina har i praksis avskaffet ettbarnspolitikken, og dermed er det ikke lenger så mange jentebarn som blir plassert i barnehjem og adoptert til utlandet. Det er den viktigste enkeltfaktoren.

– I tillegg har Kina og en del andre land som Sør-Korea og India en policy på at de skal prioritere innenlandsadopsjon fremfor utenlandsadopsjon når barn trenger en ny familie, sier Gudim.

ADOPSJON: Det adopteres flest barn fra Colombia og Sør-Korea, viser tallene fra SSB. Foto: Shutterstock

Assistert befruktning erstatter adopsjon

Gudim mener dessuten bedre fertilitetsbehandling her til lands, har betydning for adopsjonstallene. Hvert år fødes cirka 2000 barn ved hjelp av assistert befruktning.

– Teknologien for å hjelpe barnløse er blitt bedre, og langt flere lykkes med assistert befrukting nå enn før. Etter hvert som fertilitetsbehandlingen er blitt bedre, er det færre som søker adopsjon.

– Trist

Daglig leder i Verdens Barn, Young K. Kim, synes statistikken er trist lesning.

– Det er veldig leit at færre barn får muligheten til å finne familier her i Norge. Vi opplever at mange barn blir plassert på institusjoner eller bor på gaten. Det er med andre ord mange som har behov for adopsjon, men som ikke blir fanget opp av systemet i landene de bor i, sier Kim.

Han tror mange nordmenn vegrer seg for å sette i gang en adopsjonsprosess fordi ventetiden tidligere har vært lang.

– Nå er imidlertid ventetiden gått ned fordi det er færre søkere og fordi flere land har fått bedre adopsjonssystem. Vi håper på oppgang fremover.

Økt interesse

Til tross for de lave tallene, opplever Adopsjonsforum en økning i interessen rundt adopsjon, og Gudim har tro på at det vil gi utslag på statistikken de nærmeste årene.

– Jeg pleier å si at vi ikke jobber for at voksne skal få barn, men at barn skal få foreldre, avslutter han.

Utvalgte land:

LandAntall adopsjoner 2016
Colombia38
Sør-Korea25
Thailand15
Ungarn12
Sør-Afrika10
Kina8
Andre18
I alt126

Kilde: SSB

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.