Se for deg dette scenarioet: Du kommer hjem en dag, og i sofaen sitter en skapning fra en annen planet. Da er det tre ting du må finne ut av: Hvordan tenker vesenet? Hva er det opptatt av? Hvordan kommuniserer jeg med det?

— Det barnet du har hjemme, enten det er 11, 14 eller 17 år, forandrer seg hele tiden, sier Stine Tøndevold.

- Ikke stå på sidelinjen

Stine Tøndevold er mamma til to gutter på 9 og 12 år, og bonusmamma til ei jente på 24. I mange år jobbet hun ved Ungdomsbasen på Lillehammer, og fulgte byens ungdommer tett.

Nå jobber hun som koordinator for Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Lillehammer kommune, og fungerer som et bindeledd mellom ulike etater som politi, barnevern, Nav, helsestasjon, skoler – alle som jobber med barn og unge.

– De har mye å forholde seg til og er i ferd med å løsrive seg samtidig som de trenger trygghet og tilhørighet. De må få lov til å være litt ute av drift en stund, sier hun.

Hun mener det er viktig at foreldre blir med og tar del i det hele, og ikke stiller seg på sidelinjen og gir opp.

— Når du oppdager at alt du får til svar er et grynt, hjelper det ikke så mye å slutte å snakke til vesenet. Da kan det være lurt å tenke over om du kan kommunisere annerledes. Er det en annen måte du kan nå frem på? Men det er klart det er vanskelig. Det som var greit for bare noen måneder siden, kan plutselig være helt feil, og det er en hårfin balanse mellom å være verdens beste mamma og pappa, og verdens største idioter, sier hun.

Åtte råd til ferske tenåringsforeldre

1. Snakk med andre foreldre, ikke nødvendigvis for å sette felles mål og grenser, men for å vite hvordan landskapet rundt ungdommen din ser ut

2. Hjelp ungdommen til å tenke gjennom egne grenser, helst før situasjonen er der.

3. Vis at du bryr deg om tenåringen din.

4. Sett tydelige grenser – vis omsorg.

5. Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år.

6. Husk at det aldri er sånn at alle andre får lov.

7. La ungdommene få ha sin egen sfære som du ikke er en del av.

8. Og husk: Ungdomstiden er en fin reise, vær gode veiledere og bli med.

Generasjonskløften minsker - foreldre er først og fremst rollemodeller

Foreldrerollen blir stadig viktigere, mener Tøndevold, og får støtte av forskningen.

Undersøkelser viser at ungdommer i dag søker til foreldrene sine for støtte og informasjon på alle arenaer– bortsett fra når det gjelder hva de skal ha på seg.

VELG DINE KAMPER: . - Men jeg synes det er viktig å stå for at det er 18-årsgrense på alkohol, men samtidig er et viktig å snakke om at det kan skje ting før den tid, og at det alltid er greit å komme hjem uansett, sier Stine Tøndevold. Foto: Illustrasjonsfoto: Yanlev NTB/ Scanpix

– Vi vet at generasjonskløften minsker; der de unge tidligere var mest opptatt av å distansere seg fra foreldrene, ser de nå på dem som rollemodeller. Dermed blir det enda viktigere hvordan vi som foreldre fyller den rollen. Hva slags verdier vi går foran med og representerer, betyr enormt mye, sier Tøndevold.Hun er ofte rundt på skolene og holder foredrag, og hun opplever ofte maktesløse foreldre som sier at de ikke kjenner barna sine igjen, som føler at de har mistet dem litt på veien og som har gitt opp å få til en god dialog.

– Da er det viktig å huske på hvordan man selv var som 14-åring. Hva var du opptatt av? Selv husker jeg de kjekke guttene, håndball, fnising, et par gode lærere, at jeg var irritert på mamma og pappa som ikke skjønte noen ting, at jeg alltid ble hentet når jeg var ute på noe, og at faren min mente at vi skulle flytte til en gamme i Finnmark hvis jeg ruset meg. Det tvilte jeg ikke på at han mente, forteller hun.

Russemødrenes råd:

Ikke tro du er utgått på dato

Tøndevold mener at ungdom i dag er opptatt av akkurat de samme tingene, og at vi som foreldre har verdifull kompetanse fordi vi selv har vært der.

— Det er mye å tenke på, men tankene og følelsene er de samme. Mange foreldre føler at de kommer til kort fordi barna deres vet og kan så mye om ting som de selv ikke kan noe om, men det er viktig å ikke overvurdere barna og ungdommene. Ja, de kan mer om sosiale medier enn deg, men følelsene og tankene til en 14-åring er de samme som du selv hadde. Ikke tro at du er gått ut på dato!

Artikkelen er levert av det nye månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst