– Det er mange ting jeg er usikker på rundt foreldrerollen. «Bør jeg gjøre sånn eller sånn?» Men dette lille prosjektet er i hvert fall noe jeg vet er riktig og viktig, sier Nina Volstad.

Et familieprosjekt gjorde at både foreldrene og barna fikk det bedre i hverdagen. Mer mestringsfølelse, mindre krangling og bedre kommunikasjon var noe av det de fikk ut av det.

Volstad og Oliver Halvorsrød vokste opp i henholdsvis Ålesund og Fredrikstad. Barndommen var preget av tilknytning til lokalmiljøet. Nå bodde de i «asfaltjungelen» Oslo.

En kald desemberkveld 2015 satt de i leiligheten på Torshov. Utsikten var rett inn i naboblokken. De diskuterte de hva de kunne gjøre for å skape mest mulig naturglede og familiekos for den nybakte familien.

De forteller at de følte seg litt fanget i hovedstaden. For at barna skulle få den samme naturgleden de selv hadde hatt som barn, bestemte de seg for å ta noen grep.

– Vi har begge travle jobber og visste vi ikke kunne legge listen så høyt. Så vi startet forsiktig, sier Volstad.

Med en sønn på ett år, minimalt med erfaring og lite utstyr, bestemte de seg for å begynne å sove ute i telt. De så på det som et familieprosjekt. De startet med to netter i hver av månedene mellom mai og september.

Det gikk derimot ikke knirkefritt i begynnelsen.

Oliver Halvorsrød og Nina Volstad med barna Leonora (2) og Vilder (5). Foto: Marlene Halvorsrød

Ikke bare å «kaste seg ut i det»

Foreldrene innså raskt at friluftsliv med små barn ikke er noe man skaper på impuls:

– Å få glede og nytte av å være på tur med småbarn krever planlegging og tålmodighet, sier Halvorsrød.

De første turene brukte familien på å lære og forstå hva som skulle til for å få det til å fungere for dem. Det var noen tabber her og der, som da bleiene ble liggende hjemme på den første turen:

– Det var ganske krise, forteller han.

Etter noen runder med prøving og feiling fant de en suksessoppskrift. De ble hektet. Siden har de sovet ute i telt flere netter, hele året.

Se deres tips nederst i saken.

– Vi har funnet en måte å kode inn friluftsliv i hverdagen på. Noen netter ute i måneden er nok til å gi masse verdi – og lite nok til at vi ikke må prioritere bort noe annet, sier Halvorsrød.

Erfaringene fra prosjektet har Volstad og Halvorsrød delt i boken Utenetter. De er også aktive på Instagram. Under navnet Friluftsflokken deler de familiebilder fra turene de er på.

Turene til familien Halvorsrød Volstad er lagt opp på barnas premisser. Hvis ikke barna har det noe gøy, har ingen det gøy, mener foreldrene. Foto: Privat

– Familieharmonien kan få en boost

Familien Volstad Halvorsrød får støtte av Elisabeth Gerhardsen, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.

Hun har skrevet flere bøker om oppdragelse og foreldreskap og mener alle familier får mye godt ut av friluftsliv. Gerhardsen mener Volstad og Halvorsrød har gjort mye riktig, og at flere kan la seg inspirere:

– Foreldrene er ofte mer tilgjengelig mentalt på tur. Det setter barn pris på. Barn og foreldre kan rett og slett komme nærmere hverandre.

En annen fordel med turer i naturen, enten de er små utflukter til et skogholt eller en todagers vandring med telt, er at naturen gir større rom for å være seg selv, mener Gerhardsen.

Når familien er på tur, prøver foreldrene å lære barna ett og annet om plante- og dyrelivet. Foto: Privat

Sønnen føler mer på mestring

Da Volstad og Halvorsrød bestemte seg for å bli en «friskusfamilie», fikk det flere positive følger.

Sønnen Vilder (5) ble mer selvsikker og har fått forståelse for privilegier og ansvar. Ikke minst er han bevisst sin plass som en viktig del av et team som skal utrette noe sammen, mener foreldrene.

– Han får ansvar. Han bidrar med ved til bålet og bærer litt utstyr. Han har også fått en kniv og han vet at vi stoler på at han håndterer kniven fornuftig, sier Halvorsrød.

I barnehagen elsker han å dele av kunnskapen og erfaringene han har fått, og det er stas å føle seg litt «ekspert».

– At han føler på mestring og ansvarsfølelse i så ung alder, håper vi gjør ham mer robust når han blir eldre.

Eldstesønnen Vilder (5) har fått mye ansvar på turene. Det har han vokst mye på, mener foreldrene. Foto: Privat

Mindre glefsing på hjemmebane

Det er ikke bare Vilder som har fått konkret nytte av å sove i skogen titt og ofte. Selv om Volstad og Halvorsrød lever i et harmonisk ekteskap, kan det gå en kule varmt i hverdagen.

Det gjør det ennå, men i mindre grad.

Volstad mener turene har hjulpet henne med å holde roen litt lenger.

– Jeg har lært at på tur nytter det bare ikke å krangle – der må vi problemløse og jobbe rolig gjennom ting for ikke å ødelegge turen. Dette prøver jeg å ta med meg hjem også.

For Halvorsrød er turene også blitt en arena hvor han føler på en side som ikke alltid kommer frem hjemme.

– Jeg bærer tyngst og er ofte først med å fyre opp bålet. Som mann kjenner jeg litt på at urmannen i meg kommer ut. Det er utrolig befriende!

Når de har tid til overs, er ikke familien Halvorsrød Volstad fremmed for å dra litt lenger vekk. Her er Nina Volstand og Leonora i fjellheimen i fjor. I disse koronatider holder de seg derimot kun i Oslo-området. Foto: Privat

Dobling i antall familier hos DNT

Familien Volstad Halvorsrød er ikke den eneste som har fått øyne opp for hvilke underverker friluftsliv kan gjøre. Det bekrefter Den Norske Turistforening (DNT).

På 70-tallet var turlivet på de voksnes premisser. Flere av hyttene til DNT hadde skilt om at barn under syv år ikke var velkomne.

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad sier DNT er blitt en mye mer barnevennlig organisasjon. Foto: DNT

I 2020 er dette snudd på hodet. DNT har hatt noe nær en dobling av antallet familiemedlemmer. I dag er 83.000 familier med i DNT.

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i DNT har opp gjennom årene snakket med mange familier på tur.

– Mange opplever at barn stenger av litt for kommunikasjonen med foreldrene hjemme. Å gå på tur gir en mulighet til å komme i prat med ungene sine om nær sagt alt, både når de er små og når de er litt større, sier hun.

Nina Volstad og Oliver Halvorsrøds beste friluftstips

  • Motivér troppene: Barn kan motiveres av stilige ekspedisjonsnavn og -roller. Voksne av å få servert turen litt på sølvfat. Kaffe, vin og fritak fra plikter i hjemmet kan hjelpe.

  • Vær raus: Dersom situasjoner med høy temperatur og lavt humør oppstår, må du bare være så raus som du makter. Stå i barnas dårlige humør og la uenigheter med partneren fare mye raskere enn du ville gjort hjemme.

  • Juks alt dere kan: Finn teltplasser man kjøre helt frem til, slik at dere kan være rause i pakkingen. Gjør middagslagingen nesten ferdig hjemme. Ferdige pannekaker som varmes på bålet, er en slager hos Volstad og Halvorsrød.

  • Gi privilegier: Finnes det noe «voksent» som kan være et privilegium bare på tur? Et eksempel kan være en egen spikkekniv. Gjør det soleklart at privilegiet også gir ansvar, og at det kan forsvinne dersom det ansvaret ikke blir tatt alvorlig.

  • Unngå dyre bomkjøp: Dra på de første turene med lånt eller leid utstyr. Prøv og feil, så vet du hva du trenger når du skal kjøpe selv.

Leonora (2) og Vilder (5) syntes ikke friluftsliv var like gøy i begynnelsen. Men etter noen turer er de nå alltid parat. Foto: Privat