SOM EN MOR: Dumpet ned i The Big Apple og føler deg forkommen med hjemlengsel? 63 år gamle Nina Keneally tilbyr en rekke tradisjonell «morstjenester» for 40 dollar timen. Foto: Camilla Flaatten

For 40 dollar timen, 340 norske kroner, kan unge nyinnflyttede til New York hyre henne, skriver New York Post.

Ingen vaskehjelp

Med slagord som «When you need mom..just not YOUR mom» og «Embarrassment-free guarantee» tilbyrforetaket NeedAMom unge i alderen 20— 35 år en skulder å gråte på, et lyttende øre, gode råd, hjelp til kakebaking eller skjortestryking.

Men Keneally presiserer: Hun hjelper ikke til med vask eller husarbeid!

needamom.jpg Foto: Faksimile hjemmesiden

Det imidlertid 63-åringen kan være er din substituttmor som ikke vil være «judgmental about your hair, your wardrobe, your friends, your vegan diet».Hun tilbyr også tjenester som «watch a movie with you when you just don't want to be alone (and bring the popcorn)» og «buy your real mom's Christmas/Chanukah/Kwanzaa and birthday presents & wrap and ship them», ifølge hjemmesiden.

Og behovet er kanskje der? Hvert år kommer hundretusener flyttende til verdensmetropolen, og flere av dem er unge lykkejegere som flytter hjemmefra for første gang.

Norsk frivillighet

Konseptet er hittil ukjent i Norge, selv om det er mulig å betale seg ut av stadig flere oppgaver i hverdagen, alt fra butlertjenester til ekstra omsorg og lufteturer ut for eldre.

Dessuten gjør tusenvis av frivilige gjennom ulike organisasjoner en innsats for mennesker rundt dem. Ett eksempel er Home-Start Familiekontakten som hjelper familier og aleneforeldre som sliter med å få hverdagen til å gå i hop.

SOM EN BESTEMOR: Anna Marie Andersen (68), Kristin Henriksson (32) og Elliot (1,5) har bare kjent hverandre kort tid. De er slettes ikke i familie, men føler seg som det. Foto: Kristine Grue Langset

I fjor møtte

som da hun nærmet seg pensjonsalderen, troppet opp på kommunehuset og spurte: Hei, kan dere bruke meg til noe? De heldige ble Elliot (1,5) og Kristin Henriksson. Det vil si, alle tre ble svært heldige.Andersen ble så bergtatt av familien, så da frivilligperioden gikk mot slutten, valgte hun å fortsette kontakten.

— Jeg føler meg som en mor for Kristin, like mye som jeg føler at Elliot er mitt barnebarn, fortalte Andersen.

Generasjon Y

Nina Keneally og ektemannen kom flyttende fra Connecticut til Bushwick i Brooklyn for to år siden. Hennes egne sønner er hva hun betegner som millennials , generasjon Y, som er barn født i perioden 1980 til 2000. Og det var møte med utflyttede jevnaldrende av sønnene som startet det hele.

— Connecticut millennials har andre mål, det handler om jobb, hus og faste forhold. De blir rett og slett tidlig middelaldrende. Her er det en mer bohemsk, kunstneristisk livsstil. Mer frihet betyr mer problemer. Jeg opplevde at de tok kontakt med meg, sier hun om de unge voksne hun har møtt i yogastudioer og cafeer.

Da kom ideen om å gjøre business ut av hjelpen.

Natale Chan (34) er en av dem som benytter seg av Keneallys tjenester. En time hver torsdag er det kaffe og rådgivning som står på timeplanen.

— Hun dømmer ikke. Hun liksom bare smiler og sier «Slutt å gjøre det», hun sier aldri : «Du er dum», sier hun til New York Post.

Se vår oversikt:Ti steder du må stoppe på Manhattan. Og ikke minst:Noen «hemmelige» tips til New York!