I år skal foreldre bruke 2164 kroner i snitt på julegaver til egne barn. Det viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos AS for DNB.

Det betyr at foreldre skal bruke nesten 700 kroner mer på egne barn enn opplyste at de skulle gjøre ifjor, ifølge en lignende undersøkelse som banken fikk utført av Respons Analyse i 2017.

– Foreldre og besteforeldre slår på stortrommen og bruker langt mer enn i fjor, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Besteforeldre planlegger nemlig også å være ekstra sjenerøse i år. De skal handle julegaver til barnebarna for 2184 kroner.

Det er over dobbelt så mye sammenlignet med fjoråret. Da opplyste besteforeldre til Respons Analyse at de skulle handle for 997 kroner.

Overrasket over tallene

Alexander Arnesen, en av gründerne bak lekebutikken Sprell, er overrasket over tallene fra DNB.

– Vi har ikke merket så mye til at besteforeldre dobler sin julehandel til barnebarn i forhold til i fjor, sier Arnesen.

Han forteller at deres gjennomsnittlige handlekurv kun har økt rundt tre prosent i butikkene i desember.

– Generelt opplever vi at kundene er fornuftige når de handler, sier han.

VIL SKJEMME BORT BARNEBARN: Magne Kildal (71) var innom lekebutikken Sprell for å finne julegaver til tre barnebarn. Han planlegger ikke å kjøpe dobbelt så dyre gaver i år, men innrømmer at han vil bruke litt mer penger enn han gjorde i fjor. – Det er noe spesielt med forholdet mellom besteforeldre og barnebarn. Man vil jo gjerne skjemme bort barnebarna litt ekstra, sier Kildal. Foto: Dan P. Neegaard

– Kjøper gaver til samme pris som i fjor

I butikken «Sprell – Riktige Leker» i Oslo sentrum var det flere som var ute på julehandel en uke før julaften. En av dem var Vera Løvig (71), som var på utkikk etter to av de siste gavene til sine ni barnebarn.

– Jeg kjøper gaver til samme pris som jeg gjorde i fjor. Det kan nok hende at enkelte av barna får en litt dyrere gave i år, men det jevner seg ut på lang sikt, sier hun og ler.

Vera Løvig (71) synes julen er blitt litt vel materialistisk. – Men sånn er det vel bare. Det er jo ikke store gaven man får for en hundrelapp i dag. Og det er jo gjerne sånn at man vil at barnebarna skal bli glade for gaven de får, sier hun. Foto: Dan P. Neegaard

– Unødvendig å bruke så mye

Aldri før har vi brukt så mye penger på julegaver som vi skal i år, ifølge DNB.

I fjorårets undersøkelse fra Respons Analyse oppga nordmenn at de planla å bruke 5700 kroner i snitt på julegaver. I år planlegger vi derimot å bruke 6145 kroner.

Det tilsvarer en økning på nærmere åtte prosent.

– Trenger man å bruke så mye penger på julegaver?

– Nei, det er ikke nødvendig, men mange handler nyttige og nødvendige ting som barna eller familien trenger, og legger det under juletreet. Da er det i alle fall hverken bortkastede penger eller sløsing.

Det sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

LYTT TIL LOMMEBOKEN DIN: Mange Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Han mener at foreldre og besteforeldre i ikke bør kjøpe flere og dyrere gaver enn det lommeboken tillater. Foto: Finn Ståle Felberg

– Dyre gaver er ikke alltid mer vellykket

Gundersen mener det er viktigere å finne «den rette gaven» enn at den er kostbar.

– Det hjelper ikke å gi en dyr genser om det far helst ønsker seg er en skjorte.

Dessuten er det ikke slik at en dyr gave alltid er mer vellykket enn en som er rimelig, påpeker han.

– Det å finne den riktige gaven krever både planlegging og omtanke. Den kombinasjonen kan gjøre at gavekjøpene koster mindre, uten at de blir mindre vellykkede.

Kjøpepress i julestria

– Ingen bør føle seg presset til å kjøpe flere og dyrere gaver enn økonomien og lommeboken tillater, mener Gundersen.

Likevel er det mange som føler på et kjøpepress i julen. I undersøkelsen sier hele 64 prosent av foreldrene at de føler dette i julen.

Blant besteforeldrene er tallet enda høyere. Nær syv av ti sier det samme.

JULEGAVEBONANZA: Vi har aldri kjøpt så mye til barna som vi planlegger å gjøre i år, viser en undersøkelse fra Dnb. Her handler Ellen Grøtter (61) siste julegave til barnebarna av butikkansatt Inga Rysdalsnes (21) i lekebutikken Sprell – Riktige Leker. Foto: Dan P. Neegaard

Ellen Grøtter (61) var blant besteforeldrene som var ute på en handlerunde mandag denne uken.

Hun erfarer at det er mange som føler på et kjøpepress i julen.

– Jeg synes det er trist at så mange føler at de er forpliktet til å kjøpe dyre gaver. Det er blitt en slags forventning og et press knyttet til hva gavene skal koste, mener hun.

– Noe av det første barna blir spurt om på skolen etter ferien, er nettopp gavene. Det er jo så mye hyggeligere ting man kan snakke om enn hvor dyr gave man har fått til jul, legger hun til.

– Viser kjærlighet gjennom økonomisk raushet

Trendforsker Gunn-Helen Øye forstår hvorfor så mange føler på et kjøpepress i julen.

– Besteforeldre sammenligner seg med andre besteforeldre, og foreldre med andre foreldre. Hvis noen andre sier at de skal kjøpe Iphone til barnet sitt, kan det være vanskelig for deg som forelder å si at du skal kjøpe et par strikkede votter, sier hun før hun fortsetter:

– Gaver er veldig sentralt i relasjoner mellom mennesker. I gaven viser vi omtanke og kjærlighet for den vi skal gi til, og i julen har vi i større og større grad begynt å vise kjærlighet gjennom økonomisk raushet. Da begynner gavens verdi å handle mer om vår egen smaksestetikk og økonomisk standard enn det julen egentlig skal handle om, mener hun.

UNNGÅ KJØPEPRESS: For å unngå kjøpepress i størst mulig grad anbefaler trendforsker Gunn-Helen Øye at man ikke sammenligner seg med andre. Foto: Tom A. Kolstad / Borud Heidi

Sandmæl i DnB mener det er synd at mange føler på et kjøpepress i julen.

– Å handle julegaver skal være hyggelig. Foreldre og besteforeldre skal ikke tenke på kronebeløpet, men hva man har lyst til å kjøpe.